1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kako izgleda Dacia Duster Commando koju koriste specijalne jedinice vojske
Kako izgleda Dacia Duster Commando koju koriste specijalne jedinice vojske

Kako izgleda Dacia Duster Commando koju koriste specijalne jedinice vojske

30.33K
11
Podelite sa prijateljima:

Jedna od brojnih vrlina rumunskog SUV-a jeste i ta što je robusan, a moglo bi se raći i da je veoma podesan za dalja prilagođavanja i modifikacije. Tako je izvedeno i nekoliko alternativa koje su utemeljene na zahtevima raznih vladinih tela. Tako i dođosmo do verzije nazvane Duster Commando, a ona je posebno prilagođena potrebama vojnih struktura.

Omanji SUV je dobio ojačanu šasiju, kao i više elemenata dodatne zaštite. Tu je i oprema za noćno osmatranje kao i nadgradnja u vidu zaštitnog rama. Kao što vidimo na donjoj slici, ima i Dustera koji su prilično nabrijani, da ne kažemo sportski. Pojam takve agresivnosti je modifikacija s ilustracije, ona s mitraljezom.

Dacia Duster Commando: model dedicated to special forces

Kompanija Romturingia iz matične države Dacije je postala poznata na tržištu, upravo po preradi koja je ishodovala time da poznati krosover pređe u kategoriju pikapova. Stvari su u međuvremenu evoluirale i rumunska firma se specijalizovala u oblasti prilagođavanja serijskog automobila u verzije po posebnim narudžbinama, izrađene u manjim serijama.

Među njima se našla i Dacia Duster Commando, kao automobil koji bi trebalo da zadovolji specifično kreirane potrebe vojnih snaga.

Konkretna varijanta SUV-a podrazumeva pogonsku formulu 4×4, a tu su i posebni detalji na spoljašnosti vozila koji dodaju na robusnosti i moćnoj pojavi. Oprema koja je ugrađena u enterijeru je veoma savremena i tvorci je nazivaju remek-delom savremene tehnologije.

Romturingia ne obezbeđuje nikakve podatke u vezi nivoa zaštite koji pruža ovaj četvorotočkaš, a s obzirom na namenu, to je i potpuno razumljiv potez kompanije. S druge strane, nije tajna da zaštita postoji, posebno s čeone strane, u šta su mogli da se uvere i novinari koji su posećivali manifestaciju Crnomorska odbrana, ili Aeronautika u Bukureštu. Predmet dodatne zaštite je bio i rezervoar za gorivo.

Priložene fotografije od strane pomenutog društva Romturingia otkrivaju izgled modela Dacia Duster, kada je prerađen po vojnim specifikacijama, što uključuje primerke s kamuflažnim folijama, a možete opaziti i primerak koji je poručila rumunska žandarmerija.

Prethodnih godina je svetlost dana videla i verzija Dustera s gusenicama, a nju takođe koriste „turbo policajci“ (žandarmi) u planinskim predelima.

Automatsko oružje, mitraljez ili top (šta li je?) kalibra 7,62 milimetara je takođe nasađen na Duster, a njime se upravlja iz kabine putem džojstika koji je povezan s integrisanim kompjuterom koji nudi i ekran osetljiv na dodir. Mitraljez je montiran na platformu čijim se kretanjem upravlja, takođe daljinskim putem. Da bi ovo bilo moguće, postarali su se mašinski inženjeri iz Bukurešta.

AutoRepublika

(30330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Deluje da je polegao sa onom stanicom 12,7mm.

BB

Oteše posao Toyoti 😜

Dragan

Ha, ha…
Čaušesku da je imao ovakvu dačiju, druga bi se istorija pisala.😜

Željko

Da li se može direktno iz fabrike naručiti ovaj model. Ili sličan

Bungi

Ne znam zašto su komšije Rumuni tako skromni, trebali su na Daster nakačiti automatsku borbenu stanicu iz tenkića T-72 kalibra 125 mm „kad je bal, nek’ je maskenbal!“ 🤔

MunemPower

Jessss pa posle prvog opalenja da dobiju kabrio dastera 🤣

Stale

Isti krš, samo u kamo varijanti. Za pare koje traze za Duster, bolje je uzeti Vitaru ili S-Cross

Velja

Despot bi ga pregazio 🙂

Bungi

Despot je kamiončić od 7 tona na bazi Unimoga a ovo je budževina „a la“ Yugoimport.Strašilo da se „budale“ tj. mi, isčuđavamo🙊

BB

K’o pijanac šešir…
Ali to je ozbiljna sprava i nije za poređenje 😉
Ali valjalo bi kada bi se kojibredak objavio ovdje na AR o Despotu i Vihoru 😉

Renault Terminator

Ne može se ovo prediti sa Despotom.Despot je neka „lakša“ verzija MRAP vozila težine oko 13 tona.Ozbiljan motor od 320ks je u tom vozilo,prilično brzo vozilo. Ovaj Daster i Despot prosto nisu isti segment borbenih vozila.Duster se može taslačiti sa svim verzijama Toyotinih i Micubušijevih verzija pick-upva,to je njegov segment ovako opremljen.Od Despota bi mora da bježi kao đavo od krsta ako mu je život mio. MUP Republike Srpske ima 10-ka Despota,ne bi bilo loše da i Srbija kupi od Republike Srpske 50-60 Despota da se malo pogura ekonomija Srpske a i samog Bratunca gdje se nalazi fabrika koja proizvodi… Pročitaj više »