1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najstarije aktivno ime u automobilskom svetu doživelo osveženje
Najstarije aktivno ime u automobilskom svetu doživelo osveženje
0

Najstarije aktivno ime u automobilskom svetu doživelo osveženje

169
0
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne, ali model Chevrolet Suburban je u proizvodnji još od 1934. godine. Jedini vremenski period kada nije silazio sa pokretnih traka je bilo tokom Drugog svetskog rata, a nastao je u vreme kada je reč „suburban“ označavala kategoriju vozila.

Do sada smo videli dvanaest generacija, od čega je ona sadašnja predstavljena pre tri godine. I još uvek se prodaje relativno dobro, možda ne fantastično, kao tokom zlatnih vremena za terence pre dvadesetak godina, ali je protekle godine pronašao 50.951 kupca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Paralelno sa njim postoji i blizanac sa kraćim međuosovinskim izdanjem pod imenom Tahoe, a značano je popularniji pošto je protekle godine isporučeno 105.756 jedinica. Samim tim, Tahoe/Suburban i njihovi mehanički blizanci pod imenima GMC Yukon i Cadillac Escalade su svakako veoma bitni za General Motors – možda najbitniji modeli, a da pritom nisu pikap kamioneti.

Chevrolet se nije preterano igrao proverenom formulom za 2024. godinu, ali je predstavio nekoliko bitnih promena kojima se nada zadržati titulu bestselera u klasi. Pažnja je pre svega posvećena na područje tehnologije, a sve kreće od sistma koji firma naziva Super Cruise.

Reč je o nekoj vrsti takozvanog autopilota, mada ga Chevrolet nikako ne naziva tim imenom, a sistem omogućava vozilu da se samostalno kreće. Međutim, firma se ogradila od rizika pokretanja potencijalnih tužbi, tako što kaže da je vozač obavezan da sve vreme drži ruke na volanu i da pritom bude spreman da preuzme komande.

Zatim stižemo i do zadnjeg dela vozila, gde se vrata prljažnika automatski otvaraju kada „osete“ vlasnikovu ruku u blizini. Tako nešto nije novo u automobilskom svetu, ali će ga Tahoe i Suburban imati kao deo standardne opreme za 2025. godinu. Najveća pažnja je posvećena enterijeru, pa terenci stižu sa novim 17,7-inčnim monitorom i generalno s više standardne opreme.

Takođe je i veća pažnja obraćena na kvalitet materijala i na završnu izradu, pošto je to kategorija u kojoj General Motors nije dobijao dobre ocene u prošlosti. Oba modela su dostupna i sa premijum paketima kao što su Premier i High Country.

Dizajnerske promene su minimalne i uglavnom se odnose na prednju svetlosnu grupu. Pored već dva spomenuta premijum paketa opreme, tu su i konfiguracije LS, LT, RST i Z71. Ovaj poslednji je namenjen terenskoj vožnju i samim tim pruža značajno agresivniji stil.

Najveća mehanička promena se odnosi na 3,0-litarski turbodizel sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvija 305 „konja“ i maksimalnih 761 Nm obrtnog momenta, što je za 15% viša brojka u poređenju sa prethodnikom. Tu su takođe i dva benzinca sa osam cilindara. Onaj bazni razvija 355 „grla“ iz radne zapremine 5,3 litra dok je opcioni 6,2-litarski za 65 konjskih snaga moćniji. Jedini menjač u izboru na svim verzijama je desetostepeni automatski.

Spomenućemo da je bazni Tahoe koštao 56.200 američkih dolara ove godine, a Suburban je oko tri hiljade „zelembaća“ skuplji po svakoj konfiguraciji. Novinari će vam reći da su vredni svakog centa…

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments