1. Home
  2. Industrija
  3. Novi standard Euro 6e ponovo donosi poskupljenja novih automobila u Evropi
Novi standard Euro 6e ponovo donosi poskupljenja novih automobila u Evropi

Novi standard Euro 6e ponovo donosi poskupljenja novih automobila u Evropi

664
5
Podelite sa prijateljima:

Evropska unija steže obruč oko proizvođača automobila. Kraj godine se nazire i proizvođači drhte. Novi standard Euro 6e stiže sa novim zahtevima koje treba ispuniti.

Prenosivi uređaji za testiranje emisija izduvnih gasova postali su uobičajeni među proizvođačima automobila. Njihovi inženjeri, kao i inženjeri specijalizovanih eksternih kompanija, obilaze pola Evrope sa novim automobilima opremljenim ovim sistemom pozadi, testirajući podešavanja motora kako bi se ispunili novi zahtevi koji će biti objavljeni u novom standardu za emisije Euro 6e.

Iako se do sada mislilo da će Euro 7 biti uveden sredinom decenije nakon Euro 6d, u stvarnosti je nova regulativa u zastoju i nije poznato kada će se o njoj izjašnjavati nadležni. U stvari, njegovo stupanje na snagu bilo je zakazano za 2026. godinu, a sada je usmereno na 2027. godinu, iako ništa nije potvrđeno. S obzirom na situaciju, Evropska unija je donela međupropis, pomenuti Euro 6e, koji stupa na snagu od prvog dana naredne 2023. godine, ističu nemačke kolege iz „Heise“.

Ključno za Euro 7 jeste bacanje fokusa na emisije uglljen-monoksida i azotnih oksida (CO i NOx, redom), te na masu isparljivih čestica koje nisu u potpunosti sagorele tokom procesa sagorevanja, dodatno smanjujući njihove granične vrednosti i koje će morati da se ispune u laboratorijskim testovima, dok u realnim ispitivanjima u vožnji – poznatim kao RDE – utvrđeno je ograničenje u mg/km za razdaljinu od 16 kilometara.

Novi Euro 6e standard će biti mnogo restriktivniji kod benzinskih i dizel motora, a posebno kod hladnog startovanja. Proizvođači će morati da pronađu način da se katalizatori SCR brže zagreju. Kod modela opremljenih blagim hibridnim sistemom od 48 volti neće biti velikih problema, ali će ova tehnologija nužno biti obavezna kao i filteri većeg kalibra, posebno u kompaktnim i komercijalnim vozilima.

Još jedna od velikih novina je da je faktor usaglašenosti od 1,43 koji bi mogao da se prekorači u laboratorijskim ispitivanjima zamenjen tolerancijom greške u prenosnom mernom sistemu PEMS, tako da je za NOX spušten na 1,1, a za čestice na 1,5.

Granice emisije se dodatno smanjuju, iako ne dostižu nivo koji će se proizvoditi sa budućim standardom Euro 7, ali to znači jedno – a to je da će cena svih automobila ponovo rasti. Mali automobili na tržištu će procentualno najviše poskupeti, jer su najčešće oni kojima je potrebna dodatna tehnologija da bi se uskladili sa novim standardima, na primer električni grejač za katalizator selektivne katalitičke redukcije (SCR), komponente koja uopšte nije jeftina.

AutoRepublika

(664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Automobili bi i bez ovoga svakako poskupeli do tada. I to ne jednom.
Imam utisak da neki u Srbiji ove godine koriguju cenovnike mesečno.

moron

A evo jedan od primera cenovnih disproprcija koje se stvaraju na tržištu, a kao posledice činjenice da u današnje vreme svi proizvodjači ne dižu cene istim ritmom. Do pre oko dve godine, aktuelna Honda CRV i Toyota RAV-4 su imali jako slične cene. No, za razliku od Honde CRV, koja je u poslednje 4 godine u Srbiji poskupela tačno 1.000 evra ( pri čemu se to poskupljenje desilo zapravo poslednjih godinu dana ) , uvoznik Toyote je bio dosta revnosan u dizanju cena. I ako sada pogledate sajt oba uvoznika, možete da vidite da ( ne računajući moguće popuste i… Pročitaj više »

BB

Nekad je bilo: Ludilo u najavi
A sada je: Ludilo na djelu…

S mile

Razloga za dizanje cena, kao razlozi nase naftne industrije za ne spustanje cena goriva. Masa razloga, vecina neosnovanih, ali vazno je da se drpa.

Kako bese skoro naslov, Stelantis 17 % manje prodaje, a 18 % vise profitira.

YugoFlorida

Sve se manje isplati kupovati nove automobile. A u jednom trenutku to će postati potpuno besmisleno. Eh, kad se setim vremena kad su se nova kola mogla kupiti za manje od 7 hiljada evra, kao i ne tako davnih vremena kad se dosta modela C segmenta uzimalo za manje od 15 hiljada evra.