1. Home
  2. Vesti
  3. Ford zapretio da će prebaciti proizvodnju modela F-150 u Meksiko
Ford zapretio da će prebaciti proizvodnju modela F-150 u Meksiko
3

Ford zapretio da će prebaciti proizvodnju modela F-150 u Meksiko

141
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate štrajka sindikata pod imenom UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i američke divizije Stellantisa krajem protekle godine. Trajao je oko šest sedmica i rezultirao da 45 hiljada radnika napuste svoja radna mesta u šest fabrika i 38 hangara za delove.

Predsednik UAW-a pod imenom Šon Fejn je imao neke zaista neverovatne uslove. Zahtevao je rast plate od 40%, radnu sedmicu od 32 sata, veće beneficije u vidu zdrasvenog osiguranja i penzionog plana, zatim dodatne bonuse tokom perioda jezive inflacije, duže godišnje odmore, obećanje da će se električni modeli i baterije proizvoditi baš u Americi i još mnogo toga. UAW nije dobio sve šta je tražio, ali su radnici dobili povećanje plate za 25% u roku od naredne četiri godine, uključujući rast od 11% onog momenta kada su se vratili na radna mesta.

I na kraju je najviše stradao baš Ford, pošto je UAW počeo sa štrajkom u fabrici u američkoj saveznoj državi Kentakiju. Tamo se proizvodi izuzetno popularni model SuperDuty (F-250, F-350 i F-450), a ova fabrika važi za najprofitabilniju u automobilskom svetu.

Predsednik Forda Džim Farli je dao onu čuvenu izjavu koja zvuči „ovaj novi ugovor znači da ćemo tokom naredne četiri godine potrošiti dodatnih 8,8 milijardi dolara na radnu snagu, pa moramo da snizimo troškove na druge načine“. Ford je tokom godina generalno imao dobru vezu sa sindikatom i uvek se brzo dogovorio na sve uslove kada je došlo vreme za produživanje ugovora. Međutim, Farli je ovaj put toliko ogorčen kako je UAW postupio da je zapretio prebaciti proizvodnju modela F-150 u Meksiku.

Američki bestseler trenutno silazi sa pokretnih traka u saveznim državama Misuri i Mičigen za razliku od nekih rivala koji se proizvode u Meksiku. U nedavnom obraćanju kolegama sa sajta „Associated Press“, Farli je rekao da novi ugovor sa sindikatom u velikoj meri smanjuje profitabilnost i dodao da je „dobro razmiliti gde će se F-150 proizvoditi u budućnosti“. Na pitanje zašto je tako, prvi čovek Forda sarkastično kaže kako je sindikatovo „hvala“ za mnoge godine dobre saradnje bilo takvo što su prvo „napali“ spomenutu fabriku u Kentakiju i da je zbog toga firma izgubila milijarde dolara u planiranom profitu.

Associated Press je upitao i vođu sindikata Fejna za komentar, a on je rekao, „Možda Ford ne želi da koristi jeftiniju radnu snagu za svoj najbitniji model jer u protivnom, možda bi korporacija trebala da pronađe novog predsednika“.

Četiri godine će brzo proći i već sada je jasno da će po isteku sadašnjeg ugovora 2028. godine usledeti novi rat između dve strane…

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nema tu nikakvog „paljenja“ i „nepaljenja“, već se radi o zakonima kapitalizma.Kapital u trci za većom profitnom stopom seli proizvodnju u destinacije sa jeftinijom radnom snagom.On je „vampir“ koji siše i poslednju kap krvi radne snage u nezajažljivoj gladi za profitom.

BB

Kako se ne bih sjećao, tada sam govorio da će to biti pirova pobjeda sindikata… S jedne strane će pokrenuti inflacionu spiralu a sa druge odljev proizvodnih kapaciteta ka jugu…

Mustang

jbt pa ford će zaista propasti
em što električna vozila ne idu
em pad prodaje u evropi i kini
em još i ove sindikalne budale (koje veovatno finansira konkurencija)
znam da se ovo traži od drugih proizvođača
ali ne ovako rigorozno
užas