1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li je ova Panda koju je osmislio nezavisni dizajner lepša od Fiatove?
Da li je ova Panda koju je osmislio nezavisni dizajner lepša od Fiatove?
3

Da li je ova Panda koju je osmislio nezavisni dizajner lepša od Fiatove?

606
3
Podelite sa prijateljima:

Očekivano za 2023. godinu, električni Fiat Panda biće u direktnoj konkurenciji sa novim Renaultom 5. Na osnovu koncepta Centoventi, iz kojeg bi serijska verzija trebalo da bude u velikoj meri inspirisana, nezavisni dizajner je zamislio koncept Fiat Panda TooGo.

Fiat Panda TooGo: verzija inspirisana originalnim modelom

Koncept Fiat Panda TooGo je delo Marka Maltezea. Ovaj nezavisni dizajner je već zamislio električni Renault 5, pre nego što je Renault predstavio koncept kojim je formalizovan povratak ovog modela. Sada je umetnik zainteresovan za čuvenu Fiatovu Pandu, koja će, kao i R5, preći na električni pogon 2024. godine. Ova dizajnerska studija stoga nudi alternativnu budućnost za italijanski gradski automobil.

To je mali električni model sa troja vrata sa sklopivim električnim skuterom integrisanim u prtljažnik. Koncept Fiat Panda TooGo ima robustan izgled, u duhu originalnog modela koji se proizvodio od 1980. do 2003. godine. Zaista postoje neke reference na originalnu Pandu, ali i pravi moderni stilski elementi koji odmah dočaravaju električni karakter „gradske devojke“.

Misli se na ovu svetlosnu traku između dva prednja svetla koja kao da prikazuje nivo baterije Pande. Pametan je i prilično estetski, ali pre svega je element direktno inspirisan modelom iz osamdesetih. Čak i ako u to vreme očigledno nije bio indikator nivoa baterije. Na 3D slikama takođe se vidi da koncept Fiat Panda TooGo ima prevelike točkove.

Minimalistički enterijer

Donji deo karoserije je prekriven zaštitnim premazom, koji odgovara crnom krovu i vratima prtljažnika. Još jedna zanimljiva karakteristika su vrata prtljažnika koja su podeljena na dva dela za lak pristup donjem delu prtljažnika. U njemu  se stoga nalazi električni skuter koji može da posluži kao rešenje za mobilnost u urbanom okruženju.

Unutrašnjost Fiata TooGoa je sama definicija minimalizma. Tu je samo veliki ekran, koji zapravo pomalo liči na onaj koji je prisutan u Teslinim modelima. Čini se da je instrument tabla prekrivena bambusovim vlaknima. Koncept ima četiri sedišta, sa sedištima futurističkog izgleda i plutajućom centralnom konzolom. Tu je i panoramski krov, pa čak i zvučnici u vratima Sonus Faber.

I verzija 4×4 je tu, kao nekada

Marko Malteze je takođe zamislio  verziju 4×4. Osamdesetih godina prošlog veka, Fiat je već imao dobru ideju da ugradi pogon na sva četiri točka na standardnu Pandu. U to vreme, mali „avanturista“ je pokušavao da se takmiči sa većim modelima koji su nudili slične mogućnosti. Konkretno, omogućio je vožnju po blatu i strmim stazama.

Koncept Marka Maltezea sadrži široke blatobrane, čelične felne obuvene na gume za sve terene, čvrst branik, pa čak i integrisani rol bar. Verzija 4×4 takođe ima dodatne LED diode napred, kao i lep krovni nosač na koji je pričvršćen rezervni točak. Da biste krenuli u avanturu, mali model očigledno nudi pogon na sva četiri točka.

Šta očekivati od serijske verzije?

Bez lažnih nada, koncept Fiat TooGo Marka Maltezea nema šanse da ugleda svetlost dana. S druge strane, Fiat bi možda mogao da crpi inspiraciju iz nekih zanimljivih elemenata. Ove dve tačke privlače pažnju: indikator nivoa baterije između farova i električnog skutera u prtljažniku.

Električna Panda, Fiatova, biće predstavljena u julu ove godine.

AutoRepublika

(606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ako se već pravi u Kragujevcu, onda nek se zove YooGo… 😜
Nekako mi bolje zvuči nego TooGo moja, rano moja … Mada u suštini se svodi na isto 😂🤣

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB
Matija

Dragi Marco, ovo ti je prilicno povrsno i nedosledno! Ako se pogleda Markov opus izlozen na instagramu ( https://www.instagram.com/maltesedesign_concept/?hl=de ) vidi se da su svi njegovi radovi uradjeni kao umetnicke slike na temu „auto“. Konkretnije receno, njegov fokus je na estetici cele slike a ne na dizajnu! Dizajn je umetnicko oblikovanje tehnike a ne grafika i dekoracija! Nedoslednost njegovog dizajna Pande vidi se u velikoj razlici forme prednjeg i zadnjeg dela auta – prednji je formiran od cetvorougaonih elemenata kao originalna Panda, dok je zadnji u nekakvim spicevima, sto sa prednjim delom istog auta, kao i sa originalom, nema bas… Pročitaj više »

BB

Prva slika meni više liči na Renault 5 (mada ni on neki dobar) nego na Pandu …