1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoju Peglicu
AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoju Peglicu

AR pijaca klasika: Tom Henks prodaje svoju Peglicu

2.62K
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat 126, ili kako je kod nas bio poznat pod nadimkom Peglica, se smatra jednom od ikona među malim gradskim automobilima. Iako nikada nije zabeležio komercijalni uspeh kao svoj prethodnik (Fiat 500), proizvodio se čak 28 godina bez većih izmena (od 1973. do 2000. godine) i u tom periodu pronašao oko 4,7 miliona kupaca. Pored domaćeg tržišta, Peglica je bila jako popularna i u Poljskoj, gde se proizvodila pod licencom, i to od strane lokalnog proizvođača Poljskog Fiata, a tamo je nosila oznaku 126p.


Ovaj mališa je danas relativno pristupačan kao klasik, i retko kada privuče neku pažnju kada se pojavi u oglasima, ali primerak iz današnje priče je izuzetak. Nedavno se pojavio u prodaji preko aukcijskog sajta „Bring a Trailer“ i njegov vlasnik je, niko drugi do legendarnog holivudskog glumca Toma Henksa.

Zvanična priča kaže da je Henks posetio Mađarsku 2016. godine i na ulici primetio Peglicu, pa je poželeo da se uslika pored nje uz natpis „jako sam uzbuđen za moj novi automobil“. Takva priča se pročula sve do grada Bijelsko-Bijala u Poljskoj, gde se 126p nekada proizvodio, a osoba po imenu Monika Jaskolska je odlučila da američkom glumcu pokloni jedan primerak. Kupila ga je o ličnom trošku da bi zatim kompanija Carlex Design kompletirala restauraciju besplatno.

Spomenućemo da ga pokreće motor zapremine 652 kubika koji razvija 24 konjske snage. Ovaj motor je inače predstavljao sredinu ponude (postojao je i onaj zapremine 704 kubika) i omogućavao je maksimalnu brzinu od 105 km/h. Menjač je četvorostepeni manuelni. Automobil je kasnije isporučen Henksu na njegovom imanju u Santa Moniki unutar američke savezne države Kalifornije.

Slavni glumac sada prodaje svoj 126p, a kaže da će sav zarađen novac biti uspćane u dobrotvorne svrhe. Takva organizacija se zove Elizabeth Dole Foundation i bavi se pružanjem pomoći porodicama američkih vojnika koji su ubijeni ili ranjeni tokom službe vojne obaveze.

U oglasu se navodi da je 126p proizveden 1974. godine i da je prešao manje od 500 kilometara od kada je detaljno restuariran. Doživeo je neke sitne modifikacije kao što su oni koji se tiču ugradnje aluminijskih branika, 12-inčnih felni i posebno po pitanju enterijera gde možemo da vidimo mnoge kožne detalje. Protekle godine je prošao kroz proces osvežavanja kada su zamenjene kočnice, svećice, karburator i nekoliko kablova.

Peglica se nikada nije izvozila na američko tržište pa samim tim ne postoji više od par jedinica na ovom kontinentu. Ali pošto je starija više od dvadeset godina, danas se vodi kao klasik, što znači da je sasvim legalna za vožnju u uslovima javnog saobraćaja.

Do kraja aukcije je ostalo još četiri dana, a Henks je već dobio dvadeset ponuda, od čega ona najveća iznosi 55.555 američkih dolara. Ne sumnjamo da će brojka na kraju aukcije biti daleko veća, a za uzvrat, kupac dobija zaista specijalni automobil za kojim će se javnost okretati svaki put kad se nađe na putu.

Zoran Tomasović

(2616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments