1. Home
  2. Vesti
  3. Mack predstavio „srednjaka“ iz MD serije
Mack predstavio „srednjaka“ iz MD serije
2

Mack predstavio „srednjaka“ iz MD serije

340
2
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje novog modela kamiona američkog proizvođača na lokalnom, konzervativnom tržištu je prilično redak događaj. Posebno iznenađenje predstavlja činjenica da je premijeru noviteta organizovao Mack, to jest marka koja tokom poslednjih godina zna samo za obustavu proizvodnje pojedinih modela, odnosno brend čija se paleta proizvoda kontinuirano sužava.

Pa opet, upravo to se dogodilo, a publici je predstavljen kamion Mack iz MD serije. Pripada segmentu teških komercijalnih vozila koja mogu da se nose sa teretima srednje težine i prodavaće se na američkom tržištu.

To su kamioni šeste i sedme klase, služeći se gradacijom koja je primenjena na američkom tržištu. Dakle, poseduju bruto težinu od 11,8 do 14,97 tona, redom. Treba napomenuti da Mack ranije nije imao uspeha u ovoj klasi.

U jednom trenutku, nakon što je Mack pristupio koncernu Renault, srednjeprugaški modeli (Midliner) su se pojavili u gami, i to u vidu uvozne M serije (francuskog porekla). Bili su predmet proizvodnje u intervalu dugom skoro dve decenije, ali nikada nisu uživali neku posebnu popularnost.

Onda, tokom 2001. godine su zamenjeni revidiranim modelom bez njuške Freedom, koji je na proizvodnim trakama opstao svega šest godina pre nego što je zamenjen novim modelom.

Povrh toga, konkurencija u segmentu kamiona sposobnih da prevezu terete srednje težine je ubitačna u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi lokalni proizvođači poseduju svog takmaca u tom nadmetanju. Prisutni su puleni sledećih konstruktora: Freightliner, Ford, Navistar, GMC/Chevrolet, Kenworth i Peterbilt. Poslednja tri kamiona dolaze u varijantama bez njuške, što im dodaje na praktičnosti u urbanim uslovima, prevashodno zbog boljih osobina u oblasti manevrisanja.

Mack je na ovaj način još jednom potvrdio svoju posvećenost tradiciji. Dostavna vozila marke su uvek po pravilu konstruisana tako da poseduju isturenu haubu.

Verzija Midlinera s njuškom

Još uvek nisu dostupne tehničke pojedinosti oko novog teškog komercijalnog vozila, ali poznajući domaću tradiciju korišćenja delova pogonskih sklopova razvijenih od strane drugih kompanija, sigurno je da Mack neće razočarati u ovoj oblasti. Dakle za očekivati je implementaciju veoma kvalitetnih menjačkih kutija, osovina, kao i komponenti sistema ogibljenja.

Što se tiče pogonske grupe, znajući da je vlasnik Macka sada Volvo, svi su izgledi da će američki kamion pod haubom sakriti neki evropski podesan agregat iz modela FL ili FE, barem kao alternativno rešenje za lokalni Cummins.

Prema izveštajima koji pristižu s one strane Atlantika, Mack MD će biti sklapan u novom fabričkom kompleksu kompanije smeštenom u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, Roanokeu. Početak prodaje novog kamiona marke Mack je najavljen za sredinu aktuelne godine.

AutoRepublika

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Neuspeli dizajnerski pokusaj da prekopiraju Ford F-650/F-750/F-850.

Bungi

Treba uporediti unutrašnjost kabine ,dizajn, završnu obradu, i ukupan kvalitet najnovijeg Mak kamiona i evropskih konkurenata MAN TGA, Mercedes Aktros,Volvo FL,Skania i azijskog takmaca Hjundai Xcient.Rzlika između Mak-a i njih mjeri se decenijama.To je nebo i zemlja.