1. Home
  2. Vesti
  3. Renault ne sme da napusti Rusiju
Renault ne sme da napusti Rusiju
1

Renault ne sme da napusti Rusiju

940
1
Podelite sa prijateljima:

U jeku rusko-ukrajinskog rata ogromna većina automobilskih proizvođača zaustavila je proizvodnju u Rusiji, ali isporuke za tržište zemlje. Mnogi su tako učinili, ali ne i svi… 

Nema sumnje da bi i Renault potrčao da se pridruži osudama Putina i njegove vlade i uvede neku vrstu sankcija, no ova francuska kompanija je u vrlo delikatnom položaju – iz nekoliko razloga. Primarni je činjenica da Renault poseduje kontrolni udeo AvtoVAZ-a, odnosno Lade. Ova marka je ključna za uspeh na ruskom tržištu, i ne može se odbaciti značaj koji Lada ima za celu franačku grupaciju okupljenu oko Renaulta.

Renault ima udeo od 68% u AvtoVAZ-u i preko Lade drži gotovo 30% udela na tamošnjem tržištu. Uz to, u ovoj kompaniji u Rusiji je uposleno oko 40.000 ljudi! Naravno, da stvar bude dodatno komplikovanija, Renault nije u potpunosti privatno preduzeće – jer udeo od 30% ima i francuska država!

Stoga ne može biti čudno naročito energično posredovanje predsednika Makrona u sukobu na istoku Starog kontinenta. Ujedno, Makron je jedini od viđenijih evropskih političara, makar onih iz EU, koji trenutno razgovara sa predsednikom Putinom. Ne bi trebalo smetnuti sa uma da je prema zvaničnim podacima, čak 10% prihoda Renault grupe prošle godine stiglo upravo iz Rusije.

Francuski proizvođač se plaši da bi bilo kakav korak protiv ruske vlade mogao da dovede do nacionalizacije AvtoVAZ-a što bi ionako poljuljanom Renaultu moglo da zada finalni udarac. Podsetimo, Losange je krenuo na skup put elektrifikacije i transformacije, što iziskuje finansijsku stabilnost.

Nje ne može biti ukoliko se nacionalizuje Lada i na taj način izbije jedan od džokera u rukama Renaulta! I sam Renault je vrlo bitan faktor na ruskom tržištu, pre svega kroz prepakivanje Dacijinih vozila koja se tamo nude pod franačkom značkom. Pored toga, Arkana, veoma uspešan projekat Renaulta, počeo je karijeru upravo u Rusiji, a zatim je stigao i u ostatak Evrope.

Francuski ministar finansija – Bruno le Mer, kazao je da su sve privatne kompanije slobodne da samostalno donose odluke u vezi sa prisustvom u Rusiji. Međutim, nekih konkretnijih informacija o poslovanju Renault u toj zemlji zapravo nema. Naravno, ni rukovodstvo ovog brenda se do sada nije oglašavalo povodom tog pitanja.

U ovom trenutku, fabrika Renaulta u podmoskovlju ne radi. Ne zato što je uvedena neka obustava od strane uprave, već zbog nedostatka delova. Slično je i sa Ladinim pogonima u Toljatiju i Iževsku, gde proizvodne trake takođe miruju zbog nestašice komponenti.

U svakom slučaju, gotovo je nemoguće zamisliti scenario gde će se Renault u potpunosti povući iz Rusije. Sve se čini da su se samo šćućurili, i čekaju da prođe oluja u Istočnoj Evropi.

AutoRepublika 

(940)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Ne sme da napusti, a ne sme ni da ostane.
Samo da ne bude novih hapšenja. 🙏