1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina tiho odgovara na evropske carine na električne automobile
Kina tiho odgovara na evropske carine na električne automobile

Kina tiho odgovara na evropske carine na električne automobile

1.28K
6
Podelite sa prijateljima:

Evropa je u vlasti Kine. Azijski gigant vuče konce u evropskoj ekonomiji, posebno u automobilskoj industriji. Decenijama je dalekoistočni gigant uživao u idiličnoj situaciji kakvu bi druga tržišta želela. Evropskoj Uniji je trebalo neko vreme da preduzme neke korake, da uvede veće carine, ali nije smela.

Do sada je to već najavljivano i novi električni automobili koji dolaze sa istoka biće skuplji od leta. Jedini razlog zašto se ne usuđuje da nametne veće poreze je moguća odmazda koja utiče na trgovinske odnose između zemalja koje su deo unije Starog kontinenta i te azijske zemlje. Kineske brendove subvencioniše vlada, bilo da žele da uđu na druga tržišta ili da prodaju svoje proizvode lokalno.

Kinezi nemaju pomoć za kupovinu niskoemisionih automobila, niti „automobila nove energije“ kako ih tamo zovu, stvarajući situaciju viška snabdevanja. Najjači se drže, ali najslabiji dobijaju ogroman pritisak na profitabilnost koji dovodi u opasnost njihov opstanak, zbog čega bi veliki deo od 140 kineskih proizvođača koji su kao takvi registrovani u zemlji bio veoma blizu bankrota u situaciji slobodnog tržišta, što nije baš slučaj u Kini.

Kineski brendovi i njihova vlada svuda idu ruku pod ruku. Ali, od najave EU da oporezuje električne automobile, Kinezi nisu davali nikakve izjave o tome. Strategija protiv evropske odluke se ne planira, već postoji, i pitanje je vremena kada će ona stići. BYD-ovi plug-in hibridi sa 2.000 kilometara autonomije prvi su odgovor sa tehnologijom koja je u porastu u Kini. O ovome smo pisali pre neki dan.

Ako evropski brendovi nisu bili u stanju da se suprotstave kineskim električnim automobilima, neće moći da se suprotstave ni PHEV-ovima. Danas, novi evropski plug-in hibridi mogu da putuju do 1.000 kilometara bez dopune goriva, ali ne postoji nijedan, čak ni premijum brend, koji bi mogao da ponovi ove performanse. I ovome se dodaje da su Evropljani počeli da daju šansu kineskim automobilima. Oni veruju svojim električnim vozilima, kvalitetu, tehnologiji i dizajnu koji predstavljaju, što je normalno za njih u ovim modelima sa niskim emisijama, a još više zbog cene.

Osveta se servira na hladnom tanjiru, a ovo je prva, jer ima još jedna. Privredna komora EU u Kini predstavila je Evropskoj komisiji izveštaj koji daje mračnu sliku o 1.800 kompanija koje su prisutne u toj azijskoj zemlji i koje vide kako je vlada povećala pritisak na njih novim zahtevima. Brisel i Luksemburg su postali marioneta Kine kojima ona upravlja kako hoće.

AutoRepublika

(1275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Što više izrazito moćnih zemalja, to će manjim i slabijim biti lakše da plivaju.

Matija

Gde su razlike u internoj politici EU i Kine? EU daje subvencije kupcima e-vozila da bi odrzala prodaju skupih e-vozila. Sa ovom strategijom se ne resava glavni problem – visoka cena! EU proizvodjaci trebalo bi da budu stimulisani da snizavaju cene svojih vozila a to ovde nije slucaj! Kina ne daje svojim gradjanima subvencije za kupovinu e-vozila. U Kini vlada ostra konkurencija koja sama po sebi obara cene i tera proizvodjace na inventivnost! Kineska vlada ne pokriva gubitke svojih proizvodjaca vec subvencionira razvoj automobila, investira drzavni novac sa zahtevom da se poboljsa kvalitet i kreativnost!!! Audijev moto „prednost kroz tehniku!“… Pročitaj više »

S mile

Nebih znao kakvo je misljenje evropskog stanovnistva o kineskom automobilu, sa strane pouzdanosti, kvaliteta… Ali kod nas je puno sumnje, mada, ko nas pita mi nismo ni promil prodaje.

Istok je u velikoj prednosti, energenti, sirovine, radna snaga. Sve sto evropi nedostaje, ili je skupo.

Matija

Za divno cudo, ankete pokazuju otvorenost nemackih gradjana prema kineskim automobilima – vise od 50% izrazava spremnost da kupi njihov auto! Sto se tice tehnicke pouzdanosti, cela strucna javnost pazljivo prati sta se dogadja sa kineskim automobilima u eksploataciji. Nekih vecih primedbi nema! Testovi pokazuju pozitivne rezultate – automobili pruzaju ono sto deklarisu. „Istok je u velikoj prednosti, energenti, sirovine, radna snaga.“ Istok je u prednosti jedino kada se radi o sirovinama za e-pogon, i to nije zbog nalazista vec zbog zakasnelih istrazivanja prirodnih resursa. Odjednom se litijum nalazi na vise mesta, jedino jos retke zemlje predstavljaju problem. Energetika –… Pročitaj više »

S mile

Davno mi je jedan inostrani menadzer rekao da plate radnika u ukupnoj ceni proizvoda ucestvuju sa 10 do 13%. I da je najveci trosak sirovina i energija. A tu su kinezi u prednosti.

Matija

Sam si rekao „davno“! To znaci da je informacija stara ali nije daleko od istine. Pre desetak godina u Porscheu sam od kolega saznao da je proizvodna cena jedne Panamere oko 22.000 evra – to je cena materijala, rada i energije. Pitao sam ga gde ide toliki novac – prodajna cena je 120.000 pa navise. Dobar deo ide na porez a najveci deo na razne neproduktivne aktivnosti: razvoj, marketing, itd. Poznato je da su Porscheovi zaposleni nadprosecno dobro placeni. Kinezi takodje.