1. Home
  2. Life
  3. Ford predstavlja novi patent za održanje motora SUS u životu
Ford predstavlja novi patent za održanje motora SUS u životu

Ford predstavlja novi patent za održanje motora SUS u životu

6.35K
11
Podelite sa prijateljima:

Sve restriktivniji propisi predviđaju kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem u automobilskoj industriji, 2035. godine. Doduše, priča još nije završena, jer će 2026. da se vrši revizija odluke. Svakako, sve je više brendova smatraju da je još rano za kraj i nastavljaju sa inovacijama. Među njima je i Ford.

Stari kontinent nije jedini koji je objavio rat termičkim motorima. Iako sličan zakon još ne postoji u Sjedinjenim Američkim Državama, najmanje je tačno da ta severnoamerička zemlja preduzima čvrste korake u istom pravcu.

Na primer, primena ograničenja prosečne potrošnje na proizvođače automobila, pod pretnjom da će se suočiti sa kaznama od milion dolara. Cifra koju je, bez pomoći električnog motora, realno teško postići.

Brendovi znaju da, u ovom scenariju, postoje samo dva načina da se prođe „filtar“: proizvesti više električnih automobila kako bi se smanjila prosečna emisija čitavog asortimana ili nastaviti sa razvojem tehnologija koje smanjuju emisije i potrošnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Očigledno je da brendovi već neko vreme istražuju prvi put, ali brendovi poput Forda takođe napreduju u drugom. U stvari, Carbuzz izveštava da je američki brend podneo patent za poboljšanje efikasnosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Inovacija je direktno povezana sa ventilom PCV. Tokom procesa sagorevanja, neizbežno je da određena količina gasova dospe do kartera. Ovaj pozitivni ventil za ventilaciju kućišta radilice ih vraća nazad u komoru za sagorevanje kako bi poboljšao performanse motora i smanjio zagađujuće emisije.

Međutim, ovaj proces nije 100% efikasan, pa Ford radi na tome da ga još malo poboljša ako je moguće.

Plavi oval veruje da bi motori sa unutrašnjim sagorevanjem mogli da postanu efikasniji usmeravanjem isparenja sakupljenih od strane PCV-a ili bilo kog sličnog sistema emisija isparavanja ka komori za predsagorevanje.

Iako je ova praksa već primenjena u većini modernih motora, ponekad ugljenični kanister odgovoran za hvatanje ovih emisija ne može ih dovoljno brzo da vrati u usis, što rezultira njihovim ispuštanjem u atmosferu.

Ono što Fordov patent predlaže je metod regulacije protoka nepotrošenih isparenja iz ventilacionog kućišta radilice i drugih emisija koje se emituju iz kartera, sa ciljem da se spreči izlazak ovih emisija u atmosferu i rasipanje potencijalne energije koja je još preostala.

Ovaj dizajn nudi brojne teorijske prednosti, kao što su čistije emisije, niža potrošnja goriva, bolje performanse i smanjeno održavanje.

Uprkos ovim prednostima, njihova primena bi mogla da predstavlja nepremostive izazove, kao što su dodatna složenost i povećani troškovi proizvodnje. Stoga će biti neophodno videti da li će se ova obećavajuća tehnologija ostvariti ili će ostati koncept bez praktične primene.

AutoRepublika

(6347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, PCV jeste svakako veoma bitan, ali, „majku mu“, zar bi njegovo eventualno unapredjeno donelo tolike dodatne eko benefite ?

s mile

drže se za poboljšanje od par procenata…ništa više

a i taj PCV, zna puno da košta pri zameni

gledam Merivu B, imala je problematične PCV dva komada, ali su ugrađimani u poklopac motora, i zvanično su se menjali sa poklopcem motora, što je bila poprilično skupa operacija, sve do nadogradnje 2013 god, kada se taj problem sa PCV rešio

ukratko, malo poboljšalje ekologije, plaća debelo korisnik

BB

I to u zemlji gdje se 4.0 zove small block 😂🤣

MRN

😊😊😊

Bungi

Komplikovanje motora povećava njegovu cijenu i smanjuje pouzdanost što svakako nije dobro rješenje. Čistija goriva manje zagađuju.Autogas koji se dobija od otpadnih gasova prilikom destilacije benzina pokazao se kao veoma čisto gorivo.Mislim da se naredne generacije naftnih derivata(nafta, benzin) moraju u samoj rafineriji toliko prečistiti da budu pogodni za okolinu. A ne staviti na auto 18 filtera. 🤔

Zarko

Smanjiti cijenu DPF ili ti FAP filtera kao rezervnog dijela. Nerealno je visoka cijena tog uređaja, pa imamo fenomen bušenja ili uklanjanja istog umjesto da se kupi novi po pristupačnoj cijeni. Džaba PCV filter, ako vam je adblue i DPF ugašeni.

ing. Kojke

A da se zapocetak utvrdi da SUS nije glavni faktor zagadjenja vec nesto drugo. Sto je prakticno i dokazano u Nemackoj u vreme korone.

Zix

Nije filtar nego filter.

Vlada Legenda

Bre klasičan iberlauf u motor,šta je tu novo ?

Ivica

Kao poslednje postoji motor na vodu pitajte one koji su otrovali tog pronalazača svaka druga dikusija je nepotrebna.Tamna strana sa zemlje.

'79 DeVille

„… Ovaj pozitivni ventil za ventilaciju kućišta radilice…“

Da li je potrebno objaviti ovakve gluposti?