1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia prinuđena da ažurira Sandero, Logan i Jogger
Dacia prinuđena da ažurira Sandero, Logan i Jogger
14

Dacia prinuđena da ažurira Sandero, Logan i Jogger

6.77K
14
Podelite sa prijateljima:

Na našem kontinentu Dacijini modeli Logan, Sandero i Sandero Stepway trenutno „žive“ tržišni život u trećoj generaciji (od 2020). Godinu dana kasnije, navedenim modelima pridružio se i karavan/miniven po imenu Jogger.

Godine 2022. cela porodica je blago modernizovana – prešlo se na novi korporativni stil brenda. I po nekoj logici se čini da je već došlo vreme za potpunu restilizaciju, ali Dacia je ponovo sprovela blago osvežavanje. Štaviše, trenutna poboljšanja su uglavnom iznuđena. Činjenica je da će u julu u Evropskoj Uniji na snagu stupiti novi zahtevi za bezbednost vozila: oni podrazumevaju proširenje liste standardnih sistema, što je Dacia uradila sa Loganom, Sanderom i Joggerom. Međutim, druge novine, iako skromne, predviđene su za modelnu 2024. godinu.

Generalno uzev, Dacije danas i nisu toliko ogoljene kao pre. Dakle, spisak obavezne opreme odavno uključuje ne samo prednje, već i bočne vazdušne jastuke, kao i tempomat i sistem za automatsko kočenje. (O svemu ovome najbolje može da sudi naš advokat Sale Dragović 🙂 ).

U novoj modelnoj godini, Logan, Sandero, Sandero Stepway i Jogger su dobili senzore za svetlost i kišu, sisteme za praćenje obeležavanja traka, prepoznavanje putnih znakova, praćenje stanja vozača i pomoć pri parkiranju pozadi. Pored toga, sistem za automatsko kočenje je naučio da prepoznaje pešake i bicikliste, dodata je „crna kutija“ (snimač podataka o događajima) i standardni alkotest.

Takođe, na šoferšajbni i zadnjim staklima pojavio se „QR“ kod, zahvaljujući kojem, u slučaju nezgode, spasioci pomoću posebne aplikacije mogu brzo da utvrde gde se nalazi rezervoar za gas ili da odvoje akumulator.

Svi modeli imaju felne od 16 inča novog dizajna; u prednjem delu kabine se pojavio USB-C konektor; za Logan, Sandero i Sandero Stepway, sličan port je dostupan pozadi, ali uz dodatnu naknadu.

Paleta boja karoserije je proširena tako da uključuje ekskluzivnu nijansu Safari Beige (safari bež), plus Shale Grey i Cedar Green su sada dostupne za sve automobile (ranije dostupne za Jogger i nivo opreme Extreme). Osnovni Jogger sada podrazumevano ima klima uređaj (ranije je to bila opcija za bazni model), ali bogate verzije su dobile novi virtuelni uređaj – poput novog Dustera. Pored toga, hibridni Jogger je dobio funkciju E-Save: sačuvaće nivo baterije tako da je dovoljan za dalje putovanje – na primer, tokom dugog preticanja ili strmog uspona.

Porudžbine za ažurirane modele Dacije počeće da se primaju na proleće. Cene još nisu objavljene, mada je jasno da će automobili poskupeti.

AutoRepublika

(6774)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mada su bezbednosne promene bile iznuđene, pozdravljam što su se desile.

DUDE

Kineski MG ZS 1.5 ispade apsolutni best buy u Srbiji. Em dobro izgleda, ima odličnu garanciju i servisnu podršku GrandMotorsa, pravi 4-cilindrični atmosferski motor koji bi trebao da traje, em odlično opremljen. Stavlja Daciu na ozbiljne muke.

BB

Em je prostran…
Jedino mu zamjeram nešto uže sjedište (u odnosu na moje kukove ne u odnosu na konkurenciju), ali kad sam izašao iz ZS i sjeo u Vitaru (u istom salonu, jedan uz drugi), imao sam osjećaj da sam sjeo na IMT 539 ka kabinom ali bez kompresora… 😉

igi

Safari Beige – odlično mu stoji, u rangu čuvene narandžaste.

Rikošet

Odluka da prebace proizvodnju običnog Sandera u Maroko definitivno je udaljila Daciu od naših kupaca.

Najpovoljniji Logan u Srbiji košta 14.990 Eura, a Sandero Stepway 15.490 Eura.

Istovremeno u Njemačkoj možete da kupiti običnog Sandera za 11.300 Eura ili za 99 Eura mjesečno.

https://www.dacia.de/modelle/sandero/konfigurator.html

Švabo ovo kupi kao mi kutiju cigara…

igi

Potpuno smo im nezanimjivi kao tržište, kod nas se ni Spring ne prodaje.

Trt

Svabo za toliko i ima kad plati grejanje

MRN

Da, za deo kupaca u Srbiji bi bila prava sreća kada bi na našem tržištu bio dostupan i obični Sandero ( a da na njega ne mora da se plaća carina ).

MRN

Ako sada za 2024. tempomat postaje obavezan element opreme, kako to da kao MY 2024. Škodini modeli Fabia, Scala i Kamiq i dalje nemaju tempomat u standardnoj opremi ( (pri čemu su Scala i Kamiq upravo prošli fejslift, koji fizički još nije stigao, ali, postoje FL cenovnici za poručivanje) ?

Mickey Mous

Mozda zato sto se radi o propisima Evropske Unije, kojoj mi ne pripadamo pa se obaveze ne odnose na nas. Neko nece da se bakce sa nama pa nam nudi vozila pravljena za gore pomenuto trziste po sistemu uzmite ili ostavite. Neko takodje nece da se bakce sa nama pa nam nudi vozila koja su specificirana za zemlje treceg sveta, tipa Egipat, Alzir itd, takodje po sistemu uzmi ili ostavi.

BB

Ja zbog toga Škodu ostavio, baš zbog tempomata i handsfree opcije, za taj komad opreme morao si da uzmeš najopreljeniju Škodu. Kod drugih dobio gratis

Trt

To ti bas neohodno u tvojoj misijoj rupi

Trt

Sta je sledece poboljsanje? Krila? Ode i Dacija na 40 hiljada €