1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Rumunska policija postavlja radar na helikopter – brzina će se meriti i iz vazduha
Rumunska policija postavlja radar na helikopter – brzina će se meriti i iz vazduha

Rumunska policija postavlja radar na helikopter – brzina će se meriti i iz vazduha

85
2
Podelite sa prijateljima:

Rumunska policija će u narednom periodu „upregnuti“ ultramoderni helikopter, koji će imati ugrađen radar visokih performansi. Na taj način će iz vazduha biti snimani vozači koji prekoračuju brzinu, a „loviće“ se i drugi prekršaji.

Piloti Inspektorata opšteg vazduhoplovstva će ovog proleća krenuti u misije sa novim helikopterom Black Hawk koji će uskoro preletati i najopterećenije puteve, a član posade će biti i predstavnik saobraćajne policije.

Američki borbeni helikopter opremljen radarom

Ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem prošle godine nabavilo 7 helikoptera Black Hawk, za različite namene. Za njih je Rumunija platila preko 170 miliona evra, od čega je 85 odsto iz evropskih fondova.

Helikoptere Black Hawk američka vojska koristi od sedamdesetih godina, ali su izuzetno svestrani.

„Tehnologija na njemu je najsavremenija. Ovi helikopteri će se koristiti za vazdušni nadzor drumskog saobraćaja na rizičnim magistralnim putevima, identifikovanim na nivou Rumunije. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima i šest helikoptera koji će se koristiti u medicinskim i misijama traganja i spasavanja, uključujući i na moru. Njihovi piloti su još u obuci, a misije će početi na leto“, rekao je glavni komesar Bogdan Oproju.

Prvi operativni Black Hawk će ovog proleća započeti misije vazdušne patrole i koristiće se zajedno sa manjim Erbasima u misijama nadzora drumskog saobraćaja.

„Trkači“ će biti uhvaćeni iz vazduha

Ova letelica je veoma moćna, sa autonomijom leta od preko 4 sata.

„S obzirom na performanse, to je veoma dobar helikopter. Oduševljeni smo njime. Ima maksimalno poletno opterećenje od 10.000 kilograma, krstareću brzinu do 296 km/h, tako da je to izuzetan helikopter. Možemo da obavimo prilično velike misije, na velike udaljenosti i sa dužim vremenom leta“, rekao je potpukovnik Genadi Frekautan, pilot helikoptera Black Hawk.

Ova letelica će patrolirati rumunskim putevima opremljena radarom visokih performansi. Ima i termovizijsku kameru, pa se saobraćajni prekršaji mogu snimati i noću. Štaviše, slike se mogu prenositi u realnom vremenu zemaljskim ekipama, što znači da se prekršioci ograničenja mogu kazniti na licu mesta.

Rumuni imaju sličan sistem kaznenog „bodovanja“, a koga zanima može pogledati detalje u originalnoj vesti.

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pametno! Neki „specijalci“ voze takvom brzinom da je jedini presretač pogodan za njihov slučaj-helikopter.

S mile

Ovi Ameri su Carevi. Svakome nadju da uvale neku tehniku, i debelo naplate.
Svrsishodnost ovog helija, je upitna. Koliko sati treba on da leti, da bi nabasao na nekog ko „divlja“. Pa to patrole vide. A da ne govorim o mogucnosti da neki Dron, bude angazovan u ove svrhe.
Nisam protiv ideje, samo protiv realizacije.
Mada, kad mozemo mi dizel dzipove da koristimo za Oko Sokolovo. Mogu i oni helije.
Verovatno je isti princip korupcije u oba slucaja.