1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Peugeot 208 biće prvi model na platformi STLA Small
Novi Peugeot 208 biće prvi model na platformi STLA Small
1

Novi Peugeot 208 biće prvi model na platformi STLA Small

283
1
Podelite sa prijateljima:

Trenutna, druga generacija Peugeota ​​208 na platformi CMP (Common Modular Platform) proizvodi se od 2019. godine, prošlog leta je podvrgnuta planiranoj restilizaciji, pa je razvoj sledeće generacije hečbeka već u punom jeku.

Peugeot 208 je veoma važan model za korporaciju Stellantis: 2022. ovaj hečbek je uspeo da postane najprodavaniji novi putnički automobil u Evropi, a prethodno je VW Golf imao status najprodavanijeg 15 godina zaredom.

Pugeot 208 je 2023. pao na peto mesto na rang listi najpopularnijih automobila u Evropi: prema nemačkoj analitičkoj agenciji Dataforce, francuski hečbek je prodat u 194.376 primeraka, što je 6,1% manje od rezultata iz 2022. godine. Prvo mesto na kraju prošle godine pripalo je Tesli Modelu Y (254.822 jedinice, +85,2%), drugo mesto pripalo je „jeftinoj“ Daciji Sandero (235.893 jedinica, +17,5%), treće – VW T-Roc (206.438 jedinica, +14,1%), četvrti je Renault Clio (202.942 jedinica, +41,6%).

Još se ne zna kako će izgledati treća generacija ​​208, ali se već zna da će to biti prvi među predstojećim Stellantisovim novim proizvodima koji će dobiti modularnu platformu STLA Small i da će se proizvoditi u fabrici Stellantisa u Španiji, tačnije u Saragosi i počeće u decembru 2026. godine.

Platforma STLA Small je najavljena u leto 2021. kao deo tada predstavljene strategije elektrifikacije Stellantis grupe, ali još uvek ima malo informacija o ovoj platformi. U 2021. godini za STLA Small su najavljeni elektromotori snage od 95 do 245 KS i baterije kapaciteta od 37 do 82 kWh. Još uvek nije poznato da li će na STLA Small biti „ugljovodonični” modeli. Starije platforme STLA Medium, STLA Large i STLA Frame su dizajnirane za ugradnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, iako će većina novih modela na njima biti električni.

Podsetimo, Stellantis ima i petu novu platformu, zove se Smart Car i predstavlja pojednostavljenu verziju CMP platforme, na kojoj je danas zasnovan lavovski deo modela Stellantis B-klase za Evropu. STLA Small je naslednik CMP-a, a Smart Car je svojevrsna sporedna grana, prvobitno razvijena za tržišta u razvoju (Afrika, Indija, Južna Amerika), gde se traže najjednostavniji i najjeftiniji automobili. U Evropi se platforma Smart Car koristi i za jeftine modele – njen prvi nosilac bio je novi Citroen C3, kasnije će ga dobiti novi Fiat Panda i novi mali  krosoveri brendova Citroen i Opel.

U maju 2027, prema insajderskin informacijama, sedma generacija Opela Corse na platformi STLA Small će stići na proizvodnu liniju u fabrici u Saragosi. Menadžment Stellantisa je španskoj fabrici izneo prilično ambiciozan plan proizvodnje: 2027. trebalo bi da proizvede 158.000 primeraka novog Peugeota 208, 2028. – 185.000, 2029. – više od 200.000. Odnosno, treća generacija 208 bi trebalo da bude hit, a ovo neće biti lako, jer najverovatnije neće imati „ugljovodonične” verzije. Do 2030. brend Peugeot planira da u potpunosti pređe na električna vozila u Evropi, Opel bi to isto trebalo da uradi vde godine pre. Plan „Corsa“ za fabriku u Saragosi za 2028. je 150.000 jedinica.

Treća generacija krosovera Peugeot 2008 na platformi STLA Small krenuće u proizvodnju u septembru 2027. godine u fabrici u španskom gradu Vigo. Danas fabrika u tom mestu proizvodi trenutnu drugu generaciju Peugeota ​​2008 i niz lakih komercijalnih vozila pod različitim brendovima Stellantisa i Toyote.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Pusti snovi o tolikoj prodaji električnih modela, možda prodaju trećinu planiranog, jedna fabrika sama može da proizvede onoliko koliko je tržište spremno da prihvati.