1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Express neće u penziju ni posle 28 godina
Chevrolet Express neće u penziju ni posle 28 godina
1

Chevrolet Express neće u penziju ni posle 28 godina

148
1
Podelite sa prijateljima:

Komercijalna vozila namenjena radničkim poslovima nisu ona gde možemo očekivati osvežavanje i nove generacije veoma često. Vlada ono nepisano pravilo da su napravljena sa svrhom da obavljaju teške poslove i dok to rade jeftino i efikasno, onda i ne postoji razlog za modernizacijom i izmenama. Ali, većina automobilskih proizvođača zna kada je vreme za zamenu čak i kod kombija.

Ako uzmemo za primer američko trižište, Ford je prethodne decenije poslao u penziju svoj bestseler Econoline/Serija E i debitovao moderniji model Transit, dok je Ram započeo da prodaje Fiat Ducato pod imenom ProMaster. Jedini izuzetak takvog nepisanog pravila su blizanci iz General Motorsa koji se trenutno prodaju kao Chevrolet Express i GMC Savana.

Debitovali su još 1996. godine kao zamena za legendarni Chevy Van i od tada se nisu preterano mnogo izmenili. Nekoliko malih dizajnerskih promena i po koji moderniji motor su nešto što većina kupaca neće ni primetiti. Protekle godine je prodato 40.660 Expressa i još 21.788 Savana, a njihova zajednička isporuka ih stavlja na treće mesto među komercijalnim kombijima.

General Motors je originalno najavio da će poslati ova dva kombija u penziju po isteku 2025. godine. Trebalo je da ih zameni novi model na struju pod imenom BrightDrop, o kojem smo i pisali pre nekoliko godina. Štaviše, firma je već napravila veliki broj prototipova i predala ih čuvenoj kompaniji za isporuke robe FedEx, sa ciljem da ih testira i onda javi mišljenje. Međutim, General Motors je prethodnih meseci zaključio da tržište još uvek nije spremno za električne modele u velikoj meri, pa će se orijentisati na hibride i modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Šta sve to znači za ova dva praistorijska kombija? Pa spomenuti BrightDrop na struju će debitovati po planu, ali Express i Savana ipak neće biti poslati u penziju kako je originalno najavljeno. Nije nam poznato koliko dugo će se još proizvoditi, ali ovim tempom bi se to trebalo odigrati minimalno do kraja decenije.

Chevrolet/GMC inače nudi ovaj kombi u dve konfiguracije i to obe u takozvanoj klasi „HeavyDuty“. Nose oznaku 2500 i 3500, a oba su dostupna kao radnički i putnički kombi po početnoj ceni od 42.595 dolara. Izbor motora se svodi na dva atmosferska benzinca radne zapremine 4,3 i 6,6 litara, a menjač je osmostepeni automatski. Dok većina kupaca izabere manji od dva motora sa 276 konjskih snaga, General Motors je poprilično iznenadio javnost pre par godina kada je učvrštio i 6,6-litarski benzinac sa 400 „grla“ u ponudi.

Sasvim je jasno zašto ga Amerikanci vole i još uvek kupuju, zar ne?

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, ja i ne vidim neki poseban razlog da se kod radnog kombija često „zameni odelo“. Zbog dizajna ?
Njemu su bitni mozak, mišići i skelet, a sve to može u potrebnoj meri da se unapredi i ispod odela.