1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ogromni Bugattijev V16 motor biće atmosferski, potpomognut elektromotorima
Ogromni Bugattijev V16 motor biće atmosferski, potpomognut elektromotorima

Ogromni Bugattijev V16 motor biće atmosferski, potpomognut elektromotorima

621
1
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine, marka Bugatti se udružila sa hrvatskim proizvođačem električnih hiperautomobila Rimac. To se nije svidelo ljubiteljima ogromnih višelitarskih i mnogocilindarskih motora, jer je kompanija Matea Rimca pre svega poznata po ultrabrzom električnom automobilu Nevera.

Ali zajednički rad je krenuo u neočekivanom pravcu…

Pre nekoliko meseci, Bugatti je pokazao tizer svog budućeg monstruoznog V16 motora. I Mate Rimac je pre neki dan izneo neke detalje o ovoj pogonskoj jedinici. Dugačak je čitav metar, što je 400 mm duže od aktuelnog W16 motora. Ništa manje iznenađujuće je i odsustvo bilo kakvog kompresora, iako su ga imali svi moderni Bugattijevi hiperautomobili (EB110, Veyron, Chiron).

Još više tehničkih detalja objavile su kolege iz čuvenog magazina imena Auto Motor und Sport. V16 motor je kreiran u saradnji sa inženjerskim biroom Cosworth, zapremina mu je 8,3 litara (nasuprot 8,0 litara kod aktuelnog W16), a može da se vrti do 9.000 obrtaja u minutu!

Očekivana snaga će dostići 1.000 KS. A benzinskom motoru će pomagati tri elektromotora istovremeno – dva odvojena na prednjoj osovini i jedan na zadnjoj, ugrađen u osmobrzinski preselektivni automatik. Snaga svakog od njih je 340 KS, a ukupna snaga celog sistema je 1.800 KS.

Sam Mate Rimac nije dao tačne cifre, ali je naglasio da bi kompanija mogla da izvuče sličnu snagu (1.000 KS) iz motora V8 sa kompresorom. Međutim, u principu to nisu uradili, jer je broj cilindara, pre svega, prestiž i ekskluzivnost, „a ako Bugatti nije izuzetan, onda više nije Bugatti”.

Štaviše, Rimac veruje da su se bogati kupci brzo zasitili novonastalih električnih hiperautomobila i da sada žele klasiku. Preduzetnik ovu situaciju upoređuje sa situacijom na tržištu ručnih satova, u čijim gornjim segmentima u potpunosti dominiraju mehanički modeli: „Niko neće kupiti Apple Watch za 200 hiljada dolara.

Konkretno, upravo želju bogatih klijenata da poseduju hiperautomobile sa ekskluzivnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem Mate Rimac pripisuje lošim prodajnim rezultatima električnog hiperautomobila Rimac Nevera (samo 50 jedinica od planiranih 150 za tri godine). Zbog toga bi atmosferski V16 trebalo da bude glavni adut novog modela Bugattija, koji će biti predstavljen narednih meseci.

AutoRepublika

(621)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Rimac veruje da su se bogati kupci brzo zasitili novonastalih električnih hiperautomobila i da sada žele klasiku“

Od kada „klasika“ podrazumeva pogonski sklop čije elemente čine i tri elektromtora, svaki snage od po 340 ks ?