1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi spektakularnog džina: Infiniti QX80
Debi spektakularnog džina: Infiniti QX80
0

Debi spektakularnog džina: Infiniti QX80

847
0
Podelite sa prijateljima:

Infiniti odnedavno radi u režimu intenzivnog sniženja troškova i stoga ne ulazi u rizik da razmazi kupce, tako što će ih često obasipati ponudom novih proizvoda. Treća generacija SUV-a po imenu Infiniti QX80 bila je prva premijera za tri godine i označila je renesansu brenda. Na kraju krajeva, prethodni QX80 je opstajao na proizvodnoj traci (pre)dugih četrnaest godina!

Format džina je pažljivo očuvan, ali je nova karoserija promenila proporcije i dolazi s dinamičnijom siluetom i povećanom staklenom površinom. Tim glavnog dizajnera Alfonsa Albajize je pripremio sledeću iteraciju korporativne njuške vozila. Sada ona promoviše dvodelnu čeonu rasvetu i šablon rešetke hladnjaka u obliku slova A.

Ručke na vratima koje se mogu uvući su takođe nove za brend Infiniti. QX80 je takođe bio prvi automobil koji je imao ažurirani logotip azijskog brenda, a koji je predstavljen još prošle godine. Ovaj je suprotno opštem trendu, postao trodimenzionalan, i donosi efekat puta koji se proteže u daljinu, s tim da je pojačan udubljenim vrhom centralnog „konusa“, ​​plus je dodato i pozadinsko osvetljenje.

Dimenzije grdosije ostadoše gotovo nepromenjene. Dužina je povećana za 25 milimetara, pa iznosi 5.364 mm, širina je veća za 86 mm (sada 2.116 mm), dok je visina impozantnija za 20 mm i dobacuje 1.946 mm. Koeficijent aerodinamičkog otpora Cx se nije promenio, pa iznosi istih 0,37.

Ali, zato školjka jeste s povećanom ugaonom krutošću, i to za celih 57%, dok je torziona rigidnost (čvrstina) superiornija za 25%. Prema stavu proizvođača, ovo će učiniti SUV tišim i eliminisati nepotrebne vibracije. Prečnik točkova nije, kako navode mediji, 20, 21 ili 22 inča, već je to prečnik felni, dok točkovi imaju drastično veći radijus zbog debljine profila pneumatika.

Struktura rama je očuvana, a šasija sa nezavisnim zadnjim vešanjem, po svemu sudeći, predstavlja dalju evoluciju prethodnih arhitektura. Međuosovinsko rastojanje se nije promenilo i iznosi 3.073 milimetara, prednji trag je postao širi za 13 mm (1.727 mm), ali je zadnji ostao istih (1.725 mm).

Osnovna verzija ima opružno vešanje, a među opcionalima po prvi put se našao i sistem vazdušnog ogibljenja s adaptivnim amortizerima i podešavanjem visine karoserije tokom same vožnje, i to u rasponu od 132 milimetra, dok odlazeći QX80 ima vazdušne opruge samo na zadnjoj osovini. Ali je napušten unificirani hidraulični sistem HBMC (Hidraulic Body Motion Control), onaj koji kombinuje sve amortizere u jednu celinu.

Umesto hidrauličnog pojačivača sile upravljanja, sada je instaliran električni servo upravljač, dok je sam mehanizam postao kraći – 3,1 krug od jednog do drugog kraja, umesto dojučerašnjih 3,5. Ova inovacija je omogućila da se QX80 opremi modernim kompletom elektronskih pomagala.

Sistem ProPilot 1.1 (adaptivni tempomat s pomoći u težnji vozača da se zadrži pravac unutar saobraćajne trake) je već instaliran u osnovnoj ponudi, a ProPilot 2.1 se nudi uz doplatu, što vam omogućava da skinete ruke sa volana kada vozite autoputem. Vozilo je snabdeveno celim arsenalom kamera, od kojih prednja nudi panoramski pogled (ugao gledanja od 170 stepeni) i režim „transparentne haube“. Taj program „providne haube“ omogućava vozaču da vidi šta se zbiva pod točkovima, kao da poklopac motora nije ni montiran, već je pogled neometan.

