1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover BMW Vision Neue Klasse X će biti prvi model porodice
Krosover BMW Vision Neue Klasse X će biti prvi model porodice
5

Krosover BMW Vision Neue Klasse X će biti prvi model porodice

502
5
Podelite sa prijateljima:

Dolazeća porodica električnih automobila objedinjena prezimenom Neue Klasse, trebalo bi da BMW donese novo doba. Kompanija je tokom prošle godine pokazala konceptni sedan BMW Vision Neue Klasse. Međutim, berlina je tek druga u redu za skok na montažne trake. A prvorođeni model će da bude potencijalno popularniji, jer pripada segmentu krosovera. E taj će da zameni aktuelni model BMV iX3. Vesnik tog vozila je upravo ovde prezentovani konceptni automobil po imenu BMW Vision Neue Klasse X.

S jedne strane, SUV je napravljen po istim matricama kao i prošlogodišnji sedan, dok im je zajednička karakteristika nisko postavljena linija prozorskih pragova. Ali „nozdrve“ sa potpisom koncepta X igraju uz drastično izmenjene note! Nema eksperimenata sa dimenzijama i integracijom u ukupnu rešetku hladnjaka, naprotiv, Neue Klasse X promoviše klasične „bubrege“ poput onih kod starih BMW-a.

Gabariti predstavljenog koncepta nisu dati, ali pošto je reč o nasledniku BMW-a s indeksom iX3, dužina će biti približno 4,7 metara. Navodi se da će koeficijent aerodinamičkog otpora novog modela biti smanjen za približno 20%. Hofmajsterova krivina je naglašena, ali ne hromiranim ukrasima, već providnim nalepnicama na staklu.

Unutrašnjost dva koncepta iz linije Neu Klasse je dizajnirana u istom stilu. Umesto uobičajenog dekora, tu je široko konfigurabilno pozadinsko osvetljenje, a umesto tradicionalnih instrumenata se nalazi displej komercijalnog imena BMW Panoramic Vision, a koji zauzima celu širinu donjeg sektora vetrobranskog stakla.

Možete da konfigurišete informacije koje se prikazuju na njemu na centralnom ekranu multimedijalnog sistema, a koji je osetljiv na dodir. Ispred vozača je glasovna kontrola i dodatni 3D projektor. Sve zajedno posmatrano, pred nama je nova generacija iDrivea. Presvlake su izrađene od ekološki prihvatljivog materijala komercijalnog imena Verdana.

Svi modeli iz linije Neue Klasse će imati sledeću šestu generaciju električne tehnologije eDrivea, onu koja ide s arhitekturom na naponu od 800 volti. U poređenju s trenutnim BMW-ovim električnim vozilima (na primer, istim iX3-om), krosover „Nove klase“ će povećati energetsku efikasnost za 25%, a domet i brzina punjenja baterije će se povećati za 30%.

Ovaj krosover će bez ponovne dopune električnom energijom biti u stanju da prevali i 600 kilometara. Koristiće se cilindrične ćelije baterije (umesto prizmatičnih). Dodatno, gustina energije u bateriji će biti za 20% veća.

Navedena je i nova elektronska arhitektura budućih modela iz porodice Neue Klasse. Ista će uključiti četiri procesora, čija je računarska snaga deset puta veća od trenutne generacije ovog sistema. Jedan procesor je odgovoran za elektroniku vožnje, drugi za autopilot, a još dva su važna u pogledu drugih sistema u vozilu.

Proizvodnja električnih krosovera „Nove klase“ bi trebalo da otpočne u drugoj polovini 2025. godine, a ovo će biti prvi model na traci fabrike nazvane iFactory. Ona je trenutno još uvek u izgradnji u Mađarskoj (Debrecin). Limuzina iz opusa Neue Klasse će ući u proizvodnju tek 2026. godine, a prema novom planu, proizvodiće se u glavnoj fabrici u Minhenu. Taj kompleks bi u potpunosti trebalo da pređe na proizvodnju električnih vozila od 2027. godine pa nadalje da nastavi u tom ritmu.
A za tada imamo obećanje BMW-a da će izbaciti još četiri različita modela takozvane „nove klase“.

AutoRepublika

(502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dizajn na ocenu dizajnerima i fanovima, ali, „stanje tehnike“ me veoma interesuje, pa i ovaj detalj: „U poređenju s trenutnim BMW-ovim električnim vozilima (na primer, istim iX3-om), krosover „Nove klase“ će povećati energetsku efikasnost za 25%, a domet i brzina punjenja baterije će se povećati za 30%.“

s mile

Ja znam da je njima lepo kada se pohvale sa 30% boljim rezultatima, pa svakom generacijom je bolji koeficijent aero otpora, do sad bi trebali da „Limes teži Nuli“, ali nije to tako.

Nego, ona maska na IX7, je gadna, a ova mini na neue classe, je još gora. Šta se dešava sa dizajnom, posle fluidnih prelepih BMWa, sada ide trend nekih STELT površina, kao sekirom tesanih.

BB

Svaka nova generacija je sve lakša, po njima, a oni došli do 2.5 tona…

Matija

Vec sam komentarisao jutrosnje izdanje ove informacije: u ovom dizajnu zapravo nema niceg novog – ovo je stil iz 70-80-tih, nedostaju samo okrugli farovi. Kombinacija klasicnog dizajna i moderne tehnike danas se zove „restomod“. To je posao kojim se bave male specijalizovane radionice a BMW uvodi restomod u veliku seriju! 🙂 Sa ovim dizajnom BMW je napravio veliki korak unazad, 40-50 godina a mogli su da odu jos malo dalje u proslost i da ozive legendarni CS E9, 1968-1975, jedan od najlepsih automobila svih vremena! Ostatak karoserije je stvarno „nov“ jer pre 50 godina BMW nije imao SUV u programu!… Pročitaj više »

Rikošet

Dizajneri su nekako namaštali da električni automobili po svaku cijenu trebaju izgledati kao vozila iz futurističkih filmova.

Što je najgore ubijedili su i one u Upravi da su lajsne i klasične kvake na vratima nefunkcionalne i nepotrebne, preveliki točkovi su neizbiježni, a velike limene površine s plastičnim detaljima jedino moguće rješenje.

Osvjetljavanje „bubrega“ je detalj kojeg su Romi „furali“ na njihovim Sierrama i Transitima prije 15-ak godina, a danas to malo LED svjetla ispada kao vrhunska ekskluziva, a u stvari je jeftina budalaština.

Sve ovo s dizajnom me neodljivo podsjeća na priču o „carevom novom ruhu“.