1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Korak bliže stečaju: Fisker zaustavlja proizvodnju
Korak bliže stečaju: Fisker zaustavlja proizvodnju

Korak bliže stečaju: Fisker zaustavlja proizvodnju

788
4
Podelite sa prijateljima:

Već smo pisali o nesigurnoj poziciji kompanije Fisker, kada se saznalo da Henrik Fisker traži glavnog partnera za svoje preduzeće, sposobnog da zapuši njegove brzo rastuće finansijske rupe.

Fiskerov neto gubitak u protekloj godini povećao se sa 547 miliona dolara na 762 miliona dolara, dok je raspoloživi novac na njegovim računima pao sa 737 miliona dolara na 325 miliona dolara. Sada, kako prenosi Reuters, samo 120 miliona dolara ostaje na Fiskerovom bilansu stanja; sa takvim kapitalom jednostavno nema smisla nastaviti s plaćanjem fabrici Magna Steyr za proizvodnju novih automobila.

Podsetimo, proizvodnja električnog krosovera Ocean u Gracu počela je u novembru 2022. godine i još uvek kasni sa rokom: prošle godine je proizvedeno 10.142 primerka, dok je prvobitni plan za 2023. predviđao proizvodnju 42.400 automobila. Samo 4.700 krosovera je isporučeno kupcima u 2023. godini, što znači da neprodata ili vozila nespremna za otpremanje još skupljaju prašinu u skladištima. U januaru, fabrika Magna Steyr nije proizvodila krosovere Fisker Ocean; od početka februara do 15. marta proizvedeno je oko 1.000 jedinica. To je sve, očigledno.

Obustava proizvodnje na šest nedelja posledica je nesolventnosti Fiskera: kompanija kasni sa otplatom kamata na svoje dugove i sada pokušava da restrukturira te dugove. Pokušaji Henrika Fiskera da zaključi partnerstvo još nisu bili uspešni: prema glasinama, glavni kandidat je Nissan.

Nissan nije zvanično komentarisao potencijalni ugovor sa Fiskerom, ali je prošle nedelje zvanično najavio pripremu saveza sa Hondom. Fisker je prošle nedelje započeo konsultacije sa advokatima o bankrotu – ova vest je dodatno urušila akcije Fiskera, zbog njihovog rejtinga „smeće“, kompanija je pred brisanjem sa Njujorške berze, što će joj znatno otežati pronalaženje potencijalnih investitora.

Ukratko, stvari ubrzano idu ka bankrotu, osim ako se ne dogodi čudo i Nissan ili neka druga velika kompanija ne najave spremnost da u narednim nedeljama uđu u partnerstvo sa Fiskerom. S obzirom na tekući trend globalnog usporavanja potražnje za električnim vozilima, prodaja kompanije za električna vozila koja tone će biti teška. Fiskerova obećavajuća linija se takođe sastoji isključivo od električnih vozila – kamioneta Alaska na platformi Oceana, jeftinog kompaktnog krosovera Pear i luksuznog kupe-kabrioleta Ronin.

Podsetimo, za Henrika Fiskera njegova sada registrovana firma je već druga po redu. Prethodni se zvao Fisker Automotive, koji je proizveo spektakularnu hibridnu limuzinu Karma, ali je 2013. podneo zahtev za bankrot zbog poteškoća sa finansiranjem i problema sa kvalitetom proizvoda. 2014. godine, Fisker Automotive je kupio kineski proizvođač komponenti Wanxiang i preimenovao ga u Karma Automotive – ova kompanija postoji i danas, ali više nema nikakve veze sa Fiskerom.

AutoRepublika

(788)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Henrik Fisker je veoma dobar dizajner koji iza sebe ima vise izvanrednih kreacija. Bilo bi mu mnogo bolje da se zaustavio na ulozi sefa dizajna u nekoj poznatoj firmi nego da pravi ovakve poslovne eksperimente! Vec posle prvog neuspelog pokusaja zvanog „Karma“ trebalo je da pokaze dozu samokriticnosti, da stane pred ogledalo i da sebi postavi pitanje: „ko sam ja i sta stvarno mogu da uradim?“ Njegov Ocean video sam u Gracu, kod MAGNe. Auto koji se zvanicno zove SUV ali mu fali osnovni element za tu titulu – klirens! Dizajn je krajnje prosecan, auto nema ni jedan adut zbog… Pročitaj više »

Zoca

Nije privukao kupce ni fazon sa staklima na uvlacenje.😃i na petim vratima.

Matija

Sasvim sporedan detalj koji minimalno utice na opsti utisak o vozilu. To sam vec zaboravio. 🙂

Petar

Fisker vredi kupiti makar zbog njegovih motora. Bilo koja verzija Fiskera ima odlican motor, odnosno odlicne motore. Pored visokih zahteva za startnost vozila, motori imaju veliku efikasnost i dugotrajnost. Za ostatak vozila kao i za ceo koncept nemam strucno misljenje, ali za motore me mozete pitati sve.