1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Povoljni električni automobili postoje, problem je gubitak vrednosti kroz vreme
Povoljni električni automobili postoje, problem je gubitak vrednosti kroz vreme

Povoljni električni automobili postoje, problem je gubitak vrednosti kroz vreme

1.36K
11
Podelite sa prijateljima:

Čak ni rat cenama koji je Tesla započeo širom Evrope nije pomogao brendu Ilona Maska (iz Republike Srpske 😛 ). Njihov obim prodaje je bio pogođen uprkos tome što su nudili sočne popuste i tako otimali kupce zainteresovane za električne automobile, nanoseći značajnu štetu svim brendovima.

Okolnost sa kojom su se neki brendovi suočili snižavanjem cena nekih modela, a od kojih su se drugi ogradili. Argument je bio kvalitet. I pored toga, šteta je nenadoknadiva, a prelila se i do vlasnika modela sa „nultom“ emisijom štetnih gasova koji su mogli da vide kako je pala vrednost njihovih automobila, a pala je i cena polovnih električnih automobila.

Ovo je jasno iz studije sprovedene u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je potvrdila kako su zvanične cene polovnih električnih automobila pale i do 23 odsto u poslednjih godinu dana, dok je cena polovnih automobila uopšte pala za šest odsto. Dokaz za to je da dok novi Taycan košta nešto više od 92.000 evra u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tri godine star sa manje od 10.000 kilometara se može naći za manje od 58.000 evra.

Primer: britanski distributer je prodao 15 jedinica Porscheove električne limuzine za samo šest nedelja, i to ne samo lokalnim kupcima; a cena je za više od polovine manja u odnosu na cenu novog, odnosno manje od 46.000 evra. Menadžer prodajnog salona je primetio: „Shvatili smo da cena ovih automobila značajno pada, pa smo neke kupili i odmah su prodati. Nastavljamo da ih kupujemo“, dodajući da „postoji potražnja za polovnim električnim vozilima kada cene postanu razumnije”.

Opšte je poznato da vrednost automobila opada čim izađu iz salona i da posle tri godine izgube skoro 50 odsto (barem tako beše pre korone, ali se sad izgleda vraća to pravilo), ali kod električnih automobila gubitak je brži. Posle tri godine i 60.000 kilometara, oni zadržavaju 38,4 odsto svoje početne vrednosti, prema podacima iz Velike Britanije, u poređenju sa 53,3 odsto za ostale modele. U sledećoj tabeli možete videti amortizaciju električnih vozila za prodaju na britanskom tržištu.

Model Prosečna cena (u evrima)
Godišnja amortizacija
Volkswagen ID.5  46.930 -10,5%
BMW iX 76.468 -11,2%
Porsche Taycan 98.650 -19,5%
Audi e-tron GT 79.857 -22,2%
BMW i3 20.462 -22,7%
Volkswagen ID.3 29.026 -24,7%
Volkswagen e-Up! 16.616 -25,5%
Tesla Model Y 46.440 -25,8%
Mercedes EQS 88.823 -26,4%
Renault ZOE 14.692 -26,5%
Hyundai IONIQ 17.268 -28,6%
Tesla Model 3 29.604 -29,5%
Audi e-tron 35.057 -29,8%

Teslin rat cenama ne pomaže, ali ne pomaže ni činjenica da se kupci sve više edukuju o ovoj temi i da nisu voljni da kupe električno vozilo za koje znaju da će za kratko vreme dobiti verziju sa boljim kvalitetom i dometom baterije, pored toga sve više proizvođača nudi veće garancije na bateriju.

Povećava se i ponuda polovnih električnih automobila sa razlogom: cena popravki je i dalje previsoka, kako je pokazao Herc, koji se oslobađa svog voznog parka Teslinih modela, ali i sami brendovi doprinose jedinicama koje, nakon završetka perioda pretplate, stave na prodaju. Strategija od koje ostvaruju profit kroz poreske olakšice, ali višak ponude nikako nije dobar, kupci su sumnjičavi.

AutoRepublika

(1362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„postoji potražnja za polovnim električnim vozilima kada cene postanu razumnije”.

Dakle pad cijene nije problem već rješenje 😀
Ako je cilj masovnija elektrifikacija, onda su, očigledno, postavili pogrešne mjere, u obliku visokih cijena, za dostizanje tog cilja 😜

Ali biće da je ipak glavni cilj – Maznuti lovu 🤬, a elektrifikacija da je sredstvo 😉

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB
MRN

„pad cijene nije problem već rješenje 😀“

Uz takav pad cene za prve vlasnike, postoji opravdana bojazan da u doglednoj budućnosti nećeš u potrebnoj količini imati ni prve vlasnike, pa neće biti ni sadašnje povoljne ponude za druge vlasnike … 😊

BB

Pa onda pad cijene kod novih i eto rješenja

MRN

Kada bih baš bio potencijalni kupac EV-a ( pa imao i svoj punjač ), ovaj deo u nastavkuiz zagrade bi me u ovom trenutku najviše odvraćao od kupovine novog EV-a ( „ne pomaže ni činjenica da se kupci sve više edukuju o ovoj temi i da nisu voljni da kupe električno vozilo za koje znaju da će za kratko vreme dobiti verziju sa boljim kvalitetom i dometom baterije, pored toga sve više proizvođača nudi veće garancije na bateriju“ ), pa bih bez dileme sačekao još neku godinu …

Zoran

Što bi rekao moj kolega, paradajz kupujem tek kad se s njime i cigani gađaju. U prevodu, kad su zreli i kad je ponuda ogromna. Električni automobili još nisu sazreli.

'79 DeVille

I zreli imaju gorak ukus…

Zozo

To prvi put čujem.

s mile

Pre puno godina, sajam automobila BGD. Stojim pored Mazde 3 i divim se lepoti. Tip pored mene nešto prozbori i započesmo kratak razgovor. Kaže on, da je vlasnik istog automobila, ali da je za godinu dana izgubio 4000eur ( napomena da je to danas min 6-7000). Kaže, kupio Mazdu jedne godine, sledeće je distributer dao popust 2000eur, plus pad vrednosti za 1 god od npr 2000….zaista su velike muke vlasnika koji plate po jednoj ceni, a kasnije distributeri daju popuste i time obaraju cenu polovnjaka.

Branko

Uvijek je tako kad se pojavi novi model; nije ništa bolje ni kod VW, Audi-ja, Toyote,… Auto za “obične smrtnike” nije investicija, nego potrošnja. Oni koji na autima zarađuju ili bar ne gube se zovu “Whealer dealers”…🙂

Moukoko

Po prvi put imam razumevanje za privatna lica koja uzimaju (električne) aute na lizing. Zaista je lutrija nakon 3 godine koliko će vredeti električni auto, možda čak i (skoro pa) ništa 🫣

Trt

Ahhhaaa ! Nekad gastarbajter posle 3-4 godine kupi od gazde(Svabe) S mecku, danas merka polovnu Daciju. Rade dodatni posao, ne da bi vise ustedeli, nego da bi lakse doterali do prvog u mesecu i taj trend vlada od uvodjenja €ura 20 i kusur godina, pa i Dacija ispada iz igre u nadi da ce neki Kinez biti pristupacniji. To sto 20% ima opciju da odbije od poreza (firmasi) i kupi preskup auto, naravno na lizing (rentu) je slaba uteha za industriju automobila