1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kako deluje klasični pikap kamionet vredan 400.000 dolara?
Kako deluje klasični pikap kamionet vredan 400.000 dolara?

Kako deluje klasični pikap kamionet vredan 400.000 dolara?

221
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov legendarni pikap kamionet F-Serije je redovno prvi na listi najprodavanijih vozila na domaćem tržištu i uglavnom završava među tri bestselera u celom svetu, pa nije iznenađenje da ih ima „kao mrava“. Tako veliki broj proizvedenih primeraka bi obično značio da klasični modeli ne drže preterano na ceni, a u slučaju F-Serije, najtraženiji modeli su oni prvi, sklopljeni od 1948. pa do 1956. godine. Međutim, prethodnih godina i primerci iz sedamdesetih godina prošlog veka dobijaju na ceni.

Da li je razlog onaj što starijih modela više nema toliko u ponudi ili su pikapi sa pogonom na sva četiri točka odjednom postali popularni, ali preko noći za nekadašnje radno vozilo je bilo potrebno izdvojiti velike sume novca. To je iskoristila i kompanija Icon, koja trenutno u svojoj ponudi ima model Ford F-100 iz 1970. godine, za koga je potrebno izdvojiti čak 400.000 američkih dolara.

Vlasnik i osnivač kompanija Džonatan Vord je zapravo stekao imperiju restauracijom Fordovog popularnog terenca Bronco, a jednom prilikom je na svom Instagram nalogu postavio sliku spomenutog F-100 koga je planirao restaurirati za lično zadovoljstvo. Međutim, uskoro je dobio veliki broj zahteva potencijalnih mušterija, a njima se izuzetno dopao klasični stil sa modernom mehanikom.

Zašto je ovaj F-100 onda vredan 400.000 dolara kada se „original“ može pronaći za stoti deo takve cene? Pa pre svega, Vord kaže da je svaki deo ručno restauriran i sređen i da je potrebno oko 4.000 sati od momenta kada projekat stigne u radionicu dok ne bude kompletiran. To je značajno više nego što je trošeno resursa za sređivanje modela Bronco, za koga je bilo potrebno oko 750 radnih sati stručnih ljudi, i koji se prodaje po cenama između 185.000 i 295.000 dolara.

Potrebno je spomenuti da mnoge firme proizvode i prodaju nove delova za popularne terence kao što je Bronco, dok s F-100 to nije slučaj. Srce ovog pikap kamioneta čini Fordov takozvani „Coyote“ V8 motor, a on se takođe ugrađuje u današnje serijske verzije modela Mustang i F-150. Takav agregat razvija 426 konjskih snaga i 542 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko četverostepenog automatskog menjača.

Ostatak vozila je izuzetno detaljno sređen i deluje da je u mnogo boljem stanju nego kada je napustio fabriku. Potrebno je spomenuti da je ovde reč o radničkom vozilu pa samim tim od njega proizvesti skupoceni klasik sigurno nije jednostavan i jeftin posao. To se odnosi i na enterijer koga novinari opisuju kao „moderni klasik“.

Uspeh F-100 je omogućio Iconu da proširi ponudu i sa nekim drugim pikap kamionetima, kao što su Ford F-250 i Dodge Power Wagon iz 1965. godine. A iako priložene fotografije prikazuju F-100 na terenskim putevima, teško je očekivati da će mnogo njih završiti u takvoj službi. Šanse su mnogo veće da će vlasnik biti bogati farmer iz Teksasa i da će svaki dan obilaziti imanje, i to vozilom koje će ga vratiti u dane kada je pravio imperiju …

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments