1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Transit će biti dostupan i na struju
Ford Transit će biti dostupan i na struju

Ford Transit će biti dostupan i na struju

151
0
Podelite sa prijateljima:

Pre manje od 24 sata Ford je najavio jednu veliku izmenu za svoj komercijalni kombi Transit na američkom tržištu. Iako je Transit privukao više od 93.000 mušterija u prvih devet meseci ove godine, čak 94% njih se odlučilo za neki od motora s benzinskim pogonom. To je bilo dovoljno da američki proizvođač vozila eliminiše dizel, ali se nije dugo čekalo na proširenje ponude. Kupci širom sveta sada mogu da izaberu i E-Transit, a kao što mu ime kaže reč je o modelu sa električnim motorom.

E-Transit će prvo debitovati u Sjedinjenim Američkim Državama dok će ostatak sveta morati sačekati nešto duže. Ford ima u planu investiciju od čak 11,5 milijardi američkih dolara u električne proizvode na četiri točka, a E-Transit će biti drugi od njih – odmah iza mnogo očekivanog Mustanga Macha E.

Zanimljiv je podatak da je ovaj kombi nadmašio, ili možda bolje reći preduhitrio čak i legendarni pikap kamionet F-150 po ponudi električnog modela, a njegova verzija se očekuje tek 2022. godine. Ipak, svakako je potrebno reći i da je Transit ikona za sebe pošto je u poslednjih 55 godina pronašao preko deset miliona (rekli bismo) uglavnom zadovoljnih kupaca.

U svakom slučaju, E-Transit ulazi u kategoriju koja je izuzetno privlačna ovih dana. Zahvaljujući epidemiji novog virusa korone, sve veći broj „Jenkija“ kupuje stvari preko interneta, pa je Amazonu, Wal-Martu i ostalim dobavljačima potreban veliki broj električnih kombija.

Neki od njih, kao što su Rivian Amazon Prime Van i Bollinger Deliver E-Van, neće stići na tržište u većim brojevima, a Ford se nada da će njegovo ime i reputacija među komercijalnim vozilima naterati neke mušterije da promene mišljenje.

U svakom slučaju, E-Transit će biti dostupan samo sa pogonom na zadnje točkove i proizvodiće se u Americi. Baterijsko pakovanje zapremine 67 kWh se nalaze u podu zadnjeg dela vozila, a električni motor razvija 266 konjskih snaga i maksimalnih. to jest uvek dostupnih 430 Nm obrtnog momenta.

Ford kaže da će kombi moći da prevali oko 200 kilometara s jednim punjenjem baterija, što je više nego dovoljna distanca za dnevne potrebe putničkog automobila, ali je pitanje da li je dovoljna i za eventualne komercijalne potrebe kojim Transit obično bude izložen. Pritom, navedena brojka važi samo za model sa niskim krovom dok ćemo zvanične cifre za verziju s višim krovom morati da sačekamo. Na kompletnu električnu mehaniku konstruktor dajee i fabričku garanciju u trajanju od osam godina ili 160.000 kilometara, zavisno šta pre istekne.

Naravno, uvek se postavlja pitanje o brzini punjača. I u ovoj kategoriji Ford pruža, koliko-toliko zadovoljavajuće brojke. Na brzim punjačima je potrebno samo desetak minuta da se baterije napune za 50 kilometara vožnje, odnosno 15 minuta za 70 kilometara. S druge strane, na najsporijem kućnom punjaču baterije se mogu napuniti za oko osam sati.

Kao i kod standardnog modela, i električni Transit će da pruža izbor od tri modela po pitanju dužine i visine i identičnu opremu na koju je publika navikla.

Čak i dizajnerske izmene su minimalne i odnose se na plavu masku hladnjaka i nekoliko novih oznaka. Kada je reč o enterijeru, E-Transit stiže sa 12,0-inčnim monitorom i novom generacijom sistema za kontrolisanje multimedije Sync 4. Tu je i veliki broj električnih pomagala za unapređenje bezbednosti na putu, kao i bežična konekcija na internet.

Ford već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine po ceni od oko 45.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments