1. Home
  2. Vesti
  3. Novine iz BMW-a: trolitarski dizel, „rudimentarni“ i7 i još ponešto
Novine iz BMW-a: trolitarski dizel, „rudimentarni“ i7 i još ponešto
1

Novine iz BMW-a: trolitarski dizel, „rudimentarni“ i7 i još ponešto

552
1
Podelite sa prijateljima:

BMW je parelelno s jučerašnjom premijerom nove “petice”, najavio i nekoliko manjih premijera. Jedna od njih se tiče unapređenog trolitarskog turbodizela s oznakom B57, a on će se naći u krosoverima BMW X5 i X6, i to u modifikaciji nazvanoj xDrive40d. Komercijalizacija kreće od predstojećeg avgusta, dok će se potom pojaviti i kod drugih bavarskih aduta, uključujući i Seriju 5.

Taj motor je dobio nove čelične klipove i druge brizgaljke komon rejl sistema (zajednički vod). One sada obezbeđuju dvanaest ubrzigaja po ciklusu i to čine pod pritiskom od najviše 2.500 bara. Plus je dodat i sistem lakog hibrida koji radi na naponu od 48 volti (starter-alternator). Snaga je uvećana sa 340 na 352 konjske snage, dok je obrtni moment porastao sa 700 na 720 Nm. Takvi krosoveri se već mogu poručiti u Nemačkoj gde BMW X5 xDrive40d košta od 92,3 hiljade evra.

Poslovni sedan pokretan električnim motorom, perjanica po imenu BMW i7 se nudi u inicijalnoj verziji nazvanoj eDrive50, a koja nudi zadnji pogon. Jedan električni motor proizvodi 455 konjskih snaga i 650 njutn metara obrtnog momenta, dok je trakciona baterija od 101,7 kWh ista kao kod prestižnijih verzija s integralnim pogonom. Ali, nije bilo porasta dometa, pa on iznosi 575 kilometara u skladu s protokolom WLTP. Verzija xDrive60 pruža 544 konjske snage i 590 kilometara autonomije. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje 5,5 sekunde uz maksimalnu brzinu kretanja od 205 km/h. BMW i7 sa zadnjim pogonom će biti lansiran u julu, cena kreće od 116 hiljada evra, spram 140 hiljadarki koliko staje modifikacija s pogonom „na sve četiri strane karoserije“.

Baterijski modeli i7 i iX, takođe su dobili nove softverske mogućnosti koje su debitovale na sedanu s oznakom BMW i5. Najpre, tu je režim vožnje Max Range, a kako pisasmo juče u kontekstu premijere nove bavarske limuzine, njegovom aktivacijom se ograničava snaga motora i isključuju se veliki potrošači struje, a to su klima uređaj i slični, sve u želji da se maksimizira autonomija. Moguće je postići uvećanje dometa i za 25%.

Zatim, tu je i funkcija Plug & Charge. Omogućava da da se automatski pokrene dopuna baterija nakon što se prikači na terminal. Mašina pamti sve neophodne podatke iz prethodnih par dopuna, pa vlasnik ne mora da se „zamlaćuje“ ponovo s onlajn aplikacijom, ili pristupom kartici. Ove mogućnosti će biti dostupne na svim novim primercima modela i7, kao i modela iX. Uključivaće softverska osvežavanja za postojeće jedinice.

Poslednji, najsvežiji operativni sistem grupacije, BMW OS 8.5 koji je debitovao uporedo s novom „peticom“, će se proširiti asortimanom plavo-belog brenda. Dobiće ga restilizovani modeli s povišenim odstojanjem od tla: X5, X6 i X7, iX i XM, ali i Serija 7. Električni adut s imenom BMW i4 će takođe dobiti takav softver, ali će oni primerci koji su već izašli iz fabrike biti lišeni mogućnosti bežičnog osveženja.

AutoRepublika

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo od njih što usavrašavaju i ipak ostavljaju u životu i taj dizel.