1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi klasik: Debitovao roudster AC Cobra GT
Novi klasik: Debitovao roudster AC Cobra GT
5

Novi klasik: Debitovao roudster AC Cobra GT

228
5
Podelite sa prijateljima:

Nedavno se mogao steći utisak da je britanska kompanija AC Cars krenula da se ubrzanim tempom odriče sopstvenog nasleđa. Roudster AC Cobra je tokom 202o. godine dobio četvorocilindarski turbo motor i čak je ugrađen i električni agregat. Tranzicija ka proizvodnji električnih vozila je planirana, a u jesen 2021. godine, mogli smo da iz kompanije čujemo i najave o „kraju benzinske ere“. Ali, nije prošlo puno vremena, a već su svi ti planovi pali u zaborav.

Električne Cobre i ekološki slogani su iščezli, to jest nema ih na kompanijskom sajtu, a umesto toga, predstavljen je potpuno novi model s klasičnim benzincem čiji je raspored cilindara u obliku V8!

Navedeno je da su za razvoj vozila potrebne tri godine, pa se ispostavlja da je 2021, odnosno onda kada je najavljeno da će firma reći zbogom benzincima, kompanija radila na novoj Cobri, i to punim tempom. Međutim, nije tako. Naime, baš prošla godina je bila prekretnica u firmi i bilo je preokreta u glavama i akcijama investitora, a desila se i promena na mestu izvršnog direktora koja je dovela i do revizije korporativne strukture.

Treba reći i da razvoj automobila još uvek nije okončan a da je lansiranje komercijalni primeraka najavljeno tek za 2024. godinu, iako je sam model prezentovan već sada.

Novi model je dobio ime AC Cobra GT Roadster, a jedina stvar koja ga spaja s klasičnom Cobrom iz 1962. godine jeste karakterističan i prepoznatljiv stil. Roudster je razvijen korišćenjem moderne tehnologije i materijala, dok je stopa unifikacije dve generacije vozila, zapravo nulta.

Čak su i dimenzije, pa i proporcije nove Cobre potpuno različite. Međuosovinski razmak je veći za 284 milimetara i iznosi 2.570 mm, dok je i dužina impresivnija za 110 mm (4.330 mm). To je učinjeno kako bi kokpit bio komforniji i vozilo bi sada moglo da bude zabavno čak i za visoke entuzijaste. Automobil je širok 1.960 mm, dok je visina na nivou od 1.400 mm.

Prilagođavanje Cobre nezaboravnog stila spram novih dimenzija je izveo studio Icona Design Group. Karoserija integriše aluminijumski okvir razvijen od strane italijanske firme Cecomp spa, i na nju su nakačeni spoljni paneli izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

AC Cobra GT poseduje širok trak točkova i nezavisno oslanjanje koje je fino podešeno uz pomoć trkačkog tima. Roudster računa i na električnu asistenciju sistema upravljanja, šestoklipne kočne čeljusti na prednjoj osovini i četvoroklipne čeljusti na zadnjoj.

Cobre su u skladu s tradiciojom pogonjene Fordovim osmocilindrašima, pa novi model nastavlja s tom tradicijom. Glavne jedinice za pogon, ova Cobra deli s Mustangom. Pod haubom se nalazi petolitarski motor V8 Coyote i on je natpunjen. Proizvodi 663 konjskih snaga i 780 Nm najvišeg obrtnog momenta!

Izbor transmisije se svodi na šestobrzinski ručni ili desetostepeni automatski. Obelodanjeni su i parametri vozne dinamike. Roudster s pogonom na zadnjoj osovini, neto mase od oko 1,4 tona, ubrzava do 97 km/h za 3,4 sekundi, uz najvišu brzinu od 278 km/h.

Enterijer nove Cobre, iako zadržava su onu generalnu estetiku koja je krasila i klasik, postao je više komforan. Ranije nisu bile najavljivane ove stavke opreme, ali sada imamo uređaj za klimatizaciju, multimedijalni sistem s navigacijom i elektropokretane prozore, tačnije stakla.

Rasklapajući krov za Cobru i dalje nije omogućen, ali će uz doplatu biti moguće skidati čvrst krov, s kojim će automobil biti moguće voziti i zimi.

Nova AC Cobra GT će biti prikazana u aprilu, ali su knjige porudžbina već otvorene uz cenu od 285 hiljada britanskih funti. Međutim, model se neće sklapati u Velikoj Britaniji gde je sedište firme, već u Nemačkoj, u pogonima koji su u funkciji od 2009.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Absolutna definicija klasicnog rodstera! Cetiri tocka, motor, dva sedista i malo karoserije! Ovaj auto uvek ce naci dovoljno kupaca da firma moze da prezivi. Ipak bi im savetovao dopunski program, ovako jak imidz trebalo bi jos bolje iskoristiti.

s mile

dopunski program, AC cobra SUV 😉

Matija

Mislio sam na jedan Gran Turismo, sportski auto za duga putovanja u svim vremenskim prilikama. Mogao bi da lici na Kobru i da pruzi vise prostora i komfora. Tehnika ista.

Matija

Gde je greska?
Snaga motora od 663 KS i moment od 780 Nm u kombinaciji sa tezinom od samo 1400 kg morali bi da rezultuju boljim performansama! Brzina od „samo“ 278 km/h nije u skladu sa maksimalnom snagom, trebalo bi da predje granicu od 300 km/h. Uzrok moze da bude samo losa aerodinamika.
Kod ubrzanja 0 do 100 km/h aerodinamika ima minimalan uticaj a opet je ubrzanje iznad 3 sekunde.

Matija

Jos jedan komentar: ovih dana su Nemci, Francuzi i Italijani organizovali alijansu protiv odluke EU da se zabrane gorivni motori. Ove tri zemlje su najveci proizvodjaci vozila u EU i traze da se sinteticka goriva, poznata kao „e-fuels“, priznaju kao CO2 neutralna i da posluze kao zamena fosilnim gorivima posle 2035 godine. Ako ova akcija uspe – ima veliki izgled jer sve tri zemlje imaju pravo veta! – to bi znacilo da brojni sportski modeli mogu da zadrze svoje gorivne motore!