1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada prašina vredi više od sjaja
AR pijaca klasika: Kada prašina vredi više od sjaja

AR pijaca klasika: Kada prašina vredi više od sjaja

111
1
Podelite sa prijateljima:

Znate šta kolekcionare klasičnih automobila uzbudi još više nego model restauriran u fabričko stanje koji se sija od hroma? Ono sasvim suprotno – davno zaboravljeni automobil ispod nekoliko centimetara prašine koji se sa mesta nije pomerio dugo vremena.

Amerikanci takva vozila oslovljavaju kao „barn find“ ili u prevodu „pronađen u štali“. Reč je o četvorotočkašima koji u većini slučajeva i nisu bili izgubljeni već jednostavno parkirani dugo vremena jer je vlasnik imao ove ili one planove.

To nas dovodi do prve generacije modela Ford Bronco. Proizvodio se od 1966. do 1977. godine i predstavljao je ulazak Forda u klasu terenaca. Bronco danas ima kultni status, ali u svoje vreme nije bio preterano popularan.

Tokom spomenutih jedanaest godina proizvodnje je isporučeno tek 225.585 jedinica. Pronaći ih u solidnom stanju je gotovo nemoguća misija iz nekoliko razloga. Pre svega, Bronco se proizvodio u vreme kada su terence vozili samo oni koji su silazili sa asfalta, pa većina njih u oglasima bude „izubijano“.

Ovaj terenac je imao i ozbiljnih problema sa korozijom čak i u idealnim uslovima i nije retkost da tokom restauracije većina metala na školjci mora da bude zamenjeno.

Ali sa vremena na vreme možemo da nađemo i primerak koji je proveo dugo godina u štali. Uzmimo za primer model sa priloženih fotografija. Fabriku je napustio 1977. godine i od tada je prešao tek 14.400 kilometara. Nalazi se u gradu Nju Brajton unutar američke savezne države Pensilvanije, a originalno je prodat u susednom gradu Embridž.

Bronco je kupio lokalni vatrogasac nedugo pre svoje smrti, da bi njegova udovica prodala terenca sedamnaest godina kasnije policijacu iz istog grada. Oba vlasnika su ga vozili samo po potrebi, što je ujedno razlog zašto je danas toliko očuvan.

Ispod haube se krije benzinac sa osam cilindara. Razvija 133 konjskih snaga iz radne zapremine 302 kubna inča (5,0 litara). Ford je nudio i trostepeni manuelni menjač, ali ovaj konkretni primerak poseduje opcioni automatik sa istim brojem prenosa. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 12,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 146 km/h.

Bronco je generalno stizao iz fabrike oguljen od opreme i bez mnogo opcija, ali originalni vlasnik se odlučio za nekoliko poželjnih detalja kao recimo prednje disk kočnice, servo volan, 15-inčne felne, prednja kožna sedišta, grejač, radio i lepšu kontrolnu tablu.

Daleko je od civilizovane opreme koju će naslednici imati, ali kada znamo da je te 1977. godine ova generacija bila u poslednjoj godini proizvodnje, Fordu se nije ni isplatilo da ga značajnije menja.

Na kraju dana, Bronco pod prašinom i u originalnom stanju vredi više nego restaurirani primerak koji se sija od hroma. Aukcija je donela 51 ponudu, a najviša je iznosila čak 97 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bas je smesan! Kao da ga je pravio neki Indus u svom dvoristu! 🙂