1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Yaris Cross (2021.) dolazi s hibridnim sklopom i AWD pogonom (GALERIJA)
Toyota Yaris Cross (2021.) dolazi s hibridnim sklopom i AWD pogonom (GALERIJA)
11

Toyota Yaris Cross (2021.) dolazi s hibridnim sklopom i AWD pogonom (GALERIJA)

2.44K
11
Podelite sa prijateljima:

Yaris praktično dobija krosover pandan, koji nudi više prostora i izdašniji klirens.

Toyota je prvobitno nameravala da novi mali krosover predstavi u martu u Ženevi, međutim otkazivanje ovog događaja je japanskog proizvođača prisililo da „promeša karte“. Kompanija je saopštila da će odložiti premijeru mereno u nedeljama, pa čak i mesecima. Konačno, čekanju je došao kraj, jer su Japanci spremni za isporuku ovog Yarisovog derivata.

Pozicioniran ispod C-HR-a, novi Yaris Cross usvaja isto međuosovinsko rastojanje od 2.560 milimetara, dok duži prepusti povećavaju ukupnu dužinu vozila za 240 milimetara (4.180 mm). Novajlija je takođe 20 milimetara širi i 90 milimetara viši od predstavnika u B segmentu, mada ostaje značajno manji od spomenutog C-HR-a.

Krasi ga konvencionalniji dizajn što je mudar potez, koji treba da privuče više kupaca u Toyotine prodajne salone. Kontroverzni stajling CH-R-a ovaj model čini manje konvencionalnim, jer prosto „ne leži“ svakome. U isto vreme, veći gabariti u odnosu na Yaris ga čine praktičnijim, a ovaj aspekt je dodatno pojačan zadnjom klupom čiji su nasloni deljivi u odnosu 40:20:40.

Kupci će moći da naruče Yaris Cross s točkovima do 18 inča a uz novu „mesingano-zlatnu“ boju, tu su i opciono elektropokretana zadnja vrata. Kada smo već kod prtljažnika, treba reći da pod može da se podešava po visini, a može i da se podeli na dve sekcije, u zavisnosti šta treba da prenosite. Čak postoji sistem kaiševa koji vlasniku omogućava da obezbedi predmete koji se prevoze, bez brige da će doći do „tumbanja“ u prtljažnom prostoru tokom vožnje.

Pogon na sve točkove nije tako čest kod malih krosovera u Evropi, tako da je Yaris Cross na tom planu pravo osveženje. On nudi AWD postavku, uparenu s hibridnim pogonskim sistemom, koji se sastoji od 1,5-litarskog, trocilindarskog benzinca i elektromotora. SUS agregat ima termalnu efikasnost do 40 odsto i može da pogoni vozilo samostalno u postavci s prednjim pogonom. Kada senzori detektuju nedostatak potrebnog prijanjanja, AWD sistem se uključuje u igru i pomaže vozaču da se uhvati u koštac s kišom, snegom, pa čak i peskom.

Izlazna snaga ovog hibridnog pogonskog sklopa iznosi 116 konja što možda ne zvuči mnogo, ali realno, da li je potrebno više za jedan „urbani“ krosover? Toyota kaže da će modeli s pogonom napred emitovati manje od 120 grama CO2 po kilometru, dok će AWD primerak u atmosferu ispuštati ispod 135 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru (WLTP).

Japanska marka namerava da proizvodi preko 150.000 jedinica godišnje u fabrici u Valensijenu, gde će se Yaris Cross sklapati pored konvencionalnog modela na kojem je baziran.

Prodaja u Evropi počinje u leto 2021.

AutoRepublika

(2438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
slk

odlican!

Dzoniz

Lep mališan, zadnji deo me podseća na novi RAV4. Generalno mi se sviđa novi dizajnerski pravac Tojote.

Don

Oku ugodan, nema šta.

Nebojša

Koštaće preko 20000

Dikh tu kava

Основна верзија. Ове мало јаче, око 27, 28…

moron

„Krosover je od standardnog Yarisa širi za 20 mm i viši za 90 mm“.

Aktuelni (odlazeći ) yaris je visok 151 cm (aktuelna corolla samo 143,5cm).

Koliko je uopšte visok ovaj novi „standardni yaris“ ? „Krosover“ je pretpostavljam viši samo 1-2 cm od sadašnjeg yarisa?

„međuosovinsko rastojanje od 2.560 mm“. Jeste da je „krosover“, ali, taj Wb je manji nego da je Clio prethodne generacije. Sigurno će biti komforniji od standardnog (novog) yaria, a negde u niovu starog. Da ne kažem da ovaj „krosover“ ima dužinu kao fiat 50L, a oko 5 cm manji Wb.

S mile

Siri, vislji, duzi za po 3cm. Malo offroad plastike…. Skuplji za 3K eur… Trendovi… Moda…

J4ZZ3R

Mini mini RAV4? Lepsi mi je od RAV4, ali mi je RAV4 tako ruzan da to uopste nije kompliment.

Ne dopadaju mi se ovi cetvrtasti otvori za tockove, bas mi deluju karikatura no…

Volan mi je lep, ali plastika se vidi iz aviona da je tvrda…

Pre bih obicni novi Yaris

moron

Baš ti „cetvrtasti otvori za tockove“, sa onim četvrtastim plastičnim rubovima, meni čine potpuno „odvratim“ aktuelni RAV4. Znam da je to samo „stvar ukusa“, al, meni je to „odvratno“. Lepše je to uradio i Pontiac sa Aztekom. nego li Toyota sa poslednjim RAVom. Oni raniji su mi svi prelepi.

igi

Čudo nisu rekli iz Tojote da podseća na Urban. Ovo mu dođe kao Urban 2. generacije.

Zvezdan Božinović

U čemu li je fora? Kažu nudi viši nivo komfora, posebno putnicima nazad, a isti međuosovinski razmak kao običan hedžbek? Samo zbog prepusta je automobil duži….