1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai predstavio osvežene verzije Santa Cruza i Tucsona
Hyundai predstavio osvežene verzije Santa Cruza i Tucsona
7

Hyundai predstavio osvežene verzije Santa Cruza i Tucsona

661
7
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci vole pikap kamionete, a korporacija Hyundai-Kia želi da bude veliki igrač na njihovom tržištu. Kao logično rešenje se čini, „pa šta onda ne naprave takvo vozilo“, ali je situacija mnogo teža nego što se čini na prvi pogled. Čak ni značajno veći igrači poput Toyote nisu uspeli da pokore tržište kamioneta „preko bare“, pa samim tim šanse da će to uraditi Hyundai ili Kia su minimalne.

Korejanci su u neku ruku rešili problem tako što su ignorisali one kategorije većih pikapa i odlučili se orijentisati samo na kompaktne. Zašto? Pa zato što u toj klasi postoji samo jedan predstavnik i to model Ford Maverick. Ali čak i u tom slučaju, Hyundai nije napravio potpuno novi model već je preuzeo samo krosover Tucson, odsekao mu zadnji deo vozila i stvorio model sa sandukom.

Doduše takva strategija nije bila strana i spomenuti Maverick deli platformu sa modelima Escape/Kuga i Bronco Sport. Ali dok se Ford potrudio da sakrije korene sa potpuno novim stilom, Santa Cruz pruža prepoznatljiv dizajn sa Tucsona.

I prošao je na tržištu baš onako kako se i očekivalo. Jenkiji godišnje kupe više od pet miliona kamioneta, a Santa Cruz je igrao ulogu sa tek 36.675 jedinica protekle godine. Ovaj pikap je na tržištu već tri godine, što je označilo da je vreme za prve promene. Osveženo izdanje smo videli na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku i Santa Cruz se nije izmenio u velikoj meri.

Promene za 2025. godinu se uglavnom odnose na nešto drugačiju masku hladnjaka sa kockastim osvetlenjem. Hyundai veruje da će ovaj detalj pružiti kamionetu agresivniji stil pošto su Amerikanci navikli na kockaste linije pod komercijalnih vozila, ali sumnjamo da će publika biti zavarana. Najveća promena je zapravo na račun paketa nazvanog XRT namenjenog proterenskoj vožnji. XRT je u prošlosti imao identičnu opremu kao i svaki drugi Santa Cruz, ali u ovom slučaju dobija nešto agresivnije linije kao i 18-inčne felne sa pneumaticima namenjenim isključivo vožnji izvan asfalta. Cilj je očigledno napasti izuzetno popularni Maverickov paket nazvan Tremor namenjen svim onim kupcima koji uživaju u kampovanju.

Enterijer se može pohvaliti sa novim 12,3-inčnim monitorom i opcionim panoramskim krovom. Hyundai se potrudio da kupcu pruži bolji doživljaj komunikacije između mobilnog telefona i vozila i većina onoga šta je u prošlosti bila opciona oprema je sada standardna.

Sa mehaničke strane, u izboru su opet dve verzije 2,5-litarskog benzinca. U atmosferskom izdanju razvija 191 konjsku snagu, dok turbo punjač podiže tu brojku na 281 „grla“. Osmostepeni automatski menjač je jedina opcija, a snaga se prenosi na prednje ili sva četiri točka. Početna cena od 28.285 dolara se ne bi trebalo da izmeni u velikoj meri.

Zajedno sa Santa Cruzom, u Njujorku je predstavljen i osveženi Tucson. I njegove promene su najviše na račun enterijera gde je nekada opciona oprema sada standardna, ali za razliku od kamioneta, ovaj krosover pruža i nekoliko hibridnih izdanja. Kombinuju 1,6-litarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 231 konjskom snagom u standardnom hibridu, odnosno 268 „grla“ u plug-in hibridu. Tucson je inače značajno bolje primljen od strane američkih kupaca i protekle godine je imao najbolju prodajnu godinu iza sebe pošto je pronašao čak 209.624 mušterije.

Oba modela ćemo videti u izložbeno-prodajnim salonima krajem godine kao modele za 2025. godinu.

AutoRepublika

(661)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Cifra od 36000 komada godišnje za automobil koji je samo varijacija visokoserijskog automobila uopšte nije loša… Eh da je meni prodati toliko trotineta, ili pari cipela .. 😜

Unutrašnjist novoga mi se mnogo više sviđa nego kod ovog što ga sada gledamo na cestama (ako je ista bila u Americi i ovdje)

MRN

Na ovoj donjoj slici Tucson baš izgleda „vauuuuu“

Bungi

Ubjedljivo najljepši pikap koji postoji na tržištu.

BB

Ove veličine pikap bi se i u Evropi prodavao … Ne bi pretjerivao ni sa dimenzijama ni sa cijenom. Akome treba grubijan, i sada može kupiti one od po 5.6m

Yankee

Poranio si, 1. april je tek u ponedeljak. 😉

Bungi

Mnogo ljepši od onih kamionina Forda F150, Ram-a(Dodža),Ševroleta, Tojote i svih poznatih „pokupljivača“ (pikapova). 🤫

Yankee

comment image