1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prestižna električna limuzina iz Kine „stiže do stotke za tri zarez nešto sekundi“
Prestižna električna limuzina iz Kine „stiže do stotke za tri zarez nešto sekundi“
4

Prestižna električna limuzina iz Kine „stiže do stotke za tri zarez nešto sekundi“

388
4
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija o kojoj često pišemo, donedavno najveći proizvođač električnih automobila BYD, nedavno je kompletirao proces osveženja game. Svi modeli su sada prepoznatjivi po stilu nazvanom “Zmajevo lice”, koji je razvijen pod dirigentskom palicom Volfganga Egera, bivšeg glavnog dizajnera Alfe Romeo i Audija. On je bio zadužen za izgled predivnog kupea Alfa Romeo 8C.

Sada je vreme da se obelodani fotografija modela koji će biti najveći i najskuplji model iz game putničkih automobila. Perjanica nosi naziv BYD Han i prva varijanta prestižne limuzine poseduje električni pogonski sklop.

Radi se o zaista velikom automobilu koji po gabaritima prevazilazi Audi A6 i Mercedes-Benz E klase. Dužina noviteta iznosi 4.980 milimetara, širina 1.910 mm, dok je visina na nivou od 1.495 milimetara. Između osovina se nalazi monumentalnih 2.920 milimetara.

BYD Han koristi punu LED diodnu tehnologiju svetlosnih grupacija kao i ručice za otvaranje vrata koje se izvlače. Inženjerski tim je posebno ponosan na ekstremno dobar skor u pogledu aerodinamičkih performansi koje se ogledaju u koeficijentu otpora vazduha od 0,233, što je skoro jednako dobro kao kod kod Mercedesa CLA (0.23).

Utemeljen je sopstvenoj platformi i koristi Mekferson opruge napred, dok je na zadnjoj osovinin savremena multilink osovina. Kočnice potpisuje čuveni komponentaš Brembo. Kupac može izabrati pneumatike u sledećim dimenzijama: 245/50 R18 ili pak 245/45 R19.

Baterijsko pakovanje čine litijum-gvožđe-fosfat trakcione ćelije koje su smeštene ispod poda putničke kabine. Radi se o sopstvenom proizvodu, pošto je BYD jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za upotrebu u domćinstvima i električnim vozilima.

Tri su verzije električnog sedana u ponudi. Osnovna varijanta poseduje jedan elektromotor “posađen” na prednju osovinu. On isporučuje 222 konjske snage uz, uvek dostupnih 330 njutn metara obrtnog momenta. Baterija ima kapacitet od 65 kW/h. Deklarisana autonomija s jednim punjenjem baterija iznosi 506 kilometara, ali uz ogradu da braća Kinezi i dalje koriste NEDC protokol za iskazivanje dometa.

Dakle, prevedeno na realne uslove to znači 350 kilometara vožnje između dva punjenja. Ista limuzina “može” prevaliti i deklarisanih 605 kilometara (NEDC), kada je opremljen “performantnijom” baterijom od 77 kWh.

Vrh game popunjava verzija s pogonom na sva četiri točka. Napred je montiran onaj isti električni agregat s početka ponude, dok se nazad nalazi motor koji isporučuje 272 konjskih snaga i 350 njutn metara obrtnog momenta. Maksimalna snaga oba motora doseže celih 494 “konja”, uz 680 njutn metara obrtnog momenta.

Uz trakcionu bateriju kapaciteta 77 kW/h, ovakav Han dobacuje do 550 kilometara udaljenosti od punjača, uz ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 3,9 sekundi. Oznaka koja otkriva ovu impresivnu karakteristiku je postavljena na poklopcu prtljažnika i može se konstatovati da je BYD to izveo na prilično originalan način.

Što se tiče organizacije enterijera, možemo da navedemo da multimedijalni sistem koristi tradicionalni rotacioni taster kao i ekran koji poseduje 15,6 inča po dijagonali i može biti postavljen u vodoravnu ili uspravnu poziciju.

Oprema uključuje i kvalitetnom Nappa kožom presvučena sedišta koja mogu biti i elektropokretana kada su u prvom redu. Tu je i uređaj za klimatizaciju u tri zone, virtuelna instrumentacija (12,3 inča) i stakleni panoramski krov. Zadnji putnici, odnosno oni sa zadnje klupe se mogu služiti i separatnim ekranom osetljivim na dodir, smeštenim na središnjem odmorištu za ruke.

BYD Han poseduje i kvazi autopilot komercijalnog naziva DiPilot. On uključuje funkcije adaptivnog tempomata uz opciju pomoći zadržavanja u saobraćajnoj traci. Bitno je reći da je softver podložan kasnijem osvežavanju novijim verzijama istog. Da dodamo da luksuzni sedan ima opciju pomoći pri parkiranju i kamere koje omogućavaju pun prikaz okruženja oko vozila.

Električni sedan BYD Han je najavljen da bude izložen u kineskim izložbeno-prodajnim salonima tokom sledećeg meseca. Nešto kasnije će se pojaviti i hibridni Han DM (Dual Mode – Dvojni režim). Ta varijanta će prema najavama koristiti dvolitarski, četvorocilindarski turbo benzinski motor snage 192 “konja”, kao i 245 “grla” moćan elektromotor.

Han s hibridnom tehnologijom će izgledati različito u odnosu na električnu verziju.

AutoRepublika

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ak si to oni kaj su izlagali na sajmu u Frankfurtu , a ta auta si bila jako dobra (jedino ne znam kako se voze), onda je ovo wow.

TNT

A šta je to na donjem delu volana – displej ili grešim? Jesi li seo u neki od njihovih modela – kako to sve izgleda uživo i na „dodir”?

Don

Kažem,ako su to oni iz Frankfurta, ne sjećam se sad imena firme, vratili su neke teške suv stvari za nekih 40k eura ali na struju sve (nisam siguran). No kvalitet materijala, izrada i impresija vozaca kad sjedne u auto je na visokom nivou,vrlo visokom, uopće ne vjeruješ da je to za 40k eura (a malo prije sjedio u ud3) i onda vw nije sram.

Daniel

Nije mi jasno zasto se sabiraju snage dva elektromotora.. Deluje mi to nekako pogresno