1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW podigao testiranje gorivnih ćelija na viši nivo
BMW podigao testiranje gorivnih ćelija na viši nivo
3

BMW podigao testiranje gorivnih ćelija na viši nivo

99
3
Podelite sa prijateljima:

BMW uvodi probnu flotu modela iX5 sa pogonom na vodonik širom sveta, uključujući Južnu Afriku. Kompanija gleda na automobile na vodonik kao na dodatak električnim vozilima na baterije (BEV), a ne kao na rivalstvo između dve tehnologije.

Pilot flota iX5 Hydrogen nije predviđena za komercijalnu upotrebu, ali je nemački proizvođač automobila počeo da testira automobile na vodonik u Južnoj Africi. Ovo je otkriveno tokom regionalnog sastanka Saveta za vodonik u Sandtonu, Johanesburg.

BMW je otkrio da će započeti testiranje u saradnji sa Anglo-American Platinumom i Sasolom. Sasol BMW Fuel Cell Electric Vehicle, ili Sasol BMW FCEV, naziv je projekta zajedničkog ulaganja. BMW i Sasol, multinacionalna integrisana hemijska i energetska korporacija, rade zajedno na razvoju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija za električna vozila.

Prema dr Jirgenu Guldneru, generalnom direktoru programa BMW Grupe, kompanija ne vidi automobil na vodonik kao rivala BEV-ovima. Kupci koji često putuju ili nemaju pristup električnim punjačima kod kuće ili na poslu možda smatraju da su automobili na vodonik najbolja opcija jer nude prednosti električne vožnje zajedno sa mogućnošću brzog punjenja.

BMW počinje testiranje prototipa FCEV u Južnoj Africi

Glavni cilj ovog partnerstva je da ubrza usvajanje FCEV-a i podrži izgradnju vodonične infrastrukture širom Južne Afrike. Zajedničko preduzeće očekuje da stvori održivi transportni ekosistem korišćenjem BMW-ovog tehničkog iskustva sa FCEV-ovima, Sasolove ekspertize u proizvodnji vodonika i snabdevanja Anglo American Platinuma metalima platinaste grupe (PGM), koji su neophodni za FCEV.

Ovaj program je u skladu sa politikom ekonomije zelenog vodonika vlade Južne Afrike, koja pokušava da smanji ugljenične emisije, privuče investicije, otvori radna mesta i poveća potražnju za vitalnim metalima. Prema sporazumu, Sasol će isporučivati mobilna rešenja za dopunu goriva i obnovljivi vodonik, a BMW će isporučiti FCEV-ove. Nakon značajnog razvoja, ovi automobili će proći kroz testiranje u stvarnom svetu kako bi se procenile performanse BMW-a iX5 Hydrogena.

Novo doba ekološki prihvatljivog transporta u Južnoj Africi ide ruku pod ruku sa Sasolovim mogućnostima proizvodnje vodonika. Zajedno sa demonstriranim produktivnim radom njegovog pogona u Sasolburgu i BMW-ovom najsavremenijom tehnologijom pogona FCEV, postoji veliki potencijal za partnerstvo da promeni i energetski i automobilski sektor u Južnoj Africi.

Pored toga, partnerstvo se nada da će smanjiti ugljenične emisije, povećati potražnju za lokalnim materijalima kao što su PGM, i pokrenuti ekonomski rast kroz investicije i otvaranje novih radnih mesta podsticanjem usvajanja rešenja za mobilnost na bazi vodonika.

Najmoćnije putničko električno vozilo sa vodoničnim gorivim ćelijama (FCEV) BMW grupe na svetu je BMW iX5 Hydrogen. Flota malih serija se koristi za dobijanje važnih uvida o korisničkom iskustvu i radu električnih vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama. Štaviše, program naglašava rešenost Južne Afrike da zaustavi (?!) klimatske promene i krene ka budućnosti sa niskim sadržajem ugljenika.

Ekonomija vodonika u Južnoj Africi

Cilj Anglo-American Platinuma, južnoafričke firme, jeste da transformiše i poboljša živote ljudi. Njihov plan održivog rudarstva služi kao osnova za ovo, ocrtavajući način na koji kopaju i rukuju svojom proizvodnjom kako bi stvorili održiviju kompaniju kroz čitav njihov lanac vrednosti. Tri glavna stuba Plana održivog rudarstva su u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN.

Da bi ovo rešila, Anglo-American Platinum nastoji da stvori održiviju, čistiju i zeleniju planetu, a istovremeno preduzima značajne korake za dekarbonizaciju industrije. Okvir je fokusiran na stavljanje snažnog naglaska na razvoj vodonične ekonomije, sektora koji ima potencijal da bude veoma važan u tranziciji na održivu energiju.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Darko

Jeste li ovo prepisali brošuru ovog projekta?
Ceo ovaj projekat služi da se uzmu novci od eu zelenih fondova.
Tehnološki i ekonomski u najboljem slučaju dubiozno, da ne kažem neodrživo.

S mile

Saglasan. Ceo tekst je bla bla bla.
Uzimanje para od drzavnih projekata.

Cim ne pise nista o tehnici, nista od toga. Nit rasprostranjenost mreze. Nit broj punionica. Nit br vozila koja ucestvuju u „projektu“. Nit autonomija, nit nacin dobijanja vodonika.

Puj pike, droaj pare, a nas reklamiraj kao ekoloski brend.

P. S. To je Moje misljenje 😁

BB

Oh, kako su dobre te rudarske kompanije pa žele samu suvu ekologiju i zelenu planetu… Ko bi rekao, ja mislio njima samo pare na umu… 😜