1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kralj puteva
AR pijaca klasika: Kralj puteva

AR pijaca klasika: Kralj puteva

111
1
Podelite sa prijateljima:

O izdanjima „Shelby“ popularnog Forda Mustanga smo dosta puta pisali na portalu AutoRepublike. Čuveni Kerol Šelbi je jednom prilikom rekao kako je od Forda dobio zadatak da od „magarca napravi trkačkog konja koji će na stazama biti brži od Porschea“ i u velikoj meri je uspeo u svojoj nameri pošto je originalni Shelby GT350 bio fantastičan u toj kategoriji.

Ali kako je vreme prolazilo, tako je američki proizvođač vozila želeo da u većoj meri unovči slavno ime. Ponuda je proširena i sa izdanjem GT500, koji je više bio namenjen paljenju guma i trkanju od semafora do semafora nego za staze.

GT500 je svakako bio moćniji nego GT350, ali istovremeno mnogi su se šalili da brojka „500“ u imenu označava „dodatnih 500 lbs iliti funti (225 kg)“. Ford je u neku ruku rešio problem 1968. godine kada je svetlost dana ugledala specijalna konfiguracija nazvana KR. Ova dva slova su bili skraćenica od reči „King of the Road“ ili „Kralj puteva“, a označavala je da se ispod haube krije čuveni motor Cobra Jet.

Na papiru je razvijao 335 konjskih snaga i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara), ali će kasnija testiranja pokazati da je prava brojka za oko sto „grla“ veća. KR je mogao da se naruči sa četvorostepenim manuelnim ili trostepenim automatskim menjačem.

Testovi iz navedenog perioda pokazuju da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 5,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 213 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 4.473 dolara ili 39.887 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Shelby American je na kraju tjunirao 933 primeraka kupea i još 318 kabrioleta izdanja KR te 1968. godine.

Primerak iz današnjeg oglasa je jedan od spomenutih kabrioleta i nalazi se u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone. Do sada je prešao 32 hiljade kilometara i nažalost, nema manuelni menjač već opcioni trostepeni automatik.

U oglasu se navodi da je originalno prodat u Ilinoisu i da je prošao kroz detaljan proces restauracije sredinom devedesetih godina prošlog veka. Nakon toga je završio u Arizoni gde mu je suva klima svakako pomogla.

Ovaj primerak poseduju mnogobrojnu opcionu opremu kao što su atraktivnije 15-inčne felne, prednje disk kočnice, servo volan i još mnogo toga. Originalno je inače koštao 4.945 dolara sa svakom opcijom što iznosi 44.096 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca.

Tri dana pre kraja aukcije najviša od deset ponuda iznosi 130 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto! Vredi svaku paru! 🙂