1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena je nova Škoda Octavia Scout
Predstavljena je nova Škoda Octavia Scout
11

Predstavljena je nova Škoda Octavia Scout

680
11
Podelite sa prijateljima:

Stigla je još jedna alternativa za SUV modele iz C segmenta. 

Kao i do sada u pitanju je karavansko izdanje sa uvećanim klirensom, što omogućava korišćenje ovog vozila u nekim lakšim terenskim uslovima. Da off-road vožnja nije prioritet govori i odluka Škode da prvi put ponudi Octaviju Scout i samo sa pogonom na prednje točkove, ali je moguće kupiti i varijantu sa pogonom na obe osovine.

Scout izdanje Octavije više je od standardnog modela za 15 milimetara, iako na fotografijama izgleda značajno robusnije. Nova Octavia Scout duža je za 16 mm (4.703 mm), i šira 15 mm (1.829 mm) od prethodne generacije. Takođe, ona sada nudi prtljažnik od čak 640 litara zapremine, što je čini liderom u ovom segmentu. Octavia Scout obuvena je u naplatke od 18 cola, ali je opciono moguće uzeti i one od 19 inča.

Promena je bilo i unutar vozila. Tako je enterijer dobio nešto prestižniji izgled sa dosta umetaka od hroma, ali i upotrebom kontrasnog braon štepa gde god je to bilo moguće. Tu je i digitalni instrumentalni panel, kao i veliki ekran za kontrolu informativno-zabavnog sistema koji može imati dijagonalu do 10,25 inča.

Spisak standardne opreme nije potpun, jer je Škoda sačuvala neke detalje za premijeru koju planira da održi u julu. Znamo da će deo bazične opreme biti LED svetla za maglu, kao i šine na krovu.

Paleta motora

Uvodni agregat je benzinski 1,5-litarski TSI motor koji raspolaže sa 150 ks, dok je kod dizelaša ova uloga namenjena 2,0-litarskom TDI koji nudi 115 ks. Obe navedene pogonske jedinice uparene su sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Pomenuti 1,5-litarski benzinac dostupan je i sa tehnologijom blagog hibrida, ali se tada snaga na točkove prenosi putem sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom. Vrh ponude kod benzinskih motora je 2,0 TSI koji isporučuje 190 „konja“, dok je kod dizel agregata vrhunac potentni 2,0 TDI (200 ks i 400 Nm). Kupci će moći da odaberu i dvolitarski dizelaš koji nudi manju snagu (150 ks). Najsnažnije pogonske jedinice biće dostupne isključivo sa AWD pogonom i DSG menjačem.

AutoRepublika

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Scout izdanje Octavije više je od standardnog modela za 15 milimetara“
Ako ne grešim, toliko je „podignut“ i sadašnji „terenski“ Superb, dok je prethodna Octavia Scout bila podignuta na +30 mm, tako da je sada ovih +15 mm u smislu povećanja klirensa čisto „sviranje onoj stvari“.

Balkanboj

@moron ovo sviranje u kožnu frulu i ne izgleda tako loše, ionako 99% vozača tog scouta neće ići nigde van asfalta a za zimske uslove vožnje je taman (#onokao malo bljuzgavice, malo utabanog snega, ponegde dublji sneg).
Ja bih radije uzeo takav scout (ili allroad od gospodara prstenova) kao porodično vozilo nego neki od SUV pandana. Verujem da vožnja autoputem nije naporna, ima veliki gepek za zimski odmor, pogon na sva četiri točka, i pravac snežna planina i ski staze.

Mada, opet bih ostao veran svom omiljenom brendu u karavan varijanti.

moron

Nisam ja mislio, a ni rekao da je octavia karavan (ili Scout oprema ) “sviranje onoj stvari”. Ja sam rekao samo da je +15 mm u smislu povećanja klirensa čisto “sviranje onoj stvari”“, u vreme kada drugi uglavnom idu na +30mm (npr. Focus Active,ali, istina, i dalje samo FWD). Prošla octavia (kao i superb sada) se ionako mogla kupiti i kao „običan“ 4WD ( tj. da i nije Scout ), za one ljude kojima ne treba veći klirens, već samo žele 4WD. I šta sada, imaćeš u ponudi „običan“ 4WD na klasičnom klirensu, a za one kojima je to malo,… Pročitaj više »

Balkanboj

Ma razumeo sam ja šta ti hoćeš da kažeš, ali meni je skladniji ovaj sa +15mm nego onaj stari sa +30mm. Tih +15 je taman da se distancira od obične verzije, a dobija se više upotrebljivosti u zimskim uslovima.

D_C

Sorry, slazem se sa Moronom. Sta ovaj Scout moze vise u odnosu na 15mm nizi 4WD ne-Scout? Da predje preko 15mm viseg kamencica? Sto znaci cista sminka. Onda, koja je svrha nuditi 2 verzije sa 4WD izmedju kojih osim sminke nema razlike? Meni je i dalje vrlo atraktivan Volvo XC70, onako kockast i sa klirensom da konkurise Grand Cheeroke – e to je bio karavan gde uvecan klirens pravi razliku. I naravno A6 Allroad sa svojim pneumatskim vesanjem, ali on kosta boga oca, cak i u poredjenju sa A6 Avant. Sve ovo 15-20mm je cista sminka. Sto ne znaci da… Pročitaj više »

Balkanboj

Ja na ove dve verzije Octavie gledam kao: – obični karavan sa 4×4 pogonom, odličan za kišu i ako se vuče čamac ili kamp prikolica – ova malo povišena sa zaštitnim plastikama oko rubova, odlična za izlete na planinu, posebno zimski centri koji imaju održavane prilazne puteve gde nema potrebe za izlazak u duboki sneg. Dodatnih 15mm ga neće učiniti terenskim vozilom jer su dugi prepusti, samo će biti lošiji na putu. Da BMW napravi nešto slično (kao Merc sa E klasom) bilo bi još lepše. Ne bih ni razmatrao bilo kad nešto iz X porodice. Serija 3 i 5… Pročitaj više »

Mikrovalovi

Možebit da Scout FWD doalzi sa 15mm „višim“ klirensom, a poslovično 4WD Scout sa 30 mm klirensom.
Ipak to je VAG, a kod njih je kombinacija izbora beskonačna, naravno uz svoju „cijenu“!

J4ZZ3R

BalkanBoy sta vozis tj sta ti je omiljeni brend?

Balkanboj

J4zz3r, prvo slovo je B.
Trenutno „ajkula“ karavan (BMW 520d e61) i jedan e30 kupe (kockica – projekat za dušu). I iskreno mislim da neću menjati brend, jedino što bih uzeo F11 xDrive mada ni sa ovim nema problema za vožnju po snegu, ja uživam.

Stari Dejan

Zaboravljate na rodonačelnika ovih modela – Legacy Outback. Subaru je bio prvi koji je ponudio svoju karavan verziju nekog modela sa povećanim klirensom.
A 15mm više…smešno…

D_C

Zapravo pravi rodonacelnik ovog segmenta je AMC Eagle ali to je davno proslo vreme i AMC naravno nije poznat u Evropi. Ja se jos uvek okrecem za Outback iz prve decenije ovog veka – onaj sto je prestao da se proizvodi oko 2011-2012 a koji je bio poslednji primerak sa prozorima u vratima bez okvira. Na srecu, ovde gde zivim ih ima jos uvek u broju da se daju videti. Posle njega je Subaru zanemario Evropsko trziste i koncentrisao se na proizvodnju modela koji vise zadovoljavaju neke druge ukuse. Licno bih jako voleo kada bi se Subaru resio da ponudi… Pročitaj više »