1. Home
  2. Life
  3. Devojka sa električnim Fordom Explorerom realizovala put oko sveta
Devojka sa električnim Fordom Explorerom realizovala put oko sveta

Devojka sa električnim Fordom Explorerom realizovala put oko sveta

210
3
Podelite sa prijateljima:

Evropsko predstavništvo Forda pohvalilo se rekordom koji je postavila devojka Leksi Alford za volanom nove generacije čisto električnog „terenca“ Forda Explorera. Bila je prva osoba koja je obišla svet električnim automobilom. Pored toga, u okviru proslave, proizvođač automobila je počeo da prodaje automobil u Evropi, o čemu juče pisasmo.

Putovanje je prešlo šest kontinenata, 27 zemalja i bilo je duže od 30.000 kilometara. Za volanom „istraživača“ (značenje imena modela na engleskom), Leksi je morala da se bori sa nestankom struje u Africi, izazovnim planinskim putevima, a dok je osvajala čileansku pustinju Atakama, morala je da se osloni i na solarno punjenje u kombinaciji sa prenosivom baterijom.

„Tokom ove spektakularne avanture, upoznala sam neverovatne ljude iz mnogih krajeva sveta i upoznala 27 prelepih zemalja za volanom. Međutim, ovo putovanje je sa sobom donelo i jedinstvene izazove“, rekla je Leksi, koja takođe drži svetski rekord za kao najmlađa osoba koja je posetila sve zemlje na svetu.

Da bi trenutni rekord priznao RecordSetter, koji je verifikovao i pratio pokušaj, Leksi je morala da pređe najmanje 28.968 kilometara, pređe dve suprotne tačke na zemaljskoj kugli i pređe najmanje pet kontinenata. Putovanje je takođe moralo da počne i završi se na istom mestu, za koje je izabran francuski grad Nica.

Leksi Alford je svojim rekordom pratila uspeh Kanađanke Alohe Vandervel, koja je 1927. godine postala prva žena koja je obišla svet za volanom automobila u okviru „Vandervel“ ekspedicija.

Aloha je takođe krenula iz grada Nice i bio je u pratnji automobila Ford Model T. Međutim, njena ekspedicija je trajala pet godina, Leksi je bila dovoljna za pola godine.

Kraj ekspedicije je zatim iskoristilo evropsko predstavništvo Forda za lansiranje novog električnog modela Explorer na evropska tržišta.

Detalje o Exploreru možete pronaći u našoj bogatoj arhivi…

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bravo za nju i za Ford, nego, kako izgleda ta „prenosna baterija“ koju je koristila na delu puta ?

S mile

Nadam se da ima neki kanal na youtube. Voleo bih malo da vidim njenu avanturu.

Svakako Bravo za ozbiljan poduhvat, godine planiranja, finansiranja itd

radovan