1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian ima novi električni kombi
Rivian ima novi električni kombi
11

Rivian ima novi električni kombi

120
11
Podelite sa prijateljima:

Rivian je malo po malo postao značajni igrač u svetu baterijskih komercijalnih vozila. Modeli kao što su R1T i R1S su uveliko na ulicama, a ponuda je nedavno proširena i novitetima kao što su R2 i R3. Ali momenat kada je ovaj američki proizvođač stekao medijsku pažnju je onaj kada je gigant Amazon naručio 100 hiljada primeraka električnog kombija za razvoz robe EDV-a (Electric Delivery Van). Dosta njih je već u službi, a ugovor bi trebalo da bude izvršen u celosti do 2030. godine.

Rivian sada ima još jedan kombi na struju u ponudi, a konstruisan je konkretno za potrebe kanadske poštarske službe CPC (Canada Cost Corporation).

Slično kao i „braća“ Amerikanci, i Kanađani još uvek koriste relativno zastareli kombi pod imenom Grumman LLV (Long Life Vehicle). Predstavljen je još 1987. godine na bazi malog pikap kamioneta Chevroleta S-10, a aluminijumske školjke je proizvodila firma Grumman.

Dok je LLV u svoje vreme solidno obavljao posao, poštanske službe Sjedinjenih Američkih Država i Kanade se već neko vreme žale kako ga je „pregazilo vreme“ i da nema dovoljno prostora, a ni neke moderne opcije za današnja vremena (kao recimo klima uređaj).


Jenkiji su već predstavili zamene. Kupljen je veliki broj kombija tipa Ford Transit i Ram ProMaster (Fiat Ducato), a firma Oshkosh Defense je takođe dobila ugovor da proizvede oko 160 hiljada jedinica novog kombija po imenu NGDV (New Generation Delivery Vehicle), i on je viđen kao direktna zamena za LLV.

Kanađani kažu da još uvek na ulicama imaju oko dvanaest hiljada ovog starog kombija, ali su takođe vredno radili na nasledniku. I možete da ga vidite na priloženim fotografijama. Zove se C250 i razvijen je u zajedničkom trudu zaposlenih u firmama poznatim kao Rivian i Morgan Olson.

Koporacija Morgan Olson je zapravo napravila i originalni LLV pošto je tada bila pod vlasništvom Grummana. Štaviše, sadašnji potpredsednik Morgan Olsona, zadužen za marketing, Leri Palmer je tada bio jedan od inženjera u timu, pa kaže da mu je projekat C250 bio „blizu srca“ i da je ponosan što posle skoro četiri decenije opet ima čast da Kanađanima predstavi novi model.

Kako pišu kolege sa sajta „Fleet Owner“, C250 je zasnovan na spomenutom Rivianovom kombiju razvijenom za potrebe Amazona i pruža baterije kapaciteta 100 kWh. Rivian je ranije izjavio da želi iskoristiti takvu platformu za neke nove modele, a C250 je prvi od njih. Nije nam poznato koliko snage razvija električni agregat, niti kakvu autonomiju baterije pružaju, ali gospodin Palmer tvrdi da je dovoljno da svakog dana razveze poštu i onda da preko noći napuni baterije, posebno zato što većina poštara ne prelazi brzinu od 60 km/h. Takođe je rekao da je njegov prostor za oko 250% veći u poređenju sa prethodnicima.


Rivian je razvio novitet, ali će proizvodnju obavljati Morgan Olson u novoj fabrici u gradu Ringold unutar američke savezne države Virdžinije. Obim i početak proizvodnje nisu poznati, ali znamo da Kanada želi samo električna dostavna vozila na ulicama do 2040. godine. To nam govori da ćemo narednih godina i dalje viđati starije modele na ulicama uz kombinacijom sa C250-icom.

Prvi primerci će Kanađanima biti isporučeni do kraja 2024. godine.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Super, tu struja ima prednost…

Međutim, kako bi bilo da zaposle dizajnera? 😜

Matija

I jednog specijalistu za arhitekturu! 🙂 Koncept je katastrofa!

Yankee

Jesu li trebali Djudjara da zovu da dizajnira komercijalni kombi za prevoz poste? 😉

Matija

Zasto da ne? Da li amercki gradjani moraju svaki dan da gledaju ove nakaze na ulici? Ovako nesto negativno utice na kvalitet zivota i gradjani imaju pravo da zahtevaju promenu!

Yankee

comment image

Matija

Kakva je ovo poruka?

BB

Nisu, ali da su pitali da im poštar nacrta, bolje bi uradio…

Matija

Ovo je novo vozilo za raznosenje paketa. Proizvodjac je evropska firma B-On. Vozilo je elektricno a pozadi se nalazi rotirajuci regal tako da raznosac paketa uzima paket uvek na istoj, ergonomski optimalnoj visini kojom ne opterecuje kicmu. Tezina paketa je ogranicena, teze pakete raznose specijalna vozila sa dizalicom i platformom.

comment image

BB

Sviđa mi se…

A još ide na bonove 😂🤣 (mlađi neće razumjeti 😀)

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB
Yankee

Postari uglavnom ne razvoze pakete u Americi. To uglavnom radi UPS, FedEx i slicne organizacije.
Postari uglavnom iz vozila razvoze postu i u vecini slucajeva se ne pomere sa vozacevog sedista ceo dan, posebno ako razvoze po periferijama. Ali je u centru gde bude vise zgrada onda je naravno druga prica.
Ali recimo u mom naselju to izgleda ovako…

comment image

Matija

Prakticno!
Ovde je ista situacija: postari raznose pisma i male posiljke a UPS i mnogi drugi pakete.
Jedina razlika je da postari ovde idu peske i imaju kolica puna pisama. Kolica su sada elektricna.
U gusto naseljenom gradu, gde jedna zgrada ima nekoliko desetina stanova, ovako nesto nije moguce.

Nacin isporuke poste kao na slici mogao bi da bude i iz nekog lepseg vozila! 🙂