1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes SLR McLaren slavi dvadeseti rođendan
Mercedes SLR McLaren slavi dvadeseti rođendan
0

Mercedes SLR McLaren slavi dvadeseti rođendan

1.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Sledećeg septembra, trokraka zvezda će proslaviti godišnjicu jednog posebnog modela koji je jedan od najekskluzivnijih u ovom veku, a posebno u prvoj deceniji. Nemačka firma se uvek izdvajala iznad svih rivalskih brendova svojim asortimanom, a 2003. je iznenadila sve(t) kreacijom koja je te godine prevazišla granice realnosti.

Ekskluzivni Mercedes SLR McLaren bio je pravi kolekcionarski primerak, dostupan samo ekskluzivnim kupcima koji su imali priliku da poseduju jednu od 2.157 jedinica koje su proizvedene u sedištu McLarena u Vokingu. U to vreme, Mercedes je posedovao 40 odsto britanske kompanije, skočivši u duboki bazen jer je znao da su imućniji kupci koji su videli koncept Mercedes Vision SLR na Salonu automobila u Detroitu 1999. voljni da odvoje novac. Model je zamišljen da oda počast nekadašnjem Mercedes-Benzu 300 SLR iz 1955. godine.

Moderna „Srebrna strela“, kako je predstavljena na Salonu automobila u Frankfurtu, otelotvorila je sve Mercedesove vrednosti u pogledu dizajna i performansi, rezultat teškog rada poverenog Gordonu Mareju. Godinu dana nakon predstavljanja, isporučena je prva jedinica ovog superautomobila. Ako moramo da potražimo neke njegove naslednike u nemačkom brendu, to su, bez sumnje, verzije Black Edition modela SLS AMG i AMG GT Coupe.

Speedster

Ova imena se mogu izjednačiti sa onim od tri slova koja su se odnosila na nemački koncept „Sport Leicht Rennsport“, što jeste značenje imena lakog superautomobila zasnovanog na monokok strukturi od ugljeničnih vlakana koji je težio manje od dve tone u svim svojim verzijama: kupe, roadster i Speedster, koji je odao počast Stirlingu Mosu. Da budemo precizniji, njegova težina je uvek bila između 1.700 i 1.800 kilograma.

Mercedes SLR McLaren je takođe bio jedan od prvih modela brenda koji je debitovao sa aktivnim aerodinamičkim sistemom, opremljenim zadnjim spojlerom koji je menjao nagib do 10 stepeni, nudeći dodatnu silu pritiska pri brzinama iznad 95 km/h, pored toga što radi kao brzinska kočnica menjajući njen ugao do 65 stepeni uz održavanje stabilnosti na asfaltu. To je bio neizostavan dodatak propeleru koji je u to vreme bio dragulj inženjerstva.

Mercedes-AMG je razvio komprimovani 5,5-litarski V8 blok sa kojim je nudio maksimalnu snagu od 626 konjskih snaga koja se je prenosila direktno na zadnje točkove, nudeći najviše performanse od svih superautomobila: od nule do 100 km/h za 3,8 sekundi i maksimalnu brzinuod 334 km/h. Isti blok je evoluirao do 650 KS, a kasnije, 2007. godine, ekskluzivna serija 722 Edition je lansirana u kupeu i roudsteru sa električnim sklopivim krovom.

AutoRepublika

(1132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments