1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zaboravljeni as relija traži novog vlasnika
AR pijaca klasika: Zaboravljeni as relija traži novog vlasnika

AR pijaca klasika: Zaboravljeni as relija traži novog vlasnika

603
1
Podelite sa prijateljima:

Teško da je u svetu profesionalnog auto-moto sporta postojao slavniji period od onog iz osamdesetih godina prošlog veka. Velike tehnološke inovacije po pitanju prirasta snage i prateće skromne mase vozila su stavile gotovo svaku formu trkanja na mapu sveta, a ako bismo morali da tražimo favorita, izbor bi verovatno pao na čuvenu Grupu B iz Svetskog reli šampionata (WRC).

Poštojala je samo nekoliko godina, i to konkretnije od 1982. do 1986., ali je i to bilo dovoljno da vidimo ikone kao što su Audi Quattro, Ford RS200, Lancia 037 i Delta S4, Peugeot 205 T16, Renault 5 Turbo, Toyota Celica Twin-Cam Turbo i mnoge druge.

Nažalost, Grupa B je ugašena nakon brojnih skandala na temu bezbednosti, dok su mnogi modeli nastavili sa takmičenjem u nekim drugim šampionatima. Nije retkost da ih danas vidimo u prodaji po rekordnim cenama, a jedan od njih upravo stiže na aukciju.

Reč je o modelu Citroen BX 4TC koji je zapravo homologovan krajem 1986. godine, to jest svega par meseci pre nego što je FIA najavila gašenje takmičenja. Razvoj je trajao čak tri godine i dok je u početku obećavao, francuski proizvođač vozila je ostao bez finansija da sprovede sve ideje u delo.

Dok je BX originalno planiran s centralno postavljenim motorom, na kraju je agregat postavljen napred kao kod serijskog modela. Bio je težak čak 1.115 kilograma, što danas možda ne zvuči kao velika brojka, ali ćemo spomenuti da su WRC-ova pravila zahtevala najvišu masu koja bi iznela za čak 190 kilograma manje od francuskog automobila, pa su svi konkurenti koristili lagane materijale da budu što bliži cifri od 960 kilograma.

Francuski motor zapremine 2,1 litre sa turbo punjačem je takođe razvijao „samo“ 380 konjskih snaga dok su svi spomenuti rivali bili bliži brojci od 500 „grla“. Ali to ne znači da nije imao svoja tehnička unapređenja kao što je poznato hidraulično ogibljenje sa serijskog modela. Ruku na srce, nije uvek baš funkcionisalo kako treba, ali i pored toga, francuski tim zaslužuje zasluge. Drumski modeli su razvijali 200 „grla“ i pružali ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 7,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 220 km/h.

 

Kao što smo spomenuli, BX se pojavio u WRC-u tek krajem sezone za 1986. godinu i takmičio se na svega tri relija. Vozač Žan-Klod Andruet je zabeležio šesto mesto u Švedskoj dok se u Monte Karlu i Grčkoj morao povući zbog sudara i mehaničkih problema. Ali. pre nego što se to desilo, posebno je pohvalio Citroenovo obiljenje na neravnim grčkim putevima i izjavio da, iako se nije proslavio, sigurno je tog vikenda bio najodmorniji vozač u ekipi.

Zanimljiv je podatak da je francuski gigant prozveo samo 62 primerka za uličnu upotrebu radi homologacije, ali posle neuspeha u WRC-u je bio toliko razočaran da je na kraju otkupio nazad tridesetak jedinica i onda ih poslao pod presu.

Veruje se da je do današnjeg dana preživelo samo šest ili sedam jedinica. Oni trkački modeli, kao što je ovaj primerak s oznakom 4TC Evolution a koji vidite na priloženim fotografijama, je jedan od samo pet vozila sa trkačkom istorijom, pa će jedan s(p)retan kupac za njega morati izdvojiti najmanje 400 hiljada evra.

Nije loše za automobil koji je za Citroen bio toliko razočarenje, zar ne?

Zoran Tomasović

(603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

BX je uvijek bio legenda.Vjerovatno jedini reli auto sa hidrauličnim vješanjem.Problem kod ovog modela je pretežak motor napred i veliki prevjes.Mislim da su to trebali uraditi kao kod 2CV- spačeka.Jedan motor i mjenjač iz AX-a poprečno na prednju osovinu, jedan na zadnju.