1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nautika
  4. Toyota razvija hibridno plovilo – eksperimentalni PONAM 28V
Toyota razvija hibridno plovilo – eksperimentalni PONAM 28V
0

Toyota razvija hibridno plovilo – eksperimentalni PONAM 28V

273
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota neumoljivo napreduje, a ovu filozofiju je primenila i na vodene površine.

 

Plovidbena gama japanskog proizvođača će biti bogatija za jedan hibridni model, eksperimentalni PONAM 28V. Ovo plovilo neće biti dostupno javnosti već će tri primerka biti data tokijskim vlastima za proučavanje, od jula 2018. do marta 2021.

Toyota tvrdi da je ovo „prvi japanski čamac za razonodu sa paralelnim hibridnim sistemom“. Naime, 3,0-litarski SUS motor sa 260 ks je uparen sa elektro jedinicom od 50 konja, uz maksimalni obrtni moment od 350 Nm. Litijum-jonska baterija ima kapacitet od 11 kWh. Paralelni hibridni sistem omogućava da se plovilo kreće čisto na električnu energiju kada pilot želi tihu vožnju bez izduvnih gasova.

Tokijska gradska vlada će ove 8,5 metara dugačke čamce koristiti za održavanje objekata i pristaništa u gradskoj luci. Takođe, biće obezbeđene ture za građane. Kada počnu Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine, hibridni čamci će transportovati ljude do lokacija uz dokove. Na kraju testiranja, biće napravljeni iscrpni izveštaji u vezi sa performansama hibridnog sistema.

Ponam-28V je najmanji u Toyotinoj gami plovila. Verzija dostupna za kupce koristi 3,0-litarski četvorocilindarski motor dostupan u Land Cruiseru Prado i Hiluxu. U maritimnom podešavanju, isporučuje 260 ks. Korito je napravljeno od aluminijuma, fiberglasa i ugljeničnih vlakana. Cena u Japanu startuje od 172.300 dolara. U ponudi su takođe veći Ponam-31 i Ponam-35.

Za one koji žele više snage, a imaju dubok džep, tu na scenu stupa Lexus  sa Sport Yacht Conceptom. Predstavljen premijerno u Majamiju ove godine, ovaj čamac može da se pohvali sa dva 5,0-litarska V8, poput onih iz RC F i LC 500 modela. Ukupna snaga od 898 konja obezbeđuje maksimalnu brzinu od 80 km/h.

(273)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments