1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cupra Born VZ promoviše prgavu prirodu
Cupra Born VZ promoviše prgavu prirodu
3

Cupra Born VZ promoviše prgavu prirodu

183
3
Podelite sa prijateljima:

Španska marka Cupra, koja posluje pod kontrolom nemačkog koncerna Volkswagena, predstavila je sportsku verziju kompaktnog električnog hečbeka Borna VZ-a. Born VZ će na evropsko tržište umarširati u trećem tromesečju ove godine.

Sportska podmarka Cupra se, nedvosmislenom odlukom uprave Volkswagena, odvojila od Seata i postala novi punopravni brend u okviru nemačkog koncerna. To se zbilo 2018. godine, Od tada je prošlo šest godina, ali palete  Seata i Cupre još uvek nisu potpuno razdvojene, pa sadrže modele istog imena (Leon, Ateca). Pride, razlike između ova dva brenda još uvek nisu očigledne.

U početku se pretpostavljalo da će se pod markom Cupre nuditi isključivo sportski modeli, ali je tada Cupra prekrštena po nameni i poslata da šarmira omladinu. Danas asortiman marke čine, ne samo sportski modeli, pa je za atletske bila potrebna nova identifikacija, i ona je stigla u formi odrednice VZ. Iza tih slova se krije španska reč „veloz“, što je bi se moglo prevesti kao „brz“.

Poznato je da je Cupra Born u stvari ništa drugo do klon Volkswagena ID.3-a, pa se tako oba modela, namenjena evropskom kupcu, proizvode u fabrici Volkswagena koja je izgrađena u nemačkom gradu Cvikauu. Volkswagen je dugo obećavao sportsku verziju ID.3-a, ali je Cupra Born prva dobila takvu modifikaciju.

Najprestižnija verzija Borna je ranije bila ona s indeksom 77 e-boost, a koja je integrisala jedan električni motor na zadnjoj osovini, onaj koji proizvodi maksimalnih 170 kW (231 KS) i 310 Nm obrtnog momenta. Cupra Born 77 e-boost dostiže „stotku“ kada krene iz mirovanja za 7 sekundi, dok je maksimalna brzina kretanja elektronski ograničena na 160 km/h. Za sasvim punu bateriju s korisnim kapacitetom od 77 kWh se može provozati nekih 548 kilometara, kada je merenje izvršeno u ciklusu WLTP.

Sada će najpoželjnija modifikacija u asortimanu ovog modela Cupre biti Born VZ, čija je snaga elektromotora povećana na 240 kW (326 KS) i 575 Nm obrtnog momenta. Pride, korisni kapacitet trakcione baterije je povećan na 79 kWh. Born VZ ubrzava do 100 km/h za 5,7 sekundi, dok je maksimalna brzina kretanja podignuta na 200 km/h, a domet po jednom punjenju dobacuje 570 km (WLTP).

Born VZ je pored navedenog, dobio i preuređeno adaptivno ogibljenje tipa DCC. Iza skraćenice se krije sistem s karakterističnim oprugama, amortizerima i balans štanglama (a koje su sve izmenjene u odnosu na serijski Born), dok je i sistem upravljanja doneo više oštrine. Zadnje kočnice postadoše efikasnije.

Karoserija Borna VZ-a ostaje standardna. Osobenosti nove top verzije donose pločice sa seksi natpisom na zadnjici hot heča, jedinstvene naplatke prečnika 20 inča, s upadljivim bakarnim umecima. Felne su opkoljene širim gumama. Dimenzije su sledeće: 215/45 R 20.

Unutrašnjost Borna VZ-a uključuje prednja sedišta koja su ekskluzivna za ovu verziju sa razvijenom bočnom podrškom i mešovitim ekološki podobnim presvlakama. Prednji panel je dobio veći ekran multimedijskog sistema od 12,9 inča, za razliku od ostalih verzija. Polugice „menjača“ vam omogućavaju da trenutno podesite regenerativnu snagu elektromotora. Premijum audio sistem marke Sennheiser od 425 vati, dolazi s deset zvučnika, i dostupan je kao opciona alternativa.

Cena ove Cupre nije objavljena, ali kao reper možemo uzeti varijetet s indeksom Born 77 e-boost. On u Nemačkoj staje najmanje 47.250 evra, pa je logično pretpostaviti da će Born VZ biti nešto manje pristupačan.

Za kraj možemo još malo da dopunimo ovaj izveštaj o novitetu, pa da kažemo da je prošle godine, prema podacima analitičke agencije JATO Dynamics, marka Cupra u Evropi prodala 199.985 automobila (+41% u odnosu na obim prodaje iz 2022. godine). Obim prodaje Seata je iznosio 245.545 automobila (+21%). Budućnost Seata, uprkos rastu prodaje, i dalje ostaje nejasna. Uprava VW-a traži novu ulogu za ovaj brend kako bi Seat i Cupra prestali da se takmiče.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cupra Born je sigurno srodnik (ne klon) VWa ID3 a nadmasio ga je u svemu – po dizajnu i performansama! Sef Cupre, Vejn Grifits, zna sta hoce a njegov tim ga prati sa odusevljenjem! To je ono sto marki VW nedostaje.

Balkanboj

I onda tako prgav juriš po gradu sa maksimalno 50km/h, u nekim zonama čak i 30km/h.

Kakav besmisao snage i performansi. Ne samo ovog, nego skoro svih njemu sličnih.

Matija

E, ali zato kada izadjes izvan grada….!