1. Home
  2. Industrija
  3. Šef Renaulta traži evropski fond za suprotstavljanje „najezdi“ kineskih električnih automobila
Šef Renaulta traži evropski fond za suprotstavljanje „najezdi“ kineskih električnih automobila
3

Šef Renaulta traži evropski fond za suprotstavljanje „najezdi“ kineskih električnih automobila

141
3
Podelite sa prijateljima:

U apelu političarima uoči evropskih izbora u junu, Luka de Meo promoviše prednosti prekograničnog pristupa kada je u pitanju razvoj i finansiranje industrije električnih automobila, umesto da jednostavno postavlja rokove za postepeno ukidanje automobila koji se kreću na benzin i dizel. Takav pristup bi uključivao udruživanje troškova za subvencije koje se odobravaju potrošačima i stvaranje „zelenih“ ekonomskih zona sa poreskim olakšicama za zaposlene u fabrikama, piše Agerpres.

„Kada postavite rok od 12 godina i kažete da se za 12 godina više neće proizvoditi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a ako to ne uradite bićete kažnjeni, a vidimo se za 12 godina na kraju tunela, to nije strategija. Predlažemo da pokušamo da napravimo plan sa državnim organima, sa ljudima iz svih industrija, sa neprofitnim organizacijama i sa naučnim telima… U pitanju je otprilike 10% evropske proizvodnje“, rekao je Luka de Meo u intervjuu za Financial Times.

Izjave Luke de Mea propraćene su otvorenim pismom evropskim političarima. U dokumentu, šef galske marke preporučuje ulaganja u regionalni razvoj softvera i poluprovodnika, kao i manje restriktivan pristup kada je u pitanju smanjenje emisije gasova staklene bašte u Evropi.

Automobilska industrija se suočava sa usporavanjem prodaje električnih automobila u Evropi, pošto su proizvođači automobila uložili velika sredstva u proizvodnju električnih automobila, ali su oni preskupi za potrošače pogođene inflacijom.

Ozbiljan razlog za zabrinutost je pretnja jeftinih električnih automobila iz Kine. Evropska komisija je otvorila istragu o subvencijama koje uživaju automobili proizvedeni u Kini i razmatra mogućnost uvođenja carinskih tarifa.

Luka de Meo nije želeo da otkrije svoje stavove o tarifama, ali je rekao da Evropa treba da zaštiti svoje tržište u kontekstu prelaska na električne automobile, a da istovremeno pronađe ulogu za kineske konkurente, jedan od razloga je što evropski proizvođači mogu da uče od zemlje koja je „jedan korak ispred” po pitanju industrije električnih automobila.

„Ako želimo da ubrzamo napredovanje električnih automobila u Evropi, moramo da postignemo dogovor sa Kinezima“, rekao je Luka de Meo, koji smatra da su Kinezi voljni da zaključe takav sporazum.

To bi moglo uključivati podsticanje kineskih proizvođača automobila u Evropi da koriste evropske dobavljače ili podsticanje kineskih dobavljača da započnu poslovanje u Evropi kopiranjem kineske politike koja se odnosi na strane proizvođače, rekao je Luka de Meo.

Grupa Renault, koja takođe poseduje brendove Dacia i Alpine, već ima partnerstva sa kineskim proizvođačem automobila Geely, uključujući i poslove u oblasti motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Renault takođe ima ugovor o zajedničkoj proizvodnji u Južnoj Koreji.

Galska marka je jedan od najmanjih evropskih proizvođača automobila, koji proizvodi oko 2,2 miliona primeraka godišnje, u poređenju sa šest miliona kod Stellantisa i 9,2 miliona kod Volkswagena.

Međutim, Luka de Meo je naglasio da će i njegovi rivali imati koristi od šireg i strateški osmišljenog evropskog pristupa. „Ako želite da ubrzate, ne želite da dođete u situaciju da u Norveškoj udeo električnih automobila iznosi 90 odsto, dok je u Španiji 4 odsto. Treba da stavimo sva raspoloživa sredstva u jednu korpu da se daju onima koji nemaju para za ove investicije“, cenio je čelnik Renaulta.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

Znaci slobodno tržište vam odgovara sve dok ne počnete da dobijate po nosu od drugih? Onda upomoć Evropo, stigli Kinezi ccc

Mess O'Bradovich

Protekcionizam? Ali evropo, ispirali ste mi mozak i govorili ste mi da to rade samo nazadne i zatucane države? Kako sad ovo grubo kršenje zapadnih / evropskih vrednosti i načela? Duboko sam potresen i shodno tome moram da napišem jednu ljutitu protestnu notu eu. Nadam se da će neka od vaših nevladinih organizacija uspeti da se izbori za slobodu i poredak!

Nakon sto sam došao sebi: Ako je njihov auto bolji, i treba da vas pregaze,

MRN

Činjenica je da proizvodjačima automobila uopšte nije lako da „igraju“ u pravnom okviru koji se stalno menja, pri čemu taj okvir kao zakonodavci formalno menjaju i nameću oni koji uglavnom niti imaju dovoljno znanja o tematici na koju se odnosi propis koji donose, niti su u stanju ni da sagledaju posledice primene tih propisa. Ali, to je cena svake „demokratije“. Opet, bojim se da su evropski proizvodjači i sami suviše kasno uočili sve rizike „zacrtanih ekoloških puteva“ i da su previše dugo čekali da bi zakukali. Oni ne samo da su dugo ćutali, već su formalno i pozdravljali najavljenu tranziciju,… Pročitaj više »