1. Home
  2. Video
  3. AR pijaca klasika: U Americi odnekud izronio retki Mercedes 500SEL AMG
AR pijaca klasika: U Americi odnekud izronio retki Mercedes 500SEL AMG
1

AR pijaca klasika: U Americi odnekud izronio retki Mercedes 500SEL AMG

7.28K
1
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena, videti neki Mercedes sa AMG-ovom značkom uopšte nije redak primer. Štaviše, čini mi se da ovde u Americi vidim više onih tjuniranih primeraka nego običnih Mercedesa, ali pronaći onoga iz različitih godina proizvodnje koje pripadaju devetoj deceniji prošlog veka jeste zapravo dosta težak izazov. Iz tog razloga, primerak koji vidite na proloženim fotografijama, i video snimku jeste jedan od retkih koji je preživeo.

Proizveden je 1984. godine i to u vreme kada je AMG još uvek bio zasebna firma. Zasnovan je na modelu S Klase i to konkretno na generaciji pod kodnom oznakom W126 koji se proizvodio od 1979. do 1991. godine.

Po mnogim karakteristikama ovaj model je možda i najbolji u dugogodišnjoj istoriji S Klase, a do današnjeg dana je najprodavaniji. Vrhunac ponude je nosio oznaku 560SEC dok je 560SEL bio pozicioniran ispod njega. Upravo je ovaj drugi predmet današnje rasprave, a kroz istoriju su ga pokretali 5,5-litarski benzinci, i s maksimalnih 300 konjskih snaga.

Kao što smo spomenuli, u vreme kada je ovaj W126 napustio fabriku, AMG je još uvek bio zasebna firma i moraće proći još petnaest godina pre nego što postane deo Mercedesa. Potrebno je kazati i da je tjuner modifikovao modele ove kompanije još od sedamdesetih godina, ali pronaći nekog od njih je danas nemoguća misija. U slučaju W126 su postojali paketi za limuzinu i za kupe i to u konfiguracijama 500 i 560.


Razlike između standardnog primerka kodne oznake W126 i onog preuređenog od strane AMG-a su uglavnom bile stilske prirode, dok se uređeni odlikovao posebnim branicima i felnama, napucanim enterijerom i s dosta značaka. Ali, naravno od ovog tjunera su se očekivale i velike mehaničke modifikacije, posebno po pitanju ogibljenja, kočnica i jasno motora.

Ovaj konkretni 500SEL iz današnje priče pokreče 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara. U fabričkom izdanju je razvijao 230 „konja“, ali je AMG nudio svoje verzije sa 272 i 335 „grla“. Zapravo je bilo moguće naručiti sve one dizajnerske izmene, ali zadržati Mercedesovu mehaniku. Upravo je takav primerak iz ove priče, pa je možda malo razočarenje saznati da se ispod haube ne krije AMG-ova mehanika, ali šta je tu je.


Što se tiče same istorije četvorotočkaša, navodno je isporučen kupcu 1984. godine kao standardan 500SEL, da bi ovaj zatim kontaktirao AMG da mu ugradi neke dodatne stilske detalje.

Prvi vlasnik nije mogao dugo da uživa u njemu pošto je nedugo nakon kupovine završio na doživotnoj robiji dok ga je onaj drugi vozio manje od 50 hiljada kilometara, pre nego što je parkiran u hangar. Tu je proveo narednih 27 godina, a kod sadašnjeg kupca trenutno prolazi kroz proces osveženja.

Šta još da dodamo osim „uživajte u video snimku“.

AutoRepublika

(7279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Petar

Slično vozilo, doduše obična, ne AMG verzija se prodavala godinama za sitne pare u mjestu gdje živim. Kubikaža i cijena registracije za naše uslove je bila katastrofalna. Cca 1000e se prodavao. Super je samo za nekog kolekcionara.