Važna promena je skrivena ispod haube: Infiniti QX80 je dobio zamenjeni stari atmosferski motor tipa V8 5.6 onim koji nosi oznaku V6 3.5. Novi agregat stiže s dva turbo punjača i direktnim ubrizgavanjem goriva. Agregat sa indeksom VR35DDTT je novi model u Nissanovoj porodici VR, a koja je do sada uključivala twin-turbo šestake zapremine 3,0 i 3,8 litara.

Ovaj motor razvija 456 konjskih snaga i 698 Nm maksimalnog obrtnog momenta naspram 406 konjskih snaga i 560 Nm što je bila karakteristika prethodnog osmaka u rasporedu V. Sedmostepeni menjač je zamenjen devetostepenim automatskim sa proširenim rasponom snage za 40% (odnos nižih i viših stepena prenosa). Novajlija dolazi bez električnih dodataka. Zadržan je menjač sa pogonom na sve točkove sa spojnicom koja povezuje prednju osovinu, a u SAD-u će postojati verzije sa pogonom na zadnje točkove.

Infiniti QX80 zadržava kabinu s tri reda za sedenje i mestom za sedam ili osam putnika. Treći red je konstruisan za tri, a drugi red može primiti tri ili dve osobe u odvojenim sedištima. Stilisti Infinitija nisu čuli za savremeni ekološki pristup, pa je za obradu enterijera korišćena koža, furnir i aluminijum.

A najluksuzniji ukrasi komercijalnog naziva Autograph poseduju polu-anilinsku (antilop, to jest prevrnutu) kožu i umetke od drveta sa otvorenim porama. Sva sedišta, uključujući i galeriju, pružaju grejanje. Sedišta u prvom i drugom redu mogu imati ugrađene sisteme za provetravanje, kao i za masažu.

Na čeonom grebenu se nalaze dva ekrana od kojih svaki dolazi s dijagonalom od 14,3 inča. Centralnu konzolu zauzima još jedan ekran osetljiv na dodir, i on poseduje devet inča. Taj je odgovoran za kontrolu rada klima uređaja, grejanje i prebacivanje režima vožnje, a opremljen je taktilnim sistemom povratnih informacija radi lakšeg korišćenja.

Multimedijalni sistem ima ugrađene usluge Googlea, a po prvi put je obezbeđen projekcioni ekran za vozača. Menjač se kontroliše pomoću kompaktnog daljinskog upravljača sa dugmetom na centralnom tunelu.

Premijera novog Infinitija QX80-a je donela i veliko ushićenje kod rukovodstva preduzeća Klipsch. Naime, ovaj japanski automobil će biti prvi model na četiri točka koji će se osloniti na audio sistem ove marke. Osnovni set integriše četrnaest zvučnika i snage 600 vati, a opciona verzija uključuje 24 zvučnika (posebni su ugrađeni u naslone za glavu prednjih sedišta) i pojačalo, pa snaga dostiže i čitavih 1.200 vati.

U kabini su instalirane dve kamere (u prvom i drugom redu). Ovaj duet se može daljinski povezati s pametnog telefona. Najavljen je i biometrijski sistem hlađenja. Naime, infracrveni senzor očitava temperaturu putnika pozadi i automatski menja podešavanja rada klima uređaja.

Novi Infiniti QX80 će tokom leta pred Amerikance. Cene variraju od 82.450 dolara za verziju (sa zadnjim pogonom) Pure, dok je potrebno izdvojiti 110 hiljada zelembaća za modifikaciju Autograph. Uvećanje cene je momačko, pošto je odlazeći QX80 drugog naraštaja, s cenom kretao od 74.150 najmanjih američkih banknota. Prostija verzija ovog vozila, ona koja će biti lansirana pod brendom Nissana, debitovaće nešto kasnije.

AutoRepublika

(847)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments