1. Home
  2. Vesti
  3. JLR i Tata Motors žele da automobile proizvode u Indiji
JLR i Tata Motors žele da automobile proizvode u Indiji
8

JLR i Tata Motors žele da automobile proizvode u Indiji

132
8
Podelite sa prijateljima:

JLR i indijska matična kompanija Tata Motors žele da u Indiji proizvode električne automobile u velikim serijama, a onda i da ih odatle izvoze na druga tržišta. Prema onome što se da pročitati u izveštaju koji potpisuje redakcija lista Autocar Professional, relevantni pregovori su dobrano uznapredovali.

Ako se na kraju obezbedi zeleno svetlo za start radova na realizciji ideje, bila bi izgrađena najveća fabrika Jaguar Land Rovera, doduše van teritorije Ujedinjenog Kraljevstva.Pored pomenutih fabrika, JLR takođe vodi fabriku u Slovačkoj, na jugu države, u blizini s mađarskom granicom. Prema izveštaju navedenog lista, indijska fabrika će se verovatno pojaviti u državi Gudžarat. Međutim, kompanija još uvek ispituje alternative, na primer, eventualnu montažu postrojenja u indijskoj saveznoj državi Puneu.

Zajednička proizvodnja baterijskih vozila u Indiji bi definitivno mogla da ima smisla: kao što je objavljeno, Tata Motors želi da koristi JLR-ovu 800-voltnu elektrifikovanu modularnu arhitekturu (EMA) za svoje buduće električne automobile iz serije Avinia.

Ovo nije puka glasina, jer već postoji odgovarajući ugovor između entiteta po imenu Tata Passenger Electric Mobility (TPEM) i Jaguar Land Rover (JLR), a oba društva su u potpunom vlasništvu Tata Motorsa Limiteda (TML), od novembra 2023. godine. Međutim, u to vreme nije bilo raspoloživog nijednog ugovora. Pojedinosti o tehnologiji i planiranim modelima u to vreme su bili potpuno nedostupni.

Sudeći po onome što je napisano u novom izveštaju, najmanje četiri modela Tata Motorsa i JLR-a, s ukupnim tiražom od oko tri miliona vozila, biće razvijena u narednoj deceniji na osnovu arhitekture zvane EMA. Jedna trećina ovog kontingenta je namenjena Tata Motorsu, a dve trećine JLR-u.

Za proizvodnju električnih vozila u Indiji je planirana investicija od nekoliko milijardi britanskih funti. Pošto JLR ima veoma mali tržišni udeo u Indiji, najpre zbog visokih cena vozila iz asortimana, velika većina JLR-ovih vozila će verovatno biti izvezena. Nije poznato koliko jedinica modela marke Tata, rukovodstvo planira da proda na domaćem tržištu, a koliko na drugim tržištima.

Pošto je Tata u početku krenula sa sopstvenim razvojem kao platformom za seriju zvanu Avinia, kasnija odluka da se završi program u korist JLR-ove platforme je dovela do kašnjenja od oko pola godine. „Autocar Professional” stoga pretpostavlja da će prvi model marke Tata sa JLR-ovom tehnologijom, izaći na tržište negde između 2026. i 2027. godine.

U ranijem delu nedelje su se već pojavile glasine i izveštaj Bloomberga u kom se navodi da će grupa Tata razmotriti izdvajanje zavisnog društva po imenu Agratas. Ono je angažovano u razvoju baterijski ćelija. Moguće je da će ta firma biti izvedena na berzu kako bi se prikupila dodatna finansijska sredstva za dalji razvoj. Slična priča je u razmatranju kada se govori o proizvodnji automobila, ne samo baterija.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pa logično kao što vw proizvodi audi ili geley volvo u kini tako su i ovi davno trebali to da urade

Matija

Ovo sto se dogadja u Velikoj Britaniji jeste opsti aktuelni trend u EU – proizvodjaci sve vise napustaju EU teritoriju. Razlog je jednostavan: EU politika kopa grobnu jamu svojoj industriji – poskupljenje energije, ekoloski pritisak putem sve ostrijih zahteva i poskupljenja, neefikasna organizacija i proizvodnja u evropskim firmama, skupa radna snaga. U okviru EU Nemacka predstavlja poseban slucaj – zreo za psihijatriju! Vec dve godine privredno najjacu drzavu u EU vodi koalicija od tri partije, od kojih svaka ima svoje vidjenje za „resenje“ problema. U toj trojci najdestruktivniji clan jesu Zeleni – ko bi drugi? Oni su izvor nasilja u… Pročitaj više »

BB

Džaba ti tupiš zube… mnogi ti neće vjerovati da Njemačka može da propadne 😀
U našim kafanama to je konstanta… 😉

Matija

Uz rakiju svet dobija sasvim drugi izgled! 🙂

Bungi

Američka duboka država već dvije godine intenzivno realizijuje svoj plan EU deindustrijalizacije.Na čelu vlada mnogih EU država su njihovi ljudi.Potrebno je EU učiniti više zavisnom od amerike, pokidati proizvodne lance na relaciji Pariz-Berlin-Moskva.Čudi me kako još dosad nije obični švabo, seljak, uzeo motku u ruke i preko leđa ove bande iz Bundestaga.???

Sebastian L.

Matija, apdejtujte podatke, UK nije EU već godinama unazad.

Matija

Znam. I sta sad?

Matija

Gornja tema je pun pogodak – evo ga jos jedan begunac iz EU – VW!!!

https://www.electrive.net/2024/02/21/volkswagen-soll-mit-jsw-ueber-indisches-e-auto-joint-venture-verhandeln/

Ukratko: korporacija VW pregovara sa indijskom korporacijom JSW, koja se bavi proizvodnjom celika, o zajednickoj investiciji u proizvodnju e-vozila u Indiji! Sta to imaju zajednicko proizvodnja celika i e-vozila? Pozadina dogadjaja je sledeca: u decembru prosle godine JSW je vec sklopio ugovor o ucescu u proizvodnji e-vozila sa firmom MGA Motor India, koja je u vlasnistvu kineskog SAICa. Ovoga meseca JSW je najavio veliku investiciju od oko 4,5 milijardi evra u izgradnju fabrike za baterije i e-vozila.

Okreni-obrni, Kina i Indija su nezaobilazni! 🙂