1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen jeftini električni krosover BYD Yuan UP
Predstavljen jeftini električni krosover BYD Yuan UP
1

Predstavljen jeftini električni krosover BYD Yuan UP

145
1
Podelite sa prijateljima:

Prve informacije o ovom električnom automobilu pojavile su se u bazi podataka kineskog sertifikacionog tela početkom ove godine. Već tada je postalo jasno da se za puštanje u prodaju sprema jeftini električni automobil, spreman da postane glavno oružje BYD-a u borbi sa Teslom za titulu najmasovnijeg proizvođača električnih vozila na svetu.

Kineska štampa je novopridošlici prognozirala veoma zanimljivu cenu, ali je realnost čak i nadmašila očekivanja!

Električni automobil BYD Yuan UP je krosover B segmenta uporediv po veličini sa poznatim modelima Hyundai Creta ili Chery Tiggo 4. Njegova dužina je 4.310 mm, širina 1.830 mm, visina 1.675 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.620 mm. Odnosno, ono što imamo pred nama nije mali automobil poput električnog hečbeka Dacia Spring, već punopravni automobil formata koji je tražen na tržištu.

Unutrašnjost modela Yuan UP takođe ne izgleda kao rezultat ukupne uštede. Na prednjem panelu nalaze se ekrani za virtuelne instrumente (8,8 inča) i multimedijski sistem (12,8 inča), a tu je i jednostavan ekran za projekciju. Unutrašnjost nije čak ni lišena dizajnerskih užitaka: to su kontrastni umeci na vratima, centralnoj konzoli i naslonima sedišta, kao i „kristalna“ ručica menjača okružena blokom fizičkih dugmadi.

Sedišta, vrata i prednji panel su obloženi eko kožom sa geometrijskim uzorkom, postoji platforma za bežično punjenje dva uređaja, kao i nekoliko kombinacija boja ukrasa. Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 40:60, obezbeđujući maksimalnu zapreminu prtljažnika od 1.320 litara.

Tehnički, BYD Yuan UP je izrađen na instoj na pojednostavljenoj platformi e3.0 sa modelima Dolphin i Seagull koju odlikuje polu-nezavisno zadnje vešanje. Nude se dve opcije motorizacije sa jednim elektromotorom i pogonom na prednje točkove.

Osnovna verzija ima snagu od 95 KS i 180 Nm, a kapacitet trakcione baterije je samo 32 kWh što je dovoljno za domet od 301 km po preterano optimističnom ciklusu CLTC, a snaga „DC“ punjača je samo 45 kW. Ubrzanje do „stotke“ traje 12 sekundi, maksimalna brzina je 150 km/h.

Snažnija verzija ima 177 KS i 290 Nm, kao i bateriju od 45,12 kWh. Obećani domet je povećan na 401 km, a snaga brzog punjenja povećana je na 65 kW. Ovaj BYD Yuan UP može da ubrza do 100 km/h za 7,9 sekundi, uz „maksimalnu brzinu“ od 160 km/h.

Najinteresantnija stvar je cena. Za osnovni Yuan UP u Kini traže manje od „psiholoških“ 100 hiljada juana: cene počinju od 96.800 juana (12 hiljada evra po trenutnom kursu). Moćna verzija košta od 109.800 juana (14,3 hiljade evra), a najbogatija verzija procenjena je na 119.800 juana (15,6 hiljada evra).

Da, u Kini postoje jeftiniji električni automobili, ali za električni krosover B segmenta ovo je dobra cena. U Evropi ista ta Dacia Spring, koja se stiže iz Kine, košta od 22.750 evra bez uzimanja u obzir subvenciju (cena u Nemačkoj).

Stoga nije čudno što postoji strah od priliva pristupačnih kineskih električnih vozila.

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sviđa mi se dizajn, sviđa mi se i cijena, nije mi loše ni ime – Yuan Up ili će biti Dolar Down 😂🤣😂🤣, dobe (dovoljno dobre) su mi i performanse osnovnog modela…

Jedino mi se geografija ne sviđa, dok to dođe ovamo, otići će cijena u vis, biće Euro Up 😜