1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chery predstavio pet modela pod markom Kaiyi
Chery predstavio pet modela pod markom Kaiyi
7

Chery predstavio pet modela pod markom Kaiyi

565
7
Podelite sa prijateljima:

Teško nam je za izgovor, ali svejedno je Kaiyi nastao kao naslednik marke Cowin, kao brenda koji je kineski Chery uspostavio tokom 2014. godine kako bi promovisao pristupačne automobile. Preimenovanje je pokrenuto pre neke dve godine, odnosno skoro neposredno nakon kupovine kontrolnog paketa akcija Cowina, dok je proces još uvek u toku, što će reći da nije zaokružen. Kompanija se zvanično zove Yibin Kaiyi (Cowin) Automobile Co. Novi upravljački tim je usmerio marku Kaiyi na blistave automobile namenjene mladalačkoj publici, ali Chery je i dalje taj koji vodi glavnu reč o tehničkoj strani vozila. 

A sada je Kaiyi u procesu priprema za masivnu ofanzivu, pa je pokrenuta i prezentacija pet obećavajućih modela, i to odjedared, na događaju koji je upriličen u matičnoj Kini!

Najbliži serijskoj proizvodnji je sedan Kaiyi Xuandu EV koji je električna verzija prošlogodišnjeg modela Xuandu s dužinom od oko 4,7 metara. Opet, ovaj je nastao na temelju modela s četvoro vrata koji se zove Chery Arrizo 7. Među vizuelnim razlikama se možda najpre uoči priključak koji je ugrađen na mestu rešetke hladnjaka. Čak su zadržani i pseudo završeci izduvnih cevi kod zadnjeg branika.

Navodi se da je električni automobil u posedu motora s isporukom 163 konjske snage i 240 njutn metara obrtnog momenta, a u ponudi će se naći u dve verzije. Jednu će odlikovati autonomija od 350 kilometara, dok će drugu krastiti brojka u ovom polju od 410 km, u skladu s ciklusom CLTC. Početak proizvodnje je zakazan za prvo tromesečje 2023. godine.

U isto vreme smo videli i par električnih mikroautomobila koji bi mogli da se nađu na proizvodnim trakama. U pitanju su modeli poput onih s oznakama Kaiyi i-EA 01 s troje vrata i dužinom od 3.080 mm, kao i petovratni, sićušni Kaiyi i-EA 02 koji je ipak nešto duži (3.818 mm).

Nude unificirani dizajn s električnim motorom na prednoj osovini i litijum-gvožđe-fosfatnom baterijom. Heč s troje vrata može imati kabinu s dva ili četiri mesta za sedenje, dok elektromotor isporučuje 48 konjskih snaga. Dolaziće u modifikacijama s dometom od 155, 210 i 301 kilometar.

Kod modela s petoro vrata po imenu Kaiyi i-EA 02, električni motor proizvodi 68 „grla“, dok je domet s jednim punjenjem na nivou od 210, 301 ili 401 kilometar. Pored čisto električne, u ponudi će se naći i hibridna verzija, tačnije više njih. Tu će benzinski motor igrati u roli generatora kako bi se baterija dopunjavala.

Takvi automobili će posedovati baterije redukovanog kapaciteta pa će njihov domet biti 120 ili 200 kilometara. Lista opreme uključuje multimedijalni sistem, koktel kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila i sistem koji omogućava ulazak u kabinu bez nužde posezanja za ključem.

Sledeći novitet je sa sedam mesta za sedenje i s povišenim je odstojanjem od tla. Krosover će poneti ime Kaiyi i-FA 01, a biće dug 4.738 milimetara, na koji način se svrstava uz rame aktuelnom SUV-u zvanom Chery Tiggo 8. Ovaj krosover će posedovati pogonski sklop sekvencijalnog dopunjivog hibrida s jednoipolitarskim turbo motorom koji sagoreva benzin u osnovi.

U planu je izrada verzija s prednjim i integralnim pogonom. U prvom slučaju je na prednjoj osovini električni agregat koji razvija 204 konjske snage, dok je u drugom izvođenju aktivan par elektromotora sa ukupnom moći u nivou od 367 konjskih snaga. Uz pune baterije će dobaciti do 120 ili 180 kilometara, naravno, kada su u bešumnom režimu rada. Proizvodnja bi trebalo da startuje bliže sredini naredne godine.

Naposletku, debi kupe krosovera je zakazan za 2024. godinu, a trenutno je prezentovan u formi koncepta po imenu Kaiyi i-XA 01. Karakteriše ga dužina od 4.850 mm. Dizajnirao ga je stilista iz Belgije po imenu Luj Vermerš, a on je ranije za hleb zarađivao u studiju Pininfarina. Tačnije, on je bio jedan od stilista iz ekipe.

Kaiyi i-XA 01 nije više hibrid, već punokrvni električni automobil s duetom električnih motora i integralnim pogonom. Pogonski sklop donosi 449 konjskih snaga i 600 Nm. Ubrzanje do „stotke“ traje 5,3 sekundi, dok su dostupne dve opcije za litijum-jonske baterije. Međutim, pojava i obeležja prva četiri modela vozila nove marke su već odobreni, ali kupeoliki krosover bi još mogao biti predmet daljih dorada, to jest, dizajn i konstrukcija nisu „zaključani“.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Koliko kinezi imaju marki i podmarki?!

Iznogud Časni

I ne samo to, nego koliki je životni vijek modela? Imam osjećaj da traju kraće od kajmaka.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Bungi

Lexusov oštri stil sa bumerang svjetlima se kopira naveliko i naširoko.

BB

Onaj bijelo je original Stellantis, s prijeda Peugeot a odpozadi Alfa 😜😂
Onaj azurno plavi mališan mi je baš sjeo u oku, dok onaj petovratni nije.

Sve u svemu, dobro to izgleda…

Matija

Moju paznju su privukli dva najmanja modela, i-EA 01 i i-EA 02. I pored za estetiku nepovoljnog odnosa duzina-visina, oba deluju skladno i veoma zrelo! Njihovi tockovi imaju potreban precnik! Da podsetim, kada je bio prezentiran Wuling Hongguang Mini EV kritikovao sam mali precnik njegovih tockova.

BB

Trovrstni je k’o bombona 😘

Matija

Tako je! Boja mu je odvratna, steta za sliku.