1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zemlje na Mondijalu i njihova automobilska industrija
Zemlje na Mondijalu i njihova automobilska industrija
0

Zemlje na Mondijalu i njihova automobilska industrija

2.04K
0
Podelite sa prijateljima:

Šta kažete na Svetsko prvenstvo u automobilizmu?

Fudbalska groznica ovih dana trese celu planetu, a mi ćemo se u skladu sa našom tematikom posvetiti na momenat automobilskoj industriji zemalja koje učestvuju na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Na početku valja naglasiti da nekoliko država učesnica šampionata trenutno nemaju automobilsku industriju. Te zemlje su: Saudijska Arabija, Kostarika, Panama i Senegal. Ipak, Saudijska Arabija u poslednjih nekoliko godina svojski se trudi da privuče nekog od velikih proizvođača da otvori pogon u toj zemlji jer je odatle veoma lako distribuirati vozila za Bliski istok i Afriku.

Rusija

Valja početi od domaćina. Ruska automobilska industrija je u prethodnoj godini izašla iz petogodišnje krize. Najveći ruski proizvođač automobila je AvtoVAZ, odnosno Lada. AvtoVAZ blisko sarađuje sa Renault-Nissan alijansom, a jedan od najpopularnijih proizvoda ruske automobilske industrije ikada je ujedno i rodonačelnik SUV segmenta. U pitanju je naravno Lada Niva.

Egipat

Cifre koje govore o egipatskoj automobilskoj industriji su mahom zbunjujuće jer se vladini podaci ne slažu sa onim koje dostavljaju proizvođači. Elem, sigurno jedan od najznačajnijih proizvođača u Egiptu je trenutno Toyota, a u poslednje vreme FCA i VW grupa pokazali su veliko interesovanje za otvaranje fabrika u ovoj severnoafričkoj državi. Domaćim čitaocima će egipatska automobilska industrija biti posebno interesantna zbog saradnje sa Zastavom koja je trajala više decenija. Zastava je u Egipat izvozila rastavljenu 128-icu koja je među Egipćanima bila veoma popularna.

Urugvaj

Urugvaj nije preterano poznat po svojoj automobilskoj industriji, ali daleko od toga da je nema. Najpoznatiji proizvođač je Effa. Ova kompanija nastala je 2006. godine i uglavnom se bavi proizvodnjom komercijalnih, SUV i pikap modela. Imaju veoma razvijenu saradnju sa brojnim kineskim proizvođačima, a svoje automobile izvoze i u druge zemlje Južne Amerike.

Effa Plutus

Portugal

U Portugalu se proizvode automobili VW i PSA grupacija. Ipak, ne tako davno ova zemlja imala je i sopstvene proizvođače automobila, a najpoznatiji je svakako UMM koji se bavio razvojem terenskih vozila. Iako UMM više ne proizvodi automobile, njihovi terenci se i danas mogu videti ne samo u Portugalu, veći i u Španiji, Francuskoj, pa čak i u Velikoj Britaniji.

UMM Alter 2000

Španija

Zemlja sa Pirinejskog poluostrva ima slavnu automobilsku industriju. Najpoznatiji proizvođač svakako je Seat. Mada se španska marka isprva nije snašla u okviru Volkswagen grupacije, posle više od decenije traženja pravog recepta uspeli su da izađu na pravi put. Seat trenutno predstavlja „uvodni brend“ u okviru VW grupe, a namenjen je pre svega mladim ljudima.

Maroko

Maroko je kroz svoju istoriju tesno povezan sa Francuskom te ne čudi što automobilske marke iz zemlje Gala vode glavnu reč u Marokou. Renault je najveće ime koje sklapa automobile u Marokou, a interesantno je da ova severoafrička država ima i sopstvenu marku. U pitanju je kompanija Laraki koja dizajnira i proizvodi sportske automobile. Ipak, ova marka je obavijena velom tajne, te se još uvek ne zna koliko su zaista automobila proizveli i prodali.

Laraki Epitome

Iran

Kao i svi drugi delovi teške industrije i automobilska je pod udarom sankcija koje su nametnute Iranu. Automobilski proizvođači rade mahom za domaće tržište koje se delimično otvorilo pre nekoliko godina i za strane proizvođače. Iranska automobilska industrija ima mnogo potencijala, te bi sa ukidanjem sankcija gotovo sigurno „procvetala“. Glavni problem kod Iranaca trenutno je nedostatak sirovina.

Iran Khodro Samand

Francuska

Jedna od zemalja sa najrazvijenijom automobilskom industrijom na svetu. Dom PSA grupe, Renaulta, Alpine, Bugattija i drugih, Francuska je jedno od vodećih tržišta u Evropi. U poslednjih nekoliko godina francuska automobilska industrija beleži sve bolje rezultate. Renault se nalazi u savezu sa Nissanom (gde realno Francuzi vode glavnu reč), i ta alijansa je prošle godine prodala najviše automobila na svetu. Pod Renaultovim patronatom nalaze se i Dacia i Alpine, a postoji i razvijenja saradnja sa Daimlerom. PSA je od skoro vlasnik Opela i Vauxhalla te se slobodno može reći da je francuska automobilska industrija u velikom naletu. Bugatti je naravno deo VW grupe i priča za sebe.

Renault Megane RS

Australija

Mada je Australija ozbiljno tržište novih automobila, nažalost ostali su bez sopstvene proizvodnje istih. Domaća marka, Holden, je izgubila bitku na velikim svetskim proizvođačima i prošle godine je zvanično prestala da postoji. Ujedno, Australijanci veoma vole pikap modele, s obzirom na to da su dva najprodavanija automobila prošle godine u toj zemlji bili Toyota Hilux i Ford Ranger.

Holden GTS Maloo

Peru

U poslednjih pet godina, Peru beleži veliki ekonomski rast. Samim tim dolazi i do veće kupovine novih automobila. Peruanci posebno vole Toyotu Yaris, a interesantno je da su i kineski proizvođači pikap modela uspeli da se probiju na peruansko tržište.

Danska

Danska automobilska industrija je daleko od ostalih razvijenih evropskih zemalja. Najpoznatiji proizvođač je Zenvo koji pravi supersportske automobile. Model Zenvo ST1 nalazio se u proizvodnji od 2009. do 2016. godine, a prema zvaničnim podacima napravljeno je i prodato svega 15 primeraka.

Zenvo ST1

Argentina

Tokom duge istorije automobilske industrije Argentine, u ovoj zemlji sastavljani su modeli Chevroleta, Honde, Forda, Mercedesa, Renaulta… U Argentini postoji i nekolicina domaćih proizvođača koji mahom rade u manjem obimu. Jedna od većih vesti u poslednje vreme jeste da će Mercedes sklapati X klasu za južnoameričko tržište upravo u Argentini.

Island

Suštinski gledano, Island nema sopstvenu automobilsku industriju, jer je realno neodrživa, s obzirom na to da ova zemlja ima stanovnika manje nego Novi Beograd, a daleko je i od kontinentalnog dela Evrope kako bi poslužila kao baza za proizvodnju. Ipak, Island je dom proizvođača Isar koji pravi ekstremna terenska vozila.

Isar Torveg

Hrvatska

Komšije su u svetu najpoznatije po proizvođaču  električnih superautomobila, kompaniji Rimac. Rimac je ove godine predstavio svoj novi model, C_Two koji je planiran za proizvodnju u svega 150 primeraka. Kako tvrde u hrvatskoj kompaniji, kompletna serija već je rasprodata, a ako se pogledaju performanse na papiru, ovo je jedan fantastičan automobil.

Rimac C_Two

Nigerija

Mada su u Nigeriji proizvodili svoje automobile brojna velika imena poput Volkswagena, Audija i Peugeota, samo tržište automobila u ovoj zemlji je u velikoj krizi. Jedan domaći proizvođač se izdvaja u poslednje vreme, a to je Innoson Vehicle Manufacturing odnosno skraćeno IVM.

IVM Carrier 4×4

Brazil

Brazil je vodeća automobilska sila u Južnoj Americi. U ovoj zemlji sklapaju se automobili brojnih marki, kao što su: VW, Fiat, Ford, Iveco, General Motors, Toyota, Renault, Nissan, PSA, Mercedes… Osim toga, Brazil ima i više domaćih proizvođača poput: Troller, Marcopolo S.A, Agrale, Randon S.A. Jedna od interesantnijih činjenica u vezi sa brazilskom automobilskom industrijom jeste da se ovde do 2013. godine proizvodio Volkswagenov Kombi.

Švajcarska

Ima li automobilske industrije u Švici? Suštinski i ne baš. Ima mnogo komponentaša i jedan uslovno rečeno proizvođač automobila. U pitanju je Rinspeed koji redovno prikazuje razne konceptualne modele, ali oni ne ulaze u serijsku proizvodnju. Rinspeed je poznatiji po tjunerskim preradama Porscheovih i Subaruovih modela.

Rinspeed sQuba

Srbija

Od Zastave pa do Fiata, Srbija je jedna od zemalja koja može da se pohvali da ima automobilsku industriju. Modeli Zastave izvozili su se u brojne zemlje širom sveta, a Yugo je stigao čak do SAD gde i dan danas postoji svojevrsan kult oko tog automobila. Nakon što je fabrika u Kragujevcu prešla u ruke Fiata, iz Šumadije su stizali modeli Punto i 500L. Potonji se i danas proizvodi i predstavlja najprodavaniji MPV B segmenta u Evropi.

Ipak, bilo bi lepo da Srbija dobije sopstvenog proizvođača automobila, a prvi kandidat za to je svakako AQOS. I kolege iz Top Geara bile su oduševljene vozilima AQOS-a, a naš favorit svakako je model sa oznakom PM. Ideja AQOS-a je da izrađuje sportske automobile koje krasi svakodnevna upotrebljivost.

AQOS PM

Nemačka

Jedan od globalnih lidera u automobilskoj industriji. Dom VW grupacije, BMW-a, Daimlera… Kako bi se ispričala cela priča o automobilskoj industriji Nemačke, bilo bi potrebno nekoliko godina pripovedanja. Nemačka je nakon Volkswagenovog dizelgejta posebno osula paljbu po dizel automobilima i skorašnjom sudskom odlukom dozvolili su svim urbanim centrima da zabrane upotrebu ovakvih automobila u njihovim područjima. Na ovaj način vlasti Nemačke guraju automobilske proizvođače ka drugim, alternativnim gorivima.

Meksiko

Meksiko ima veoma razvijenu automobilsku industriju, a fabrike u ovoj zemlji ima više velikih proizvođača. U Meksiku se od 1955. do 2003. godine proizvodila VW Buba, i upravo je iz ove fabrike izašlo najviše primeraka tog modela. Meksiko ima i dva domaća proizvođača: Mastretta i DINA.

Mastretta MXT

Švedska

Jedna od retkih skandinavskih zemalja sa veoma razvijenom automobilskom industrijom. Pored Volvoa i Polestara, Švedska je dom i Koenigsegga, proizvođača sportskih automobila. Koenigsegg Agera RS trenutno drži rekord za najbrži serijski automobil.

Južna Koreja

Južnokorejski proizvođači fantastično su iskoristili znanje stranih firmi kojima su uslužno sklapali automobile te su tako plasirali sopstvene marke Kia i Hyundai koje su danas važni igrači na globalnom nivou. Za ovu priliku izdvojili smo model Kia Stinger GT, koji nas je uživo impresionirao na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu.

Belgija

Belgija nema sopstvenih proizvođača automobila, ali u ovoj zemlji nalaze se pogoni nekoliko renomiranih marki, kao što su: Volvo, Audi i Ford dok je sedište Toyote za Evropu smešteno upravo u Briselu. Prema poslednjim izveštajima i nova marka, Lynk & Co proizvodiće svoje modele u Belgiji.

Tunis

Verovali ili ne i Tunis ima sopstvenog proizvođača automobila. U pitanju je kompanija Wallyscar koja je osnovana 2006. godine i ima godišnju proizvodnju od oko 600 automobila. Njen model Isiz izvozi se u Francusku, Maroko, Španiju, Katar i Panamu.

Engleska

Globalno gledano, jedna od zemalja sa najrazvijenijom automobilskom industrijom na svetu. U poslednje vreme kompletna Velika Britanija bori se sa padom prodaje novih automobila koji je prouzrokovan najavom zabrane dizela, ali i napuštanjem EU. Mi smo izdvojili pravo remek-delo, čuveni McLaren F1.

Poljska

Poljaci ne proizvode toliko mnogo automobila kao njihove slovenske komšije Česi i Slovaci, ali se mogu pohvaliti popriličnim brojem proizvedenih vozila. Najveći proizvođač u zemlji je Fiat, a Poljaci imaju i sopstveni brend, Arrinera, koji se bavi proizvodnjom supersportskih automobila.

Arrinera Hussarya

Kolumbija

Najveća fabrika automobila u Kolumbiji je Sofasa, i ovde se sklapaju Renaultova vozila. Najpopularniji model u Kolumbiji je Renault (Dacia) Duster. Odavde francuska marka izvozi automobile u gotovo sve ostale zemlje Južne Amerike.

 

Japan

Duga je i slavna istorija automobilizma u Japanu. Prošle godine u ovoj zemlji proizvedeno je 9,7 miliona automobila, što je dovoljno za treće mesto na svetu, iza lidera Kine i SAD. Japan je dom Nissana, Toyote, Honde, Mitsubishija, Subarua i brojnih drugih marki. Japanske automobile prati aura pouzdanosti, a u poslednje vreme proizvođači iz ove države sve više rade na razvoju električnih i hibridnih automobila. Najprodavaniji električni automobil ikada je Nissan Leaf.

Đorđe Platiša 

(2042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments