1. Home
  2. Vesti
  3. Abarth 695 75° Anniversario stvoren da se proslavi rođendan marke
Abarth 695 75° Anniversario stvoren da se proslavi rođendan marke
0

Abarth 695 75° Anniversario stvoren da se proslavi rođendan marke

100
0
Podelite sa prijateljima:

Ograničene serije automobila marke Abarth nikako nisu kuriozitet, jer ih italijanska kompanija dosledno proizvodi za razne prilike. Oni takođe slave svoje godišnjice: na primer, Abarth 695 70° Anniversario je objavljen 2019. godine. Sada je došlo vreme da se proslavi 75. rođendan brenda, osnovanog 1949. godine. Međutim, ovoga puta povod nije bio sam jubilej marke, već i jubilej benzinskog turbo motora 1.4 T-Jet.

Specijalna verzija za godišnjicu koristi kombinaciju crne i zlatne boje: sama karoserija je obojena prvom, a druga boja se koristi u kontrastnim dekorativnim elementima.

Glavni je džinovski zlatni škorpion koji pokriva ceo krov automobila, jer je upravo ovaj zglavkar simbol brenda. Ostale karakteristike uključuju logotipe ukrštenih klipova i oznaka godišnjice „75“ sa strane. Vrata prtljažnika su i dalje ukrašena krilom, iako su izgubila mogućnost podešavanja napadnog ugla. Plus, ugrađeni su ekskluzivni točkovi od 17 inča.

Unutra je carstvo alkantare i ugljeničnih vlakana. Prednji panel i unutrašnji umeci sportskih kadica Sabelt bili su prvi koji su doterani. Njihov okvir je napravljen od ugljeničnih vlakana, kao i obloge na volanu. Standardna oprema specijalne verzije uključuje medijski sistem sa podrškom za Apple CarPlay i Android Auto, navigaciju, kontrolu klime i audio sistem Beats.

Specijalna verzija Abartha 695 75° Anniversario opremljena je četvorocevnim izduvnim sistemom Record Monza sa aktivnim prigušivačem i Koni FSD prilagodljivim amortizerima svuda okolo. Brembo kočnice – sa ventilisanim i perforiranim diskovima. A Fiatov motor 1.4 T-Jet je u najsnažnijem obliku, kako i priliči modelu sa indeksom 695. Agregat sa turbopunjačem Garrett GT 1446 proizvodi 180 KS i 250 Nm. Ovo je dovoljno da se mali heč sa troja vrata ubrza do 100 km/h za 6,7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Tiraž specijalne verzije vezan je za zapreminu motora 1.4 T-Jet – 1.368 primeraka zbog broja kubnih centimetara. Ovako povećana pažnja prema motoru najverovatnije se može objasniti njegovim neposrednim penzionisanjem. I iako Italijani to ne kažu direktno, takav hečbek bi mogao da bude poslednji Abarthov model sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, pošto su električni modeli 500e i 600e već spremni.

Cene u matičnoj Italiji još nisu objavljene (ili je lokalno izdanje već rasprodato?), ali u Britaniji jubilarni Abarth sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem košta od 32.895 funti, što je i dalje manje od električnog Abartha 500e (od 34.195 funti sterlinga).

AutoRepublika

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments