1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Mercedes-Benz 600 Pullman restomod – luksuz sjedinjen s modernim tehnologijama (FOTO)
Mercedes-Benz 600 Pullman restomod – luksuz sjedinjen s modernim tehnologijama (FOTO)
3

Mercedes-Benz 600 Pullman restomod – luksuz sjedinjen s modernim tehnologijama (FOTO)

1.71K
3
Podelite sa prijateljima:

Po definiciji, „restomod“ je restaurirani automobil koji je kroz dotični proces modifikovan i/ili unapređen u odnosu na original. Restomod obično poseduje brojne moderne karakteristike i postprodajne komponente, koje nisu bile dostupne fabrički. W100 koji je pred nama je upravo takav primerak, veoma interesantan bez ikakve dileme.

Model Mercedes-Benz 600 Pullman iz 1975. je napravljen u samo 304 primerka, a jedan je posedovao i doživotni predsednik SFRJ, Josip Broz Tito. U vreme kada je sklapan, krasio ga je najbolji kvalitet izrade na svetu i reputacija nenadmašne pouzdanosti. Međutim, primerak o kojem je reč je prešao samo 1.000 kilometara i tu stvari počinju da bivaju zanimljivije.

Prodavac automobila iz Nizozemske, Auto Leitner, objašnjava da je „skoro 3.000.000 evra potrošeno tokom sedam godina da bi se ovaj restomod doveo do nivoa na kojem je trenutno“, a koliko možemo da vidimo iz stanja koša motora i enterijera, posao je odrađen do te mere perfektno, da je u ovaj jedinstveni W100 udahnut novi život.

Da li pretpostavljate koliko Auto Leitner traži za ovu luksuznu krstaricu? Pa, manje nego što je potrošeno na nju, odnosno 2.150.000 evra.

Verovatno se pitate zašto je automobil toliko skup?

E, tu dolazimo do momenta kada u priču ulazi Maybach Restomod. Zatamnjujući panoramski krov, električno podesiva sedišta s funkcijama grejanja i hlađenja, minibar, video kamere napred i nazad, Swarovski kristali, izvlačeći DVD ekran, Dolby surround audio sistem, Bluetooth i iPod konektivnost, osvetljeni pragovi, pa čak i par  držača za zastave su tu.

Najimpresivnija stvar u vezi s ovim 600 Pullmanom je način na koji je Mercedes-Benz Classic integrisao svaku restomod komponentu bez da je narušio originalnu pojavu ovog luksuznog „levijatana“. Ne treba da čudi što je ovoj diviziji za klasične automobile bilo potrebno sedam godina da završi posao. Treba dodati da u cenu nije uključen porez na dodatu vrednost…

PDV na polovne automobile u Nizozemskoj iznosi 21 odsto, što u prevodu znači 451.500 evra. Dakle, šta mislite o ovom W100? Da li je urađena prava stvar ili se radi o nekoj vrsti „bogohuljenja“ nad vanvremenskim klasikom?

AutoRepublika

(1706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

Zašto pišete „doživotni predcednik“ Tito nikada nije bio „doživotni“ on je bio „predcednik bez ograničenja mandata“

Inače ovo je odlično vozilo ali moderne tehnologije koliko vidim se odnose izgleda samo na zabavu, ostalo je izgleda sdandardno. Ja bi ipak modernu mehaniku a zabava neka ostane iz 1970ih

Yankee

Potrosio $3 miliona da bi srozao cenu auta sa ovim modernim detaljima …

D_C

Napravljen u samo 304 primerka, hajde da kazemo da se u nekom jako dobrom slucaju tokom ovih pedesetak godina broj sveo na nekih 200, i onda je jos jedan komad unisten sa ovim modifikacijama. Nikom nije palo na pamet da Mona Lisi doslika deblje usne ili da Taj Mahal ima jako malo svetla, daj da dodamo vise prozora po mogucstvu PVC, tako da stvarno ne shvatam cemu ovo.