1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Padobrani ne spasavaju živote onih koji skaču iz aviona
Zanimljivost dana: Padobrani ne spasavaju živote onih koji skaču iz aviona
1

Zanimljivost dana: Padobrani ne spasavaju živote onih koji skaču iz aviona

611
1
Podelite sa prijateljima:

Nekada su istraživanja u stilu „trla baba lan da joj prođe dan“, ali su nekada vrlo zanimljiva i korisna. Ponekad su studije i kontradiktorne, poput „jedite čokoladu ali i nemojte jer goji“, „pijte vino i kafu ali trudite se da ne unosite alkohol i kofein“ i slično.

Što se padobrana tiče, oni se često koriste u komercijalne i vojne svrhe, ali su i predmet brojnih istraživanja. Najnovije bi možda bilo i najšokantnije od svih, da nije sprovedeno kao šala, s namerom da prikaže koliko zbunjujuće mogu biti studije ukoliko nisu na odgovarajući način protumačene. Studija „PADOBRAN“ ili „Pogledajte pre nego što skočite“ je upravo objavljena u British Medical Journalu.

Zaključak je da padobrani ne spasavaju živote onih koji iskaču iz aviona iz „nekog razloga“. S obzirom na to, svet može i bez njih, štedeći na ogromnim troškovima koje donosi proizvodnja i testiranje.

Istraživanje je uključilo 23 dobrovoljca, odabranih iz komercijalnih putničkih letova i članova porodica i prijatelja naučnika. Polovina od njih je imala padobrane na leđima, dok su dugi bili „opremljeni“ praznim rancima, i niko nije poginuo niti bio povređen prilikom pada. Zaključak: padobrani su beskorisni u smislu održavanja skakača u životu.

„Caka“ je u tome što je studija uključivala dobrovoljca koji bi iskočio iz parkiranog aviona, jedva tridesetak centimetara od tla. Naučnici su zaključili da se „rezultati možda ne mogu primeniti na upotrebu padobrana u avionima koji se kreću pri većoj nadmorskoj visini i pri višim brzinama“.

„Istraživanje ’PADOBRAN“ na satiričan način ističe neka ograničenja kada su u pitanju nasumični testovi u kontrolisanim uslovima“, kažu naučnici, objašnjavajući zašto su izašli s idejom za tako naizgled glup ispit. „Ipak, mi verujemo da takva testiranja ostaju zlatni standard za procenu većine novih tretmana. Međutim, ’PADOBRAN’ test sugeriše da precizna interpretacija iziskuje više od beskonačnog čitanja apstraktnih stvari.“

Prostim rečima: prestanite da verujete u sve što možete pročitati na internetu ukoliko niste bili u prilici da se sami uverite svojim očima. Često je čisto gubljenje vremena čitati sve od reči do reči.

AutoRepublika

Izvor: British Medical Journal

 

 

(611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

VW vozila troše malo goriva na parkingu. Ugašena.