1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Madam V ponovo osvežena
Madam V ponovo osvežena

Madam V ponovo osvežena

1.51K
5
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate autora ove priče, najlepši automobili su se proizvodili tokom takozvane „Art Deco“ revolucije iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Mnoštvo automobilskih proizvođača i samostalnih stilskih kuća je rezultiralo u remek delima kojima se divimo do današnjeg dana. Teško je izdvojiti jednog lidera, ali „preko bare“ čuveni dizajner Harli Erl, do današnjeg dana važi za ikonu najviše iz razloga što je postavio mnogobrojne standarde koje je konkurencija pratila decenijama kasnije.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela je Madam X, a reč je o seriji prelepih koncepata na bazama Cadillaca u konfiguraciji sa V8, V12 pa i V16 motorima izrađenim od strane firme Fleetwood.


U današnja vremena teško je pronaći četvorotočkaš koji pruža jednaku eleganciju, ali pre četiri godine jedna mala stilska kuća nam je pokazala da trend nije zaboravljen. Reč je o kompaniji Ringbrothers iz grada Spring Grin (američka savezna država Viskonsin) koja je stekla ime za sebe na SEMA skupu.

Ovaj sajam se održava u Las Vegasu svake godine i služi samostalnim kućama da predstave svoje tjunerske automobile za koje će delovi kasnije biti dostupni kao zasebni atrikli. Ringbrothers je tada izjavio da je njegov automobil Madam V preuzeo inspiraciju direktno od ranijih primeraka modela iz porodice Madam X.

Ali ovaj put za bazu je preuzet nešto moderniji modela Cadillaca, i to onaj iz 1948. godine. Ovaj automobil je značajan iz razloga što je bio prvi „Jenki“ koji je debitovao s onim što će da postane možda najprepoznatljiviji dizajnerski detalj američkih automobila, a to je „rep“. Naravno, tokom 1948. godine je bio značajno manji od onog koji će da usledi desetak godina kasnije, a inspiracija je bio čuveni lovac iz Drugog svetskog rata Lockheed P-38 Lightning.

U svakom slučaju, Ringbrothers se odlučio za trend nazvan „restomod“, što nam govori da je školjka zadržala svoj prepoznatljiv klasični izgled, ali je celokupna mehanika moderna.

Ni samo ime nije slučajno izabrano pa nam tako slovo „V“ govori ko mu je donirao većinu mehanike, a reč je o modernom Cadillacovom modelu ATS-V. Za 2020. godinu tjuner je osvežio Madam V novom maskom hladnjaka i branikom, i možemo zaključiti da je reč o jednom od najlepših restomod četvorotočkaša na svetu.

Iako možda ne deluje tako na prvi pogled, Ringbrothers kaže da je potrošio preko 1.000 radnih sati u realizaciji novih zamisli. Vozilo je takođe prefarbano u novu varijantu bele boje, stigle su i felne u stilu američkih limuzina iz sedamdesetih godina, kao i klasični pneumatici.


Ispod haube se ponovo krije Cadillacov 3,6-litarski turbobenzinac sa 464 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača. Jedina mehanička izmena u poređenju sa modelom od pre četiri godine je izduvni sistem Flowmaster.

Jedna od retkih mana ovog fantastičnog automobila, barem u očima autora ove priče, jeste njegov enterijer. On je zapravo identičan onom iz spomenutog ATS-a pa se nikako ne uklapa u klasičnu školjku staru više od sedam decenija. Ringbrothers se hvali kako poseduje svu modernu tehnologiju iz novih Cadillaca, ali ruku na srce, hrpa bezlične plastike nikako ne ide u vozilo koje se sija od obilja hroma, barem gledano od spolja.


Osveženi Madam V je trebalo da debituje na ovogodišnjem SEMA, ali kako je on otkazan zbog epidemije novog virusa korone, moraćemo da sačekamo godinu dana pre nego što se to desi.

AutoRepublika

(1514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kad vidim ovakav enterijer na ovakvom autu dodje mi da povratim

Balkanboj

Sa takvim enterijerom ne bi smeo ni da se približi SEMA sajmu… ogavno.

BB

Okolo gladac unutra jadac…

Matija

U pravu si! Inace, auto je lep, moj tip ali u originalu!

Laki

Ne ide ovaj „namjestaj“ nikako !!!