1. Home
  2. Zelene strane
  3. Francuska uvodi dodatne namete koji direktno prate rast mase vozila
Francuska uvodi dodatne namete koji direktno prate rast mase vozila
7

Francuska uvodi dodatne namete koji direktno prate rast mase vozila

325
7
Podelite sa prijateljima:

U Francuskoj je već u ranijem delu ove godine došlo do povećanja fiskalnih nameta koji opterećuju automobilsku industriju, a dalji rast je tek očekivan i zavisiće od težine konkretnog vozila. Najavljena mera će se nesumnjivo odraziti i na tržište električnih automobila.

“Radna grupa u okviru francuske vlade je već angažovana na pripremi predloga kojim je predviđeno uvođenje kaznenih davanja vezanih za masu vozila. Ako bude usvojeno takvo rešenje, ono će dovesti do drastičnog rasta parafiskalnih nameta u vezi s posedovanjem automobila. Drugim rečima, prihodi u budžetu Francuske, po ovom osnovu, bi se uvećali sa aktuelnih 500 miliona evra iz 2019. godine, na više od 4 milijarde evra“, izvestio je Mark Morture, generalni direktor organizacije PFA (Automotive Platform).

Jedan od predloga Građanske klimatske konvencije (Citizen’s Climate Convention), predviđa da nova mera stupi na snagu sledeće godine, uz prelazni period koji bi omogućio državnim organima dovoljno vremena za izmenu registracionog sistema za vozila. Dodatno, pored ove nove mere u najavi, postoje predlozi da se pooštre i već postojeće granice za kazneno oporezivanje nedovoljno energetski efikasnih vozila.

Najavljeni fiskalni pravac koji se očekuje da zauzme francuska vlada po ovom pitanju, donosi i neke kontroverze. Tako na primer, iako je u osnovi mere ideja da se destimuliše kupovina glomaznih i preteških automobila, pre svega onih konvencionalnih, pod udarom će se naći i modeli poput Audija e-tron Sportback, ili pak Teslinog Modela X.

Tako će pomenuti baterijski krosover doći u još nepovoljniji položaj u odnosu na termalne rivale. Da bi se ovakav epilog izbegao, veoma je moguće da će stručnjaci koji rade za državne organe Francuske, odlučiti da se težina baterijskog pakovanja izuzme iz poreske računice kada se vrši obračun dodatnih nameta po osnovu prekomerne težine vozila.

AutoRepublika

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Polako se priklanjam onoj teoriji, zaboravio sam čijoj, koja zastupa stav da mi ništa zaista ne posedujemo – za sve stalno plaćamo neki namet državi, čiji iznos se može voljom zakonodavca uvećati toliko da posedovanje kao koncept bude besmisleno.

moron

Nije da načelno nema baš nikakve logike, ali … Mnogo „ali“ tu ima.

da11

Ova EU je smotana ko sarma.
Umjesto da poticu sto vecu potrosnju oni sami sebi pucaju u nogu.

Miki

EU je gori komunista od USSR.

Don

Još i ovo. Neko luđake u francuskoj dobro plaća za j…nje naroda u mozak,a stoka samo trpi i gleda. Treba te zamorce ostavit u državi i vidjet sta su napravili nakon 30 godina vršenja eksperimenta nad njima, a ne usvajati i pratite njihove imbecilne propise.hoce te struju? Eto vam struja,jebla vas ona, uvedite u vašoj državi , al ostatak čeka da vidi sta ce taj eksperiment donijeti.pa kad budete propali…onda kmecanje slijedi. Al ne, i drugi će imbecilne zakone uvoditi.a zašto? Pa jednom hr političaru Vladimiru S. Je izletio u intervjuu(ima na youtube) sa državom se ne upravlja u parlamentu,da… Pročitaj više »

sami

Ekologija je direktno vezana za težinu vozila. Haos po ulicama za veličinu. Treba subvencionisati mala i lagana vozila za grad. Veća vozila oprezovati ili smanjiti im interesovanje jakom taksama. Hoćeš KROS – OVER u gradu? Pa plati brajko pa preskači njime stepenice. Velika vozila na baterije, trenutno zaista nemaju nikakvog smisla. Ali mala elektro vozila poput Twizy ili Ami, ili mase kineza jesu neka bliska budućnost gradova. Budućnost i po pitanju prostora, ekologije, saobraćaja. Trenuto bi ovakav model bio jedino rešenje smanjenja gužvi i haosa po gradovima, + ekološko rešenje. To je jasno ljudima od struke odavno, samo što je… Pročitaj više »