1. Home
  2. Vesti
  3. Huawei i BAIC razvijaju sedan po imenu Stelato S9
Huawei i BAIC razvijaju sedan po imenu Stelato S9
5

Huawei i BAIC razvijaju sedan po imenu Stelato S9

584
5
Podelite sa prijateljima:

Kineski gigant iz delatnosti koja podrazumeva razvoj elektronskih spravica, kompanija Huawei više nije novajlija u automobilskoj industriji, a saradnju sa koncernom BAIC-om je započela pre dve godine. Sistemi Huaweija namenjeni automobilskoj industriji se koriste u električnim vozilima marke Arcfox. To je ime brenda koji neguje koncern BAIC, s čim je počeo negde tokom 2017. godine.

Ali sada je saradnja dostigla novi nivo: kompanije su utemeljile zajedničku marku pod kojom će se promovisati električna vozila. Dodeljeno joj je ime Stelato.

Prvi automobil novog brenda je bila električna limuzina nazvana Stelato S9 i veoma je indikativno da liči na… Još jedan projekat Huaweija. Reč je o limuzini Luxeedu S7, a koja je razvijena zajedno sa Cherijem i koja je debitovala tokom prošle jeseni.

Automobili nemaju samo sličan oblik karoserije, već pružaju i takoreći identičnu siluetu krova, kao i oblik vrata. Valja pomenuti i iste nosače i kućišta retrovizora, dok su pojedinosti opreme za rasvetu takođe veoma slične. Ukratko, jasno je da je jedan tim u kancelarijama više brendova radio na kreaciji dizajna. Pa ipak, ovo nije isti automobil plasiran pod amblemima dve marke.

Stelato S9 je veći od svog blizanca iz postave marke Luxeed. „Devetka“ je za 189 milimetara duža, pa se prostire na 5.160 mm, za 24 mm je šira (1.987 mm) i za 12 mm je i viša (1.486 mm), dok je njeno međuosovinsko rastojanje za okruglih 100 mm duže (3.050 mm). Da, pride možete  pronaći i razlike u dizajnu.

Na primer, Stelatoova prednja svetla sa LED trakom imaju isti oblik kao i kod krosovera po imenu Aito M9, a čiji je razvoj takođe vezan za preduzeće Huawei. Umesto ogledala u retrovizorima mogu se postaviti kamere, Nažalost, još uvek nema dostupnih slika unutrašnjosti vozila.

Međutim, ključne tehničke specifikacije Stelatoa s indeksom S9 su već poznate. Biće ponuđen u dve verzije sa jednim ili s dva elektromotora koje je razvio sam Huawei. Osnovna verzija S9-a nudi pogon na zadnje točkove i meri 2.216 kilograma. Opremljena je motorom koji proizvodi 309 konjskih snaga.

Limuzina sa pogonom na sve točkove takođe može da pruža motor od 215 „konjića“ koji se šalju na prednje točkove. Ukupna moć ovako koncipiranog pogonskog sklopa dostiže 524 konjskih snaga, dok je težina praznog vozila na nivou od 2.366 kg. Maksimalna brzina kretanja obe modifikacije je ograničena na 214 km/h. Ostale tehničke karakteristike još nisu objavljene.

Dodatno, ni cene, a ni datum početka prodajne kampanje nisu poznati u trenutku objave ovog izveštaja. Međutim, kineske kolege sugerišu da bi Stelato S9 mogao da košta oko 64,7 hiljada evra. Takođe se navodi i da bi novajlija mogao pristići u izložbeno-prodajne salone do kraja 2024. godine.

AutoRepublika

(584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lepo, bice to dobar auto ali je dizajn na zalost samo „copy-paste“!

S mile

Da, „podseca“ na neke druge modele.
Ali kada ima ok cenu, i ulozeno/dobijeno, ne gleda se puno na copy paste elemente dizajna.

Matija

Istina, dobar odnos cene i karakteristika mogao bi da ga ucini uspesnim. Bilo bi bolje da uz to ima i dobru dozu vizuelne atraktivnosti, to bi ga odmah stavilo u prvi plan. Pogledaj kako je Xiaomi SU7 uzburkao javnost – ne samo zbog tehnike vec zbog dizajna.

igi

Ovaj je čista kopija Šaomija, počeli Kinezi međusobno da se kopiraju – što im je samo kompliment.

Matija

Prednji deo potice od McLarena. Kopirao ga je i Porsche Taycan, kao i mnogi drugi.
Ovde je McLaren P1 iz 2012 godine, obrati paznju na svetla.

comment image