1. Home
  2. Vesti
  3. „Smeši nam se“ i nestašica automobilskih guma
„Smeši nam se“ i nestašica automobilskih guma
8

„Smeši nam se“ i nestašica automobilskih guma

3.14K
8
Podelite sa prijateljima:

Nova melodija zvučnog alarma odzvanja Evropom. Nakon što smo se naslušali uzbunjujućih zvona  usled nestašica poluprovodnika, aluminijuma, čelika, magnezijuma, osnovnih sirovina za proizvodnju AdBluea, i naposletku kablova koji se koristi u montaži vozila, sada imamo i najavu nove drame. Vest za glavobolju je preneo nemački Spiegel.

Koren je naravno opet identičan, i odnosi se na nedaću koja je snašla i dodatno opteretila svet, a da nije novi korona virus, onda kada je Rusija, neko kaže opravdano – neko tvrdi potpuno bezrazložno, napala Ukrajinu. Naime, usled poteškoća u nabavci čađi (ugljenično crnog – kako ga anglosaksonci oslovljavaju), Starom kontinentu preti nestašica pneumatika.

Izbijanje rata u Ukrajini je indirektno dovelo i do ovog problema jer je poslužilo zapadnim saveznicima kao opravdanje i temelj za jačanje zida sankcija prema Ruskoj Federaciji, a kako je čađ dobijena preradom fosilnih goriva, biva jasnije i gde je skriven koren ove nove bojazni.

Dakle, čađ ili garež je jedna od vitalnih sirovina u mnogim industrijskim granama, a za našu priču je bitna jer igra ulogu u proizvodnji akumulatora, baterija i automobilskih guma. Možemo da pomenemo i širok spektar kozmetičkih proizvoda gde je bitno uključiti garež u proizvodni ciklus.

Ispostavlja se da je oko 60% čađi koje konzumira privreda Nemačke, poreklom iz Ruske Federacije. Kako trgovinska razmena i privredna saradnja između dve zemlje polako zamiru u svetlu razvoja događaja koji nikom sreću nisu doneli, tako i isporuke ove sirovine bivaju isprekidane, dok se jednovremeno dostupne zalihe tanje. To što u priču mogu da uskoče i sa snabdevanjem Nemačke i ostalih zapadnih zemalja mogu da nastave Kina, Indija i Saudijska Arabija, teško da će ikome doneti pravi spokoj jer je za adekvatno prilagođavanje u lancu nabavke, potrebno utrošiti oko godinu dana (koje niko u savremenoj ekonomiji nema na raspolaganju).

Cenjena germanska publikacija stoga očekuje da se na tržištu ispolji nedostatak guma, pre svega zbog deficita ugljenika u pomenutoj formi, što će se osetiti već u narednih nekoliko meseci. O tome, posebno, svedoče izveštaji da evropski proizvođači guma smanjuju svoje proizvodne planove za 2022. godinu.

Nade ipak ima, a ogleda se u prestnku konflikta i ponovnom uspostavljanju ciklusa uvoza prerađene nafte i gasa, odakle kako rekosmo i potične garež.

AutoRepublika

(3140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, sad i ovo ?
„Veselje“ na sve strane …

Grozdan the Great

Veseli se srpski rode.mp3

S mile

Kod nas ce biti onda BUM u industriji pneumatika.

Imamo Tigar, pravi se Toyo i oni kinesi… Tri fabrike, a od Rusije nemamo sankcije za uvoz čađi…

Ima da se radi u 3 smene, 7 dana u nedelji…

Renault Terminator

Зато су Швабе и благе према Вучку…али ја сам ипак за потпуни заокрет ка истоку.
Вучић фарба народ по том питању али то је мало дуга прича и тражи доста писанија…

Yankee

comment image

Iznogud Časni

Kako je krenulo,uskoro će i nestašica kurtona! Šta ćemo onda? Šta ćemo onda????🥳

Laki

Mi „srednjih godina“ svakako ne koristimo ta sredstva!

BB

Pa ne stavlja se čađ u kurton, jer onda dobiješ crni 😉