1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj BMW M3 E30 je upravo prodat za 250.000 američkih dolara
Ovaj BMW M3 E30 je upravo prodat za 250.000 američkih dolara

Ovaj BMW M3 E30 je upravo prodat za 250.000 američkih dolara

3.91K
3
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će reći da je period osamdesetih godina prošlog veka bio najcrnji za automobilsku industriju i da su zakoni o izduvnim gasovima i bezbednosti gotovo uništili sve performantne proizvode. Ali sa druge strane okeana, Evropa je konačno mogla da uživa u povratku performansi po pristupačnim cenama posle nekoliko decenija oporavka od Drugog svetskog rata i vožnje „Bube“, „Spačeka“ i sličnih automobila.

Takvo doba je očigledno ostalo svima u lepom sećanju (posebno nama na Balkanu koji još žalimo za propašću „komunizma“), pa i „Jenkijima“, a jedan od njih je upravo platio čak 250.000 dolara za BMW M3 iz 1988. godine. Pa zašto toliko visoka cena?

BMW M3 (1988.)

Pre svega, reč je generaciji pod kodnom oznakom E30, a ona se danas smatra najboljom u dugogodišnjoj istoriji nemačkog sportiste. Nije bila najmoćnija, pa ni najbrža, ali je zato u pogledu male težine, okretnosti i dinamičnosti, bila toliko dobra da se može reći da je teško da je postojao bolji automobil u sličnom cenovnom rangu.

A onda naravno moramo da pogledamo i stanje vozila, gde ćemo brzo zaključiti da je ovaj BMW prevalio svega 8.000 milja (12.800 kilometara). Vlasnik očito nije bio sposoban da digitalnim zahvatom prekrije registarske tablice, pa je koristio dobri stari frotirski peškir (ili pak kuhinjsku krpu). To je i manje bitno, jer je lik očigledno više nego sposoban da održava svog dragocenog ljubimca.

 

Vlasnik kaže da je automobil po prvi put prodat u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, što verovatno objašnjava zašto je limarija u tako dobrom stanju, jer ova lokacija pruža izuzetno suvu klimu. Prvi vlasnik je preminuo sredinom devedesetih godina prošlogveka, a njegova familija bi s vremena na vreme provozala M3 i izlagala bi ga na skupovima klasičnih proizvoda.

Poslednji vlasnik ga je kupio 2010. godine pa je BMW završio u američkoj saveznoj državi Mizuri. On napominje da poseduje svu potrebnu dokumentaciju u pogledu održavanja, ali da automobil nije kompletno u originalnom stanju. Naime, prema informacijama dostupnim tokom prodaje, vlasnik navodi da je prednje krilo farbano nakon manjeg udarca kao i da felne nisu stigle direkno iz fabrike. Opet, originalna rezervna guma se nalazi u gepeku i nikada nije korišćena.

 

Enterijer je redovno održavan pa ni u najmanjoj meri nije moguće uočiti „koje su godine za njim“, a isto možemo reći i na račun mehanike. Fabrički agregat zapremine 2,3 litre razvija 192 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Automobil je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 239 km/h.

Motor iz BMW-a M3 E30

I kod su eksperti smatrali da je realna cena oko 100.000 najmanje vrednih zelenih novčanica, kupci su svakako mislili drugačije pa je konačna cifra na kraju bila 2,5 puta viša. Stara izreka uvek kaže da je vrednost onolika koliko su kupci spremni platiti, a ovaj M3 sigurno neće razočarati novog vlasnika.

AutoRepublika

(3905)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Zasto Balkanboy?

moron

🙂

igi

Znate ono kad u oglasima stave „nov, nov!“ – e pa to bi ovako trebalo da izgleda